Bouw & Infrastructuur

Heb je altijd al stoer werk willen doen? Werk je graag in een team? Werk je graag met je handen en wil jij meebouwen aan iets groots? Dan is deze sector misschien wat voor jou. Wat begint met een tekening wordt daarna stukje voor stukje gebouwd tot iets groots of iets waar iedereen gebruik van kan maken. Wanneer je werkt in de bouw werk je mee aan het bouwen van bijvoorbeeld een huis, flat of kantoorgebouw. Wanneer je in de infrastructuur werkt, dan werk je mee aan wegen, tunnels of bruggen. En wanneer het af is, kan je later zeggen: “Kijk, daar heb ik aan meegebouwd!”

Leren werken in de Bouw & Infrastructuur

Begin 2024 zijn wij bij het Leerwerkbedrijf gestart om de eerste stappen te zetten voor leerwerkplekken in de sector Bouw & Infrastructuur. De eerste samenwerkingen voor leerwerkplekken zijn gelegd met de bedrijven Dura Vermeer, VolkerWessels en PK Waterbouw.

Over Bouw & Infrastructuur

In deze sector kun je groeien. Je kunt de eerste kneepjes van het vak in een beschutte omgeving leren zoals zagen, timmeren en schuren. Wanneer je toe bent aan een volgende stap is het mogelijk om in de werkplaats van een bedrijf te werken. Daar maak je onderdelen die nodig zijn voor de bouwconstructies. Het is onze ambitie om uiteindelijk werkplekken te kunnen bieden op de bouwplaats zelf.

Om die ambitie te halen zijn wij momenteel bezig met het ontwikkelen van leerlijnen voor de Bouw & Infrastructuur. Leerlijnen die stapsgewijs naar erkende certificaten kunnen toe leiden bijvoorbeeld het heftruck certificaat, zaagpas, VCA (veiligheid checklist aannemers) of GPI certificaat (generieke poort instructie).

Past dit bij jou?

Werken in de Bouw & Infrastructuur is fysiek werk. Het is daarom belangrijk dat je goed kunt lopen, staan en met je handen kunt werken. Dat je een beetje handig bent kan je enorm helpen bij dit werk en het kunnen leren omgaan met verschillende machines ook. Op de bouwplaats gelden regelmatig hele strenge veiligheidsvoorschriften waar je je echt aan moet houden. Het is daarom erg belangrijk dat je goed kunt luisteren naar de instructies van de begeleider of uitvoerder. Deze instructies zijn voor jouw eigen veiligheid. In de bouw werk je altijd in een team. Samenwerken moet dan bij jou passen. Verder moet je het leuk vinden om buiten te werken, met je handen te werken en kan je goed tegen veel omgevingsgeluid zoals het gebeuk van machines of het geluid van veel zwaar verkeer.

Wat kun je leren?

Wat je kunt leren hangt af van jouw wensen, mogelijkheden en de opdrachten die wij van de bedrijven krijgen. Hieronder een greep uit de mogelijkheden:

  • Werken met handgereedschap;
  • Werken met machines;
  • Veiligheidsregels op de bouwplaats;
  • Assisteren bij werken met draaistempels;
  • Beton storten;
  • Afzetten van wapening;
  • Bouwtekening lezen;
  • Bekistingen timmeren;
  • Verwijderen en schoonmaken van stelwerk;
  • Verwerken van restmaterialen;
  • VCA (veiligheid checklist aannemers);
  • GPI (generieke poort instructie).

Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM

Wanneer je komt te werken op de bouw worden alle persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) geregeld door de bouwbedrijven. Dat betekent dat je loopt in de werkkleding van bijvoorbeeld het bedrijf Dura Vermeer, Pk Waterbouw en VolkerWessels. Deze middelen zijn verplicht om te gebruiken en zijn bedoeld voor je eigen veiligheid en ter bescherming van je persoonlijke spullen.
 

Veilig werken in de bouw

Om op een bouwplaats te mogen werken heb je het één en ander aan certificaten nodig zoals de VCA en de GPI. Het is bij ons mogelijk om stapsgewijs deze erkende certificaten te behalen mits jij daartoe in staat bent. Deze cerificaten zijn landelijk erkend. Momenteel zijn wij bezig met het ontwikkelen van de leerlijn veiligheid, waarbij je in kleine stappen en op je eigen niveau leert hoe je veilig in de bouw kunt werken.

  1. Informatie & Aanmelden
    1. Via onze afdeling Instroom: tel 020 229 00 88 of via werk-dagbesteding@cordaan.nl.
  2. Kennismaken & Intake

    We nemen contact op om jouw werkwensen en mogelijkheden te bespreken.

  3. We gaan voor je op zoek

    We helpen je om werk of een dagbesteding te vinden die bij jou past.

Of vul het aanmeldformulier in

Aanmeldformulier