Storm is officieel gekwalificeerd als therapiehond

dinsdag 22 september 2020

Sinds 2016 wordt er binnen een aantal van onze woonzorgcentra een therapiehond ingezet. Storm, een wilde naam voor een rustige hond. Sinds gisteren is hij officieel opgenomen in het kwaliteitsregister. Storm is daarmee de eerste gekwalificeerde therapiehond in Nederland die werkzaam is binnen verpleeghuizen. Hondentherapie heeft onder andere een positieve invloed op stressvermindering, communicatie (weer) op gang brengen, beweging stimuleren, contact krijgen, onrustvermindering.

Foto: Andrea Liebrand

Voor wie?
Storm wordt op indicatie ingezet bij mensen met: een vorm van dementie, somatiek, depressie, Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) en mensen die sub-comateus zijn. Hij werkt onder begeleiding van Irene Kruijssen, neurologisch muziektherapeut.

Indicatie
Voor hondentherapie heeft u een indicatie nodig via de arts of persoonlijk begeleider.

De therapie
De therapie wordt gegeven onder begeleiding van Irene Kruijssen, geregistreerd master neurologisch muziek- en honden- therapeut en sinds 2000 werkzaam bij Cordaan.  

Bij een indicatiestelling wordt er kennis gemaakt en gekeken of er een klik is tussen de bewoner en Storm. Vervolgens wordt er via stapjes gewerkt aan één van de volgende doelstellingen door om te gaan met Storm en draagt het bij aan
- sociale interactie
- pijnverlichting
- vermindering van onrust
- beweging  (i.s.m. fysio-/ergotherapie)
- communicatie in stand houden
- het ophalen van herinneringen
- tijdelijke vermindering van depressie
- rouwverwerking.

Waar?
Storm wordt ingezet op de volgende locaties: Eben Haëzer, BerkenstedeAnton de Kom & d'Oude raai.

Certificatie
Storm is opgenomen in het landelijke kwaliteitsregister AAI (Animal Assisted Interventions in Zorg, Onderzoek en Onderwijs).

 

Deel deze pagina