'Samen werken aan waardig leven' - Hoe beslis je wat de beste zorg is voor jouw cliënt?

dinsdag 5 november 2019

Peter* woont in een woonvoorziening voor mensen met een verstandelijke beperking. In het weekend drinkt hij graag een biertje in de kroeg. Peter pakt dan zijn scooter en rijdt naar de stad: “ik bepaal zelf hoe ik ga en ik wil met de scooter”. In de kroeg blijft het echter niet bij één biertje. Vaak genoeg rijdt Peter terug naar huis met een flinke slok op.

Cliënten zoals Peter hebben hun eigen regie, maar ook behoefte aan de juiste zorg. Hoe bepaal je wat de beste zorg is? En hoe vind je de juiste balans tussen jouw rol als begeleider en de eigen regie van de cliënt? In de praktijk is dit vaak een worsteling.
 
Het afgelopen jaar hebben vijf zorgorganisaties - Cordaan, Siza, Amerpoort, Oro en De Twentse Zorgcentra – de koppen bij elkaar gestoken om te zoeken naar een antwoord op dit dilemma; hoe borgen we waardigheid van cliënten? Een zoektocht niet óver, maar uitgevoerd samen met, de mensen over wie het onderzoek gaat.  
 
Op woensdag 30 oktober was het zover!
Vanuit het hele land kwamen zorgmedewerkers, verwanten en cliënten naar het congres ‘Samen werken aan waardigheid’ in Amersfoort, waar de bevindingen van het onderzoek werden gedeeld.
 
We zijn minder voorzichtig geworden – volhouden en niet los laten!
Vanuit Cordaan waren begeleiders, cliënten en verwanten van locatie Overleg aanwezig. Deze locatie is actief bij het project betrokken. Door middel van vlogs lieten de begeleiders zien hoe zij gewerkt hebben. Zo toonde Kim in haar filmpje hoe zij één van de bewoonsters heeft geholpen met leren van klokkijken. Al jaren was dit een wens, maar door allerlei praktische zaken kwam dit er maar niet van. Kim heeft het proces vastgelegd met haar camera. De beelden waren zo sprekend dat het tijdens het congres nog meerdere keren onderwerp van gesprek was. Persoonlijk begeleider Santira: “In het begin zagen we het  vooral als meer werk met allerlei hobbels. Maar het gaat juist om andere prioriteiten stellen zoals het loslaten van alle lijstjes. Persoonlijk contact staat voorop. We proberen om constant vanuit de cliënt te kijken. Dat is fijn. Het loslaten van lijstjes is af en toe nog lastig, maar het gaat steeds beter.”
 
Ook De Twentse Zorgcentra gaf aan dat het onderzoek heeft bijgedragen aan vernieuwde inzichten: “We zijn minder voorzichtig geworden, denken breder, we gaan proberen en niet: ik denk niet dat dit werkt.”
 
Antoinette Reerkink en Eline Roelofsen, onderzoekleiders, waren bijzonder onder de indruk van alle inspanningen die iedereen heeft geleverd en wat er is bereikt. Het was een leerzame dag waar het ‘samen – gevoel’ als een rode draad doorheen liep.
 
Binnen Cordaan VGZ gaan we verder met de bevindingen uit het onderzoek. Wordt vervolgd dus!
 
Wilt u meer weten over het onderzoek naar waardigheid?
Kijk voor meer informatie over het congres en het onderzoek op: https://www.congreswaardigleven.nl/onderzoek/.

*Wegens privacyredenen is gebruik gemaakt van een fictieve naam.

Deel deze pagina