Creatieve bijdrage aan oplossen arbeidstekort

maandag 17 december 2018

Mensen met een arbeidshandicap blijken goed inzetbaar als woonhulp in de zorg. Dat is de ervaring van zorgorganisatie Cordaan. Het eigen Leerwerkbedrijf biedt op dit moment aan 15 deelnemers met een verstandelijke beperking een praktijkopleiding tot woonhulp. Dat gebeurt in de verpleeghuizen van Cordaan. De ervaringen zijn zo goed, dat er inmiddels voor 50 gediplomeerde woonhulpen een baangarantie is.

Directeur Remco de Vries zegt: “Op dit moment werken er al mensen van het eigen Leerwerkbedrijf in onze verpleeghuizen. Ze leveren een belangrijke toegevoegde waarde. Eenmaal gediplomeerd assisteren ze onze verzorgenden, onder andere bij het klaarmaken van maaltijden, bij de schoonmaak, bij bedden opmaken.”

Daarnaast zijn ze belangrijk voor het leefklimaat: ze maken bijvoorbeeld een wandeling en / of een praatje met bewoners.

Volgens Gerda van der Meer (directeur Leerwerkbedrijf) snijdt het mes aan twee kanten: “Verzorgenden komen handen te kort. Assistentie van woonhulpen biedt soelaas. En onze deelnemers willen graag zorgen en betaald werk. Wie weet kunnen andere zorgorganisaties ook iets met deze oplossing. We hebben immers allemaal te maken met krapte op de arbeidsmarkt”.

Deel deze pagina