Kunst & Zorg

Cordaan kent verschillende initiatieven om haar bewoners en cliënten te betrekken bij kunst en cultuur.

Met het programma Kunst & Zorg zetten we muziek, dans, theater, poezie, literatuur, erfgoed en beeldende kunst in om de kwaliteit van leven van bewoners te verbeteren, en deelnemers te verbinden aan de samenleving. 

Hieronder een overzicht van lopende initiatieven en diensten die Cordaan aanbiedt binnen de zorgdomeinen. Klik voor meer informatie op de foto en meld je aan.

 • Theater LeBelle

  "Gruwelijk! Ik hang door de hele stad, iedereen ziet mij hoe ik echt ben!"

   

  Theater LeBelle maakt jaarlijks (locatie)voorstellingen in co-creatie met culturele partners en kunstprofessionals uit de stad. Dagelijks krijgen de spelers zowel dans- als theaterlessen van kunstdocenten en wordt er gewerkt aan persoonlijke ontwikkeling ondersteund met een zorgplan. Workshops, projecten, voorstellingen, locatie theater en nieuwe dansconcepten worden samen met de spelers ontwikkeld en gepresenteerd aan het publiek. Allemaal met maatschappelijk relevante onderwerpen; wat speelt er zoal en houdt de spelers bezig? Deze gedachtenspinsels worden vertaald naar performances in combinatie met steeds een andere kunstdiscipline.
   

  Nieuwsgierig? Op 22, 23 en 25 november speelt Theater LeBelle de voorstelling ALLEEN MAAR NORMALE MENSEN geïnspireerd op de beweeglijkheid en het avontuur binnen het genre actie. Een voorstelling waarbij stil spel, installatie en live performance (spel en dans) elkaar afwisselen. 

  Aanmeldenwerk-dagbesteding@cordaan.nl.

  Meer informatie over Theater LeBelle

 • Outsider Art Galerie

  "Hier is een nieuwe wereld voor mij opengegaan waarin ik veel leer. Dat geeft mij kracht. Door kunst zie je de verschillen in mensen en dat niet iedereen hetzelfde naar iets kijkt."

  Outsider Art Galerie in de Hermitage Amsterdam toont en verkoopt werk van hedendaagse outsider kunstenaars uit binnen- en buitenland. De galerie werd in maart 2016 officieel geopend door Koningin Maxima.

  Outsider kunstenaars zijn ‘anders’, meestal hebben ze geen kunstopleiding gevolgd en begeven ze zich buiten de mainstream kunstwereld. Soms hebben deze kunstenaars een psychische of verstandelijke beperking. Kenmerkend bij outsider kunstenaars is de innerlijke drang om te creëren zonder zich bezig te houden met commerciële doelstellingen of kennis van bestaande kunststromingen. Hun werk is boeiend, veelzijdig en heel puur. Ook in de reguliere kunstwereld is er steeds meer belangstelling voor outsider art. De Outsider Art Galerie biedt een volwaardig en inclusief kunstpodium voor deze kleurrijke kunstenaars in een inspirerende museale omgeving. Outsider Art Galerie is een initiatief van zorgorganisatie Cordaan, de Hermitage Amsterdam en Museum van de Geest Haarlem

  Aanmeldenwerk-dagbesteding@cordaan.nl.

  Meer informatie over de Outsider Art Galerie

 • Ambulant Kunstteam

  “Ik vond het erg gezellig, je kunt erg geduldig luisteren. En jou hoef ik tenminste niet alles uit te leggen."
   

  Het Ambulant Kunstteam Cordaan heeft nog plek voor Amsterdammers met een vraag! 
  In maart 2022 is het Ambulant Kunstteam Cordaan van start gegaan. Dit team bestaat uit een 50-tal Amsterdamse kunstenaars en kunstdocenten uit diverse disciplines die beschikbaar zijn om met u aan de slag te gaan op het gebied van kunst en cultuur. 

  Voor wie? 
  Ontvangt u zorg van Cordaan, woont u zelfstandig en bent u ouder dan 55 jaar? Dan komen we graag met u in contact. Verder zijn er geen andere randvoorwaarden voor deelname, iedereen is welkom.
  Heeft u een vraag, idee of wens waar u al langer mee in uw hoofd zit? Wilt u bijvoorbeeld schilderen, tekenen, dichten, fotograferen, opera, ballet of theater maken of iets anders doen op het gebied van kunst en cultuur? Echt alles is mogelijk en niets is te gek!

   

  Aanmelden: eperez@cordaan.nl

  Meer informatie over het Ambulant Kunstteam

 • Dementees X Spoken Word

  “Je voelt je oud, maar ergens in. Dat kun je niet omschrijven.”

  Mensen met dementie zijn kwetsbaar. Hun eigen stem wordt nauwelijks gehoord, hun taal niet altijd herkend. Terwijl deze uitspraken zo kostbaar, levenswijs en vaak ook grappig kunnen zijn. Daarom heeft Cordaan aandacht voor het ‘Dementees’: een taal die uitnodigt tot verbinding. En verbinding, dat is de kern van ons werk.

  Irene Kruijssen en Eline Hoorweg, respectievelijk neurologisch muziektherapeut en geestelijk verzorger bij Cordaan, ontwikkelden de methodiek van verbondenheid. Deze methodiek biedt handvatten voor verbinding door in te gaan op de letterlijke taal van mensen met dementie: het 'Dementees'.

  Dementees X Spoken Word
  In 2020 startte Cordaan met Dementees X Spoken Word om het publiek op een artistieke manier in contact te brengen met de bijzondere belevingswereld van mensen met dementie en een ander geluid te laten horen. Om meer positieve aandacht te genereren voor mensen met dementie en hen een waardevolle rol in de samenleving te laten blijven spelen zochten we naar overdrachtsvormen van het Dementees binnen verschillende kunstdisciplines. Hedendaagse kunstenaars met een link naar taal en Spoken Word gingen in gesprek met mensen met dementie. Gesprekken die hen inspireerden tot nieuw werk. De spoken words van Gershwin Bonavacia, Claartje Chajes, Sanguilla Vabrie en Reinier van der Veer zijn te zien op www.dementees.com

  Meer informatie over het Dementees? Neem contact op met Irene Kruijssen: ikruijssen@cordaan.nl

  Meer informatie over Dementees en X Spoken Word

 • Multimedia Digitale kunst

  "Door de camera lens zie ik de wereld anders!"
   

  Multimedia Digitale Kunst is een dagbesteding voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking en maakt onderdeel uit van het leerwerkbedrijf van Cordaan. Bij ons krijg je les in fotografie, film en vormgeving. Wij hebben een inclusieve visie op de samenleving. Daarom vinden wij het belangrijk om zoveel mogelijk aan te sluiten bij zowel amateur als professionele fotografie. Deelnemers werken binnen een thema en maken, steeds met een nieuwe element om de vaardigheden te vergroten, aan een (portret)reeks. 

  Aanmeldenwerk-dagbesteding@cordaan.nl.

  Meer informatie over Multimedia Digitale kunst

 • Samenwerking Amsterdamse Musea

   
   

  Natuurlijk werken we bij Cordaan samen met verschillende musea uit onze mooie stad! Zo hebben we al jaren een warme samenwerking met het Rijksmuseum en het Van Gogh museum die op onze ouderenzorg locaties verschillende creatieve workshops en verdiepende lezingen aanbieden. Ook gaan we geregeld met groepen naar musea toe voor rondleindingen waar dan natuurlijk ook een kop koffie met wat lekkers bij hoort. 

  In samenwerking met het Scheepvaartmuseum hebben we het afgelopen jaar een nieuw programma ontwikkeld:  'Herinneringen aan zee'. In dit programma worden onze zorglocaties helemaal ondergedompeld in zee, scheepvaart en het nautische leven. Vaste onderdelen van dit aanbod zijn een rondleinding voor medewerkers en vrijwilligers, een opstelling met replica en decor in de zorginstelling. Hierna volgen vier weken lang allerlei verschillende activiteiten naar keuze van de locatie, aansluitend bij de behoefte van die locatie. Zo is er met Verpleeghuis De Die in Noord een nautische pub quiz ontwikkeld en worden proeverijen georganiseerd. In Nieuw Vredenburg hebben we een heerlijke vismiddag georganiseerd en worden er schippersliederen gezongen.

  Het Amsterdam Museum is nauw betrokken bij Cordaan. In 2022 is onze samenwerking vooral gericht op Amsterdam Zuidoost. Aan het project 'Vrouwen van Zuidoost' zijn drie van onze locaties verbonden.

  Aanmelden: eperez@cordaan.nl

  Een voorbeeld van samenwerking met Van Gogh-Museum

 • Het Open Atelier

  Het Open Atelier is een plek waar kunstbeoefening zorgt voor verandering en emancipatie, en waar mentale gezondheid en weerbaarheid bevorderd wordt. Het atelier is opgericht met als doel om mensen met psychische problemen door middel van kunsttherapie een zachte landing na behandeling te bieden. De kunstenaars van het Open Atelier hebben diverse culturele achtergronden en er worden verschillende talen gesproken. Er zijn o.a. kunstenaars met een vluchtelingenachtergrond, kunstenaars uit de LHBTQI-gemeenschap en sinds kort ook kunstenaars vanuit Cordaan.   

  De groep komt elke maandag samen om elkaar te ontmoeten, gesprekken te voeren en zich verder als kunstenaar te profileren. Begeleid door kunstenaars, beeldend therapeuten, psychotherapeuten en mensen uit het kunstenveld. Het werk wat de kunstenaars maken wordt uiteindelijk tentoongesteld.  

  Het Open Atelier is onderdeel van het project Through Art We Care; een samenwerking van kunstinstelling Framer Framed en Cordaan.  

  Meer informatie over Het Open Atelier

Contact

Heb je een geweldig idee? Of een vraag? Ben je een culturele partner in de stad en wil je verkennen wat de mogelijkheden zijn tot samenwerking?

Neem dan contact op met een van de projectleiders van Kunst & Zorg bij Cordaan.

Eliza Perez

Projectleider Kunst & Zorg Thuis en Ouderen

T: 06 4348 9077
E: eperez@cordaan.nl

Madelon van Riel

Projectleider Kunst & Zorg voor mensen met een beperking

T: 06 11 50 88 13
E: mvanriel@cordaan.nl