Cordaan helpt Oekraïense gezinnen met gezinsleden met een beperking

vrijdag 11 maart 2022

In Huizen worden deze week naar verwachting twintig gezinnen uit Oekraïne opgevangen met een gezinslid met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Zorgorganisaties Cordaan en Sherpa en woningbouwcorporatie De Alliantie slaan de handen ineen en maken daarvoor op dit moment een appartementencomplex geschikt.

De opvang komt voort uit de betrokkenheid van Cordaan bij SOFT Tulip, een organisatie van zorgaanbieders die sinds 2006 probeert Oekraïne en ander Oostbloklanden te ondersteunen bij kwaliteitsverbetering van de zorg voor mensen met een beperking, ouderen en GGZ-problematiek.

Extra hulp hard nodig

Hanneke Vrielink, directeur Cordaan Jeugd, coördineert de opvang. Zij zit in het bestuur van SOFT Tulip, dat nu het initiatief Soft Tulip for Ukraine is gestart. "Voor deze gezinnen is extra hulp hard nodig. We zijn daarom blij dat De Alliantie zo snel een gebouw beschikbaar heeft gesteld. Samen met een aantal vaste leveranciers van Cordaan en Sherpa bereiden we nu de komst van deze gezinnen uit Oekraïne voor. Het gebouw stond leeg, dus we werken nu hard aan het meubileren en geschikt maken voor de nieuwe bewoners. Deze gezinnen zijn zelf mantelzorger van hun familielid met een beperking. Wij ondersteunen hen zoveel mogelijk met geschikte huisvesting en hulp waar mogelijk."

Volgens Amanda Classen, manager facilitaire zaken bij Cordaan, zijn de appartementen vrijdag 11 maart klaar voor de nieuwe bewoners. "De appartementen zijn groot genoeg voor de gezinnen die we verwachten. Ook is er ruimte voor een rolstoel of tillift. Onze leveranciers zorgen voor de bedden, het linnengoed, de schoonmaak en voor voldoende voorraad aan levensmiddelen voor de eerste tijd. Uiteindelijk verwachten we dat deze mensen hier zo'n 6 tot 8 maanden zullen kunnen blijven."

Vrielink: "We helpen met Soft Tulip overigens ook gezinnen in Oekraïne zelf. Alle hulp die onze stichting krijgt, komt dus ten goede aan deze families van mensen met een beperking, in Oekraïne en nu ook in Nederland."

Meer informatie vind je op https://www.softtulipforukraine.nl/.

Wilt u helpen?

Het is mogelijk om SOFT Tulip te ondersteunen door middel van een donatie. Het rekeningnummer van de Stichting SOFT Tulip, Den Haag, is NL32 FVLB 0699610001 (IBAN). Geld is nu heel hard nodig om onze projecten in bijna alle grote steden in Oekraïne te ondersteunen. Uw bijdrage komt dus direct bij onze gezinnen in Oekraïne terecht.

Medewerkers van Cordaan die Oekraïens of Russisch spreken, of wonen in de regio Huizen en op de locatie willen helpen als vrijwilliger, kunnen contact opnemen via 020-8860020 of info@softtulipforukraine.nl.

 

 

Deel deze pagina