Zorgministers Helder en Kuipers bezoeken WijkKliniek

maandag 27 maart 2023

Maandag 20 maart brachten zorgministers Helder en Kuipers een werkbezoek aan de WijkKliniek in Eben Haëzer. Tijdens het werkbezoek werd uitgebreid stilgestaan bij de WijkKliniek in Zuidoost en ingezoomd op de verschillende proeftuinen wijkkliniek op andere plekken in het land. 

Dat de minister voor Langdurige zorg, Helder, en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Kuipers, samen op bezoek kwamen heeft alles te maken met de innovatieve zorg in de WijkKliniek. De WijkKliniek is een samenwerking tussen Cordaan, Amsterdam UMC en Zilveren Kruis. Vier jaar geleden startte de WijkKliniek als proef, een plek waar kwetsbare ouderen terecht kunnen die normaal gesproken in het ziekenhuis worden opgenomen vanwege acute medische problemen. In de WijkKliniek is zowel acute medische zorg als begeleiding, zoals fysiotherapie, aanwezig. Patiënten kunnen op deze manier zo fit mogelijk weer naar huis en hun leven weer zo zelfstandig mogelijk oppakken. 

Meekijken in de praktijk 
De ministers kregen een rondleiding in de WijkKliniek en wilden weten hoe het team van de WijkKliniek ervoor zorgt dat kwetsbare ouderen, die acute zorg nodig hebben, zo fit mogelijk weer naar huis kunnen. Manager WijkKliniek Eveline Roemer legt uit: "Vanaf het moment dat mensen binnenkomen is er niet alleen aandacht voor de acute medische situatie, maar focussen we vooral op herstel en bewegen. Patiënten liggen hier niet in bed, maar worden uitgedaagd om zoveel mogelijk de dagelijkse dingen te doen. Dus bijvoorbeeld eten aan tafel, en al die andere dagelijkse dingen. De kamer waarin ze verblijven nodigt daar ook toe uit, met een tafel, een zitje enzovoort. Minimaal twee keer per dag wordt er met de fysiotherapeut geoefend. Samen met de patiënt en familie wordt gekeken wat de patiënt nodig heeft om thuis weer het dagelijks leven op te pakken." De ministers zijn enthousiast over dit vernieuwende initiatief. Kuipers: “Een alternatief bieden dat voor zowel patiënten als familie en zorgverleners beter past, dat is een goede weg die ze hier volgen.” Helder zegt: “Ik ben er voorstander van hoe het in de proeftuinen en de WijkKliniek is georganiseerd.” 

Op acht andere locaties in Nederland zijn er proeftuinen WijkKliniek gestart en worden in diverse regio's een dergelijk initiatief opgezet. ​

EenVandaag besteedde recent aandacht aan de WijkKliniek. Bekijk hier het item:

Deel deze pagina