Opening Outsider Art Galerie, Artotheek, Ateliers en Museum in de Hermitage

woensdag 6 april 2016

Op woensdag 16 maart 2016 stond het in alle kranten, was meermalen op het NOS Journaal en in alle social media, dus het kan niemand ontgaan zijn! Het was de hele dag feest in de Hermitage Amsterdam. Koningin Máxima kwam op deze bijzondere locatie in één keer drie verschillende nieuwe ‘onderdelen’ van het museum openen: het Outsider Art Museum van Het Dolhuys én de Outsider Art Galerie / Artotheek en Outsider Art Ateliers van Cordaan. De zon scheen volop, een mooiere dag was niet denkbaar.

Bij ontvangst mocht Esrah van Rooij, één van onze jonge kunstenaars, Máxima een boeket bloemen aanbieden. In de Kerkzaal luisterden 130 gasten naar toespraken van bestuurder en directeuren van Cordaan, Het Dolhuys en de Hermitage.
Op grote schermen werden mooie zwartwit-foto’s van de kunstenaars getoond. Na de formele start verzamelde iedereen zich bij de ingang van het nieuwe museum. Daar stonden tientallen fotografen, cameramensen en journalisten klaar om alles vast te leggen.
Aeymed Qassabi (acteur bij onze theatergroep LeBelle) danste samen met Nina Funk het ontroerende Introdans-duet ‘Liefde’. Daarna boden Aeymed en Nina onze koningin een – door onze textielkunstenaars van De Draad gemaakt – kussen met schaar aan. Máxima genoot zichtbaar van de dans! Ze knipte het lint door en opende zo het museum en onze galerie en ateliers. Ze bezocht met Eelco Damen en haar gevolg de ateliers en maakte met alle kunstenaars een praatje.
Kunstenaar Norris Francisca presteerde het met haar eigen camera een prachtige foto van Máxima te maken, die niet onderdoet voor de foto’s van de hoffotograaf. Het schilderij dat kunstenaar Jescika van Overveld maakte van Willem-Alexander en Amalia werd ingepakt en meegegeven aan de adjudant van de koningin.

Bij het afscheid lukte het Aeymed om Máxima te verleiden samen met hem een ‘selfie’ te maken, nu trending topic op Facebook en Twitter!
Toen Máxima en haar gevolg was vertrokken kwamen nog diverse cameraploegen interviews afnemen. De komende dagen zijn onder meer kunstenaars Sijtse Keur, Wijnand de Vries, galeriehouder Bert Schoonhoven, maar ook Esrah en Jescika nog veelvuldig op TV te bewonderen. ’s Middags stroomde de nieuw geopende ruimtes vol met belangstellenden die kwamen rondkijken en feliciteren. Op deze eerste dag werden al direct kunstwerken verkocht en in optie genomen. Dat belooft veel goeds voor de toekomst.
 
Klik hier voor een filmpje van de opening, gemaakt door een ‘royalty journalist’. Vanaf vandaag zijn museum, galerie en artotheek te bezoeken. Galerie en artotheek zijn vrij toegankelijk, voor het museum is een toegangskaartje of museumjaarkaart nodig.

Deel deze pagina