Rondvaartboot Ilje

Vaar mee tijdens het Amsterdam Light Festival

Vanaf 1 december 2016 tot en met 22 januari 2017 dient het historisch centrum van Amsterdam als uniek decor voor het Amsterdam Light Festival. Dit jaar is het thema 'A view on Amsterdam'. De Water Colors Cruise is de vaarroute van het festival en tevens de beste wijze om de prachtige lichtsculpturen te bewonderen.

Mis dit event niet en plaats snel uw reservering, want vol=vol!

Water Colors Cruise

Vaar met ons mee in onze verwarmde, rolstoelvriendelijke rondvaartboot en beleef het internationale licht- en waterfestival eersterangs vanaf het water! Leun lekker achterover in een bioscoopstoel en bekijk onder het genot van een kopje erwtensoep of warme chocomelk de indrukwekkende lichtsculpturen.

Tijdens het Amsterdam Light Festival zijn er op werkdagen, met uitzondering van de feestdagen, twee Water Colors Cruise vaarten. Per vaart is er capaciteit voor groepen tot 20 gasten. Op de boot zijn 18 stoelen en 2 rolstoelplaatsen beschikbaar. 

Vaartijden:

 • 17:00 – 18:30 uur: Water Colors Cruise, inclusief een kop erwtensoep
 • 18:30 – 20:00 uur: Water Colors Cruise, inclusief een kopje warme chocolademelk

Wat kost een Water Colors Cruise?

Cordaan locaties en externe zorglocaties kunnen de boot als privé boot huren voor een vaart met cliënten. Naast het huren van de boot is het ook mogelijk om losse tickets te bestellen. Deze tickets zijn beschikbaar voor cliënten, zorgmedewerkers, vrijwilligers en mantelzorgers.

Beschikbare data voor losse vaarten (data worden wekelijks bijgewerkt):

 • Januari: 17 (vaart om 18.30 uur)

Speciale actieprijs tijdens het Amsterdam Light Festival - 1 december 2016 tot en met 22 januari 2017 - is:

 • Cordaan (zorg)locaties: voor € 100,- per gezelschap
 • Externe (zorg)locaties: voor € 150,- per gezelschap
 • Losse tickets kosten € 17,- p.p

Reserveren Water Colors Cruise

Zorglocaties kunnen de boot reserveren door een mail te sturen naar rondvaart@cordaan.nl met hierin vermeld de onderstaande gegevens:

 • Locatienaam, adresgegevens. Voor Cordaan locaties geldt dat ook het kostenplaatsnummer moet worden doorgegeven.
 • Naam, telefoonnummer (overdag) en e-mailadres van de contactpersoon.
 • Vermelding van het aantal cliënten, begeleiders en aantal vaste rolstoelgebruikers (maximaal twee).
 • Voorkeursdag en tijdstip.

Een los ticket reserveren kan onder vermelding van: naam, adres, postcode en woonplaats, e-mailadres en telefoonnummer overdag, voorkeursdag en tijdstip, aantal personen en of het gaat om een plaats voor een vaste rolstoelgebruiker. 

Naar aanleiding van de reservering ontvangt u een boekingsbevestiging. Deze bevestiging is eveneens de instapkaart voor de vaart.

Rondvaart en arrangementen buiten periode van Amsterdam Light Festival

Een rondvaart door de Amsterdamse grachten, over de Amstel en het IJ duurt circa 2 uur. Op de boot zijn in totaal 18 zitplaatsen en 2 rolstoelplaatsen beschikbaar.  De boot wordt in zijn geheel verhuurd aan groepen, dus u vaart op een privé boot met uw gezelschap.

Koffie en thee zijn bij de vaart inbegrepen. Andere drankjes zoals bier, fris en wijn zijn tegen contante betaling op de boot verkrijgbaar. Ook is het mogelijk om de vaart uit te breiden met bijvoorbeeld een lunch- of borrelarrangement.

Tarieven rondvaart buiten periode van Amsterdam Light Festival

Tarieven tot en met december 2016:

 • € 200,- voor cliënten en collega's van Cordaan
 • € 250,- voor cliënten en medewerkers van andere zorgorganisaties  

De vaarten kunnen worden geboekt voor en door cliënten en medewerkers van Cordaan én andere zorginstellingen. Vriendenstichting Cornuit levert in een aantal gevallen graag een bijdrage in de kosten voor cliënten van Cordaan.

De boot is ook, beperkt, beschikbaar voor bedrijven als bijzondere locatie voor een vergadering of uitje.

Vertrektijden en locatie

Wij varen van maandag tot en met vrijdag tussen 09:00 - 17:00 uur vanaf de vaste opstapplaats aan de Nieuwe Keizersgracht 1A in Amsterdam. Dit is voor de Van Limmikhof, naast museum de Hermitage Amsterdam.

Busjes kunnen voor de aanlegsteiger stoppen om gasten die slecht ter been zijn te laten in- en uitstappen. Voor het bespreken van een andere op- of afstapplaats, varen op een ander tijdstip of in het weekend kunt u contact met ons opnemen.

Contact

Voor boekingen en meer informatie over arrangementen, (maatwerk)rondvaarten en andere vragen kunt u contact opnemen met Joke Buitendam via rondvaart@Cordaan.nl of 06 - 21 68 90 90.

Veelgestelde vragen

 • Kunnen we in de buurt van de opstapplaats parkeren?

  Ja, in de directe omgeving is betaald parkeren (beperkt) mogelijk. Dit kan ook in de parkeergarage van het Muziektheater (5 min lopen). Wij beschikken niet over vaste parkeerplaatsen. Indien er een parkeerplaats beschikbaar is op binnenterrein van de Hermitage Amsterdam, kunnen wij een parkeerkaart voor u aanvragen voor de periode van de vaart. Het controleren van de beschikbaarheid kan worden aangegeven bij het boeken van de vaart.

 • Is de aanlegsteiger makkelijk bereikbaar met een busje?

  Ja, de aanlegsteiger van onze vaste op- en afstapplaats aan de Nieuwe Keizersgracht 1a in Amsterdam is goed bereikbaar. Busjes kunnen voor de aanlegsteiger stoppen om gasten die slecht ter been zijn te laten in- en uitstappen.

 • Kunnen wij kiezen voor een andere op- of afstapplaats?

  Ja, dat is mogelijk indien de boot daar kan en mag aanleggen. Voor het elders op- of afstappen worden extra kosten in rekening gebracht. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.

 • Kunnen wij de boot langer dan 2 uur huren?

  Ja, dat is mogelijk. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.

 • Is het mogelijk op in het weekend te varen?

  Ja, dat is mogelijk. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.

 • Is het mogelijk om buiten de reguliere tijden te varen?

  Ja, dat is mogelijk. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.

 • Zijn er drankjes verkrijgbaar aan boord?

  Koffie en thee zijn bij de vaart inbegrepen. Andere drankjes zoals fris, vruchtensappen, wijn en bier zijn beperkt en tegen contante betaling aan boord verkrijgbaar.

 • Zijn er hapjes verkrijgbaar aan boord?

  Ja, op basis van reservering is het mogelijk om uw vaart uit te breiden met een lunch- of borrelarrangement. Voor de verschillende catering mogelijkheden kunt u contact met ons opnemen.

 • Mag ik zelf eten en drinken meenemen aan boord?

  Het is niet toegestaan zelf eten en/of drinken mee te nemen aan boord, behalve als er eventuele dieetwensen zijn voor de gast(en). Dit kan voorafgaand aan de vaart aan ons worden doorgegeven.  

Een boot met een missie

In 2011 heeft Canal Company voor een symbolisch bedrag een rondvaartboot overgedragen aan Cordaan. Dankzij een succesvolle crowdfundingsactie, hebben wij de boot geschikt kunnen maken voor groepen mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking.
   
De rondvaartboot is voorzien van een schuifdak en bioscoop­stoelen die in een opstelling zijn geplaatst zodat iedereen naar buiten kan kijken. De boot wordt elektrisch aangedreven en is hierdoor fluisterstil, zodat iedereen elkaar goed kan verstaan. 
 
Door de ingebouwde lift, invalidentoilet en gelijke vloer aan boord is de boot ook rolstoelvriendelijk. Zo kan echt iedereen genieten van een boottocht over de Amsterdamse wateren!

Werkgelegenheidsproject
Vanuit het leerwerkbedrijf van Cordaan wordt de rondvaartboot Ilje ingezet als werkgelegenheidsproject. Onze cliënten kunnen onder begeleiding ervaring opdoen op het gebied van onder andere horeca & catering en facilitair, logistiek en techniek.

Over Ilje

Wij hebben de boot is vernoemd naar Ilje. Ilje was verstandelijk beperkt, maar dat belemmerde haar niet om privé en ook als voorzitter van de cliëntenraad van Cordaan op te komen voor de belangen van kwetsbare mensen. 

Medewerkers van Cordaan roemden haar geestdrift en kracht. Zij begreep namelijk dat als je iets wil bereiken, je er ook voor de volle 100% voor moet gaan.
 
Ook op andere terreinen toonde ze zich als een doorzetter. Hoewel Ilje als man was geboren, kwam ze er al snel achter dat ze zich zo niet voelde en liever een vrouw wilde zijn. Ilje was vastberaden en werd uiteindelijk wie ze was.  
 
Tijdens de Gay Pride van 2007 vertelde ze het volgende: "Mensen met een beperking hebben ook seksuele gevoelens, dat vergeten veel mensen. Mensen begrijpen al helemaal niet dat deze gevoelens ook homoseksueel kunnen zijn. Het was goed dat we erbij waren."

In 2013 zou Ilje zelf een boot, een vergunning en geld regelen voor de Gay Pride van 2013. Ze was erg hard op weg om dat allemaal te realiseren. Helaas is het daar niet meer van gekomen, zij overleed op 10 juni 2013 op 30 jarige leeftijd in haar slaap.   

Ervaringsverhalen

 • Dagje op de rondvaartboot Emotionele rondvaartbootmiddag
  • Zomeruitje van de Regenbooggroep met Ilje Zomeruitje
  • Een erg leuk uitstapje met Ilje Een erg leuk uitstapje met Ilje