Succesvolle samenwerking SeniorenStudent en Cordaan

maandag 4 september 2017

Sinds de zomer van 2016 zet SeniorenStudent studenten in op 20 Amsterdamse woonlocaties voor ouderen van Cordaan. De studenten komen wekelijks langs om met de senioren een-op-een of in kleine groepjes iets te ondernemen en geven zo persoonlijke aandacht aan bewoners. Een jaar later zijn studenten, bewoners en betrokkenen erg enthousiast over de samenwerking.

Individuele aandacht voor ouderen
Op woonlocaties van Cordaan worden allerlei activiteiten georganiseerd, maar niet alle senioren vinden daarbij aansluiting. Zij hebben vaak behoefte aan individuele aandacht en activiteiten die passen bij hun persoonlijke wensen. Daarom hebben Cordaan en SeniorenStudent een project opgezet waarbij studenten worden ingezet om deze persoonlijke aandacht aan de bewoners te geven.
Voor iedere woonlocatie is een student gevonden die goed bij de locatie en haar bewoners past. De studenten komen wekelijks langs om met de senioren een-op-een iets te ondernemen. Dat kan op allerlei manieren worden ingevuld: samen koffie drinken en een gesprek voeren, een wandeling maken of een klein klusje uitvoeren. Ook worden, in kleine groepen, gezamenlijk activiteiten ondernomen om onderling contact tussen de bewoners te bevorderen, zoals een spel spelen of muziek maken.

Ervaringen van studenten en Cordaanmedewerkers
Eén van de studenten die SeniorenStudent heeft ingezet is Sientje (21). Zij komt sinds het begin van het project wekelijks bij twee Cordaan-locaties en maakt vaak een wandeling met Lies (92): “Ik vind het belangrijk om op deze manier iets bij te dragen. Het is hartstikke fijn om te zien dat Lies plezier heeft in het wandelen.” Isabella (23) merkt ook dat haar bezoeken een positief effect hebben: “De bewoners die normaal vroeg naar bed gaan, blijven langer op omdat ze het zo gezellig vinden dat ik langskom.” Tevens zijn de Cordaan-medewerkers enthousiast over de samenwerking. Helene van Velzen begeleidt Elise (21): “Elise is een graag gezien persoon op de afdeling. Ze gaat langs bij bewoners waar behoefte is aan individueel contact. Ze neemt zelf initiatief, dat is erg leuk!”

SeniorenStudent
SeniorenStudent heeft al 4 jaar ervaring met het samenbrengen van jong en oud, zowel een-op-een als in groepsverband. Studenten brengen veel energie met zich mee, zijn flexibel en veelzijdig. Ze zijn nieuwsgierig naar de verhalen die senioren te vertellen hebben en behandelen hen als gelijke gesprekspartner. Door het verbinden van studenten en senioren voelen senioren zich weer deelgenoot van de samenleving en worden de twee generaties dichter bij elkaar gebracht.
SeniorenStudent is onderdeel van Careibu, een landelijke community van meer dan 20.000 studenten die hulp aan huis bieden. Naast SeniorenStudent bestaat Careibu uit OppasStudent en PoetsStudent.

Cordaan
Cordaan is een zorgorganisatie die zich richt op mensen die korte of lange tijd verpleging, verzorging, begeleiding en/of ondersteuning nodig hebben. Zij bieden ondersteuning aan mensen, van jong tot oud. Aan mensen die aangewezen zijn op verzorging en verpleging, aan mensen met een verstandelijke beperking en aan mensen met chronische psychische problemen. Zodat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven. Liefst thuis, in hun eigen omgeving. Of, als dat niet kan, in een zorgomgeving waar mensen zich veilig voelen.

Deel deze pagina