Oproep door en voor mensen met een beperking om te gaan stemmen

dinsdag 14 maart 2017

De groep mensen met een beperking die gezamenlijk een ‘gezicht’ geeft aan de campagne Nederland Onbeperkt, moedigt op een opvallende manier iedereen met een beperking aan om woensdag te gaan stemmen. Met een foto waarop te zien is hoe hun eigen campagneposter niet misstaat tussen de boodschappen van de grote politieke lijsstrekkers, geven ze aan hoe belangrijk zij het vinden dat iedereen, in het bijzonder mensen met een beperking, gebruik maken van hun stemrecht.

Eerder volgden ze workshops en woonden ze debatten bij in de Tweede Kamer, waarbij ze zich volledig op de hoogte stelden over hoe het nu precies zit met stemmen als je een beperking hebt. Op www.nederlandonbeperkt.nu publiceren ze hier tot en met woensdag over, om een bijdrage te leveren aan een zo hoog mogelijke opkomst.Tot de informatie die ze verstrekken behoort een overzicht van alle bijzondere partijprogramma’s die in makkelijk-lezen-Nederlands zijn opgesteld. Maar er wordt ook aandacht besteed aan de begeleiding die mogelijk is bij het stemmen als stemmen niet vanzelfsprekend is. En hoe je letterlijk drempels overwint in het stemlokaal.

Yangdan Go (29) uit Amsterdam is één van de twaalf ‘gezichten’ van Nederland Onbeperkt. Ze liet zich onlangs rondleiden in de Tweede Kamer om letterlijk en figuurlijk in de stemming te komen. Daar leerde ze wat het verschil is tussen de politieke partijen en hoe het stemmen precies in zijn werking gaat. Yangdan dringt er op aan dat iedereen woensdag naar de stembus gaat: "Sommige mensen zeggen dat één stem meer of minder geen verschil maakt. Maar als iedereen dat denkt, dan heeft het zeker geen zin!"

De Amsterdamse Perez Dalloe (29) ook één van de gezichten van Nederland Onbeperkt, wil zeker gaan stemmen op 15 maart, maar twijfelt nog waarop. Hij vindt het heel belangrijk dat er in de politiek aandacht is voor de belangen van mensen met een verstandelijke beperking. Daarom doet hij met een klem een oproep aan de nieuwe Tweede Kamer: "Denk ook aan ons!"

Achtergrond campagne
De campagne Nederland Onbeperkt streeft naar emancipatie van mensen met een beperking. Gehandicapten komen daarom vooral zelf aan het woord op de websiteFacebookTwitter en Instagram. Het is hun verhaal en hun oproep. Mensen met een beperking hebben nog niet evenveel kansen als mensen zonder een beperking. Of het nu gaat om een baan, een woning, een opleiding of eenvoudigweg toegang tot een gebouw.

Bron: Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland

Deel deze pagina