Kunst en zorg

Met het programma Kunst en zorg zet Cordaan muziek, dans, theater, poëzie, literatuur, erfgoed en beeldende kunst in om de kwaliteit van leven van onze bewoners te verbeteren.

Kunst is belangrijk voor iedereen. Je hebt zin in dat wat niet van deze wereld is, wat bedacht en gemaakt is door de mens. Muziek, theater, beeldende kunst. Cordaan hecht veel waarde aan de kracht die er van kunst uitgaat.

Het programma Kunst en zorg is een organisatiebreed programma, waar alle cliënten van Cordaan gebruik van kunnen maken. Meer informatie? Stuur dan een e-mail.

Onze groepen

 • Twee mensen houden elkaar stevig vast met handen op elkaars hoofd en schouders, en hun ogen dicht.

  Theater LeBelle maakt jaarlijks (locatie)voorstellingen in co-creatie met culturele partners en kunstprofessionals uit de stad. Dagelijks krijgen de spelers zowel dans- als theaterlessen van kunstdocenten en wordt er gewerkt aan persoonlijke ontwikkeling ondersteund met een zorgplan.

  Workshops, projecten, voorstellingen, locatie theater en nieuwe dansconcepten worden samen met de spelers ontwikkeld en gepresenteerd aan het publiek. Allemaal met maatschappelijk relevante onderwerpen; wat speelt er zoal en houdt de spelers bezig? Deze gedachtenspinsels worden vertaald naar performances in combinatie met steeds een andere kunstdiscipline.

  Lees meer over Theater LeBelle
 • Een man met oranje shirt en pet zit in een ruimte vol schilderijen en maakt zelf ook een kleurrijk schilderij.

  Outsider Art Galerie in H'ART Museum toont en verkoopt werk van hedendaagse outsider kunstenaars uit binnen- en buitenland. De galerie werd in maart 2016 officieel geopend door Koningin Maxima.

  Outsider kunstenaars zijn ‘anders’, meestal hebben ze geen kunstopleiding gevolgd en begeven ze zich buiten de mainstream kunstwereld. Soms hebben deze kunstenaars een psychische of verstandelijke beperking. Kenmerkend bij outsider kunstenaars is de innerlijke drang om te creëren zonder zich bezig te houden met commerciële doelstellingen of kennis van bestaande kunststromingen. Hun werk is boeiend, veelzijdig en heel puur. Ook in de reguliere kunstwereld is er steeds meer belangstelling voor outsider art. De Outsider Art Galerie biedt een volwaardig en inclusief kunstpodium voor deze kleurrijke kunstenaars in een inspirerende museale omgeving.

  Naast tentoonstellingsruimte, is er de mogelijkheid kunst te lenen in de artotheek en zijn er in de galerieshop super mooie kado artikelen te koop die op één van de vele kunstlocaties van Cordaan zijn gemaakt. Kom gezellig langs van woensdag t/m zaterdag van 12.00 - 17.00 uur. Gratis entree. Meer informatie vind je op Outsider Art Gallery.

  Outsider Art Galerie is een initiatief van zorgorganisatie Cordaan, H'ART Museum en Museum van de Geest.

  Lees meer over onze Outsider Art Ateliers
 • Oudere dame met blauwe trui en blauwe accessoires kijkt naar een kleine kleurrijke schilderij van een meisje in haar hand

  Het Ambulant Kunstteam Cordaan heeft nog plek voor Amsterdammers met een vraag! 
  In maart 2022 is het Ambulant Kunstteam Cordaan van start gegaan. Dit team bestaat uit een 50-tal Amsterdamse kunstenaars en kunstdocenten uit diverse disciplines die beschikbaar zijn om met u aan de slag te gaan op het gebied van kunst en cultuur. 

  Voor wie? 
  Krijg je zorg van Cordaan, woon je zelfstandig en ben je ouder dan 55 jaar? Dan komen we graag met je in contact. Verder zijn er geen andere randvoorwaarden voor deelname, iedereen is van harte welkom!

  Heeft je een vraag, idee of wens waar je al langer mee in je hoofd zit? Wil je bijvoorbeeld schilderen, tekenen, dichten, fotograferen, opera, ballet of theater maken of iets anders doen op het gebied van kunst en cultuur? Echt alles is mogelijk en niets is te gek!

 • Een animatie van een laptop met daaro peen zingende vrouw en een hand die met vulpen het woord 'Dementees' schrijft.

  Mensen met dementie zijn kwetsbaar. Hun eigen stem wordt nauwelijks gehoord, hun taal niet altijd herkend. Terwijl deze uitspraken zo kostbaar, levenswijs en vaak ook grappig kunnen zijn. Daarom heeft Cordaan aandacht voor het ‘Dementees’: een taal die uitnodigt tot verbinding. En verbinding, dat is de kern van ons werk.

  Irene Kruijssen en Eline Hoorweg, respectievelijk neurologisch muziektherapeut en geestelijk verzorger bij Cordaan, ontwikkelden de methodiek van verbondenheid. Deze methodiek biedt handvatten voor verbinding door in te gaan op de letterlijke taal van mensen met dementie: het 'Dementees'.

  Dementees X Spoken Word
  In 2020 startte Cordaan met Dementees X Spoken Word om het publiek op een artistieke manier in contact te brengen met de bijzondere belevingswereld van mensen met dementie en een ander geluid te laten horen. Om meer positieve aandacht te genereren voor mensen met dementie en hen een waardevolle rol in de samenleving te laten blijven spelen zochten we naar overdrachtsvormen van het Dementees binnen verschillende kunstdisciplines. Hedendaagse kunstenaars met een link naar taal en Spoken Word gingen in gesprek met mensen met dementie. Gesprekken die hen inspireerden tot nieuw werk. De spoken words van Gershwin Bonavacia, Claartje Chajes, Sanguilla Vabrie en Reinier van der Veer zijn te zien op www.dementees.com.

  Meer informatie over het Dementees? Neem contact op met Irene Kruijssen via het volgende e-mailadres: ikruijssen@cordaan.nl

  Bezoek de website van Dementees
 • Multimedia Digitale Kunst is een dagbesteding voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking en maakt onderdeel uit van het leerwerkbedrijf van Cordaan. Bij ons krijg je les in fotografie, film en vormgeving. Wij hebben een inclusieve visie op de samenleving. Daarom vinden wij het belangrijk om zoveel mogelijk aan te sluiten bij zowel amateur als professionele fotografie. Deelnemers werken binnen een thema en maken, steeds met een nieuwe element om de vaardigheden te vergroten, aan een (portret)reeks. 

  Aanmelden?
  Meld je per e-mail aan via het volgende e-mailadres: werk-dagbesteding@cordaan.nl.

  Lees meer over onze Multimedia digitale kunst-groep

Meer informatie

Heb je een geweldig idee? Of een vraag? Ben je een culturele partner in de stad en wil je verkennen wat de mogelijkheden zijn tot samenwerking? Neem dan contact op met een van de projectleiders van Kunst en Zorg bij Cordaan via kunstenzorg@cordaan.nl.