Nieuw streetwear label Outsiderwear brengt outsider en insider artists samen

woensdag 4 november 2020

Outsiderwear is een nieuw project waarin talentvolle outsider kunstenaars samenwerken met opkomende en succesvolle modeontwerpers en kunstenaars. Een outsider kunstenaar is een kunstenaar met bijvoorbeeld een verstandelijke of lichamelijke beperking, een psychische kwetsbaarheid of daklozenachtergrond. Er is steeds meer aandacht voor outsider art, maar de wereld van outsider art komt zelden samen met de reguliere creatieve industrie. Outsiderwear wil deze tweedeling doorbreken.

De lancering van het project is uitgesteld naar het voorjaar van 2021. Voor de eerste editie van Outsiderwear werken zo’n 40 out- en insiders samen: vaak in duo’s, maar ook in andere samenstellingen. De komende maanden wordt gewerkt aan verschillende projecten: van een performance en een tentoonstelling tot een serie band-shirts en een onderbroekenlijn. Ze zijn te zien én te koop tijdens het Outsiderwear Festival dat van 12 maart t/m 25 april 2021 in Amsterdam.  

Outsiderwear Festival - 12 maart t/m 25 april 2021
Het Outsiderwear Festival duurt 6 weken en toont veel creativiteit. Op verschillende locaties in Amsterdam wordt je verrast door tentoonstellingen, shop-in-shops, een activistische fotocampagne, tours en talks. Ze brengen de wereld van outsider kunstenaar en insider-maker op een prikkelende manier samen. Festivallocaties zijn onder andere: Outsider Art Galerie, Hermitage Amsterdam, Patta Store, Galerie Vriend van Bavink en Zeedijk60 zijn bevestigd als officiële festivallocaties. De deelnemers variëren van niche kunstenaars en grote streetwear labels tot onafhankelijke ontwerpers en levenskunstenaars. 

Veel outsiders verdienen het om insiders te worden, en veel insider makers zijn diep van binnen ook een beetje outsiders. Initiatiefnemer Jan Hoek: “De eerste samenwerkingen van Outsiderwear beginnen vorm te krijgen. Het is zo bijzonder om te zien hoe logisch de samenwerking tussen outsider en insider werkt. Ik kijk uit naar een toekomst waarin de grenzen tussen deze twee werelden vervagen.” 

Kijk ook op:
outsiderwear.nl
instagram.com/outsiderwear_official

Outsiderwear is een initiatief van kunstenaar Jan Hoek en Stichting Captain Hoek in samenwerking met Stichting M-ODE en Outsider Art Galerie. Het project wordt ondersteund door Fonds voor Cultuurparticipatie, VSB Fonds, Rabobank Amsterdam, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Stichting DOEN, Prins Bernhard Cultuurfonds en Stichting Cordaan en werkt samen met Outsider Art Galerie, Herenplaats, De Volksbond (G J Scheurleerweg),  Stichting Art Bruut/Makom, De Witte Olifant, Bijzonder Amsterdams, Theatergroep LeBelle en De Meijboom.

AGENDA 2021 (onder voorbehoud, zoals alles in deze tijden) 

OUTSIDERWEAR FESTIVAL AMSTERDAM 
12 maart - 25 april 
Presentatie out + insider collabs. Start verkoop collectie. Lancering webshop. Openings feest. Expo’s, tours en talks.  
Locaties: Outsider Art Galerie, Hermitage Amsterdam, Super SEXYLAND World, Vriend van Bavink, Patta Store, Galerie Fleur & Wouter, ABCND Store  en Zeedijk60

OUTSIDERWEAR OP TOURNEE 
Maart - augustus 2021 
Uitbreiding collectie. Expo’s. Shop-in-shops. Biënnale presentatie.  
Locaties: Galerie MAMA (Rotterdam), Galerie Neus (Nijmegen), Art Brut Biënnale (Hengelo), Special Arts (Amersfoort).  

OUTSIDERWEAR MUSEALE TENTOONSTELLING 
Herfst 2021 
Outsiderwear in een museale context.  
Locatie: Outsider Art Museum in Hermitage Amsterdam

 

 

Deel deze pagina