Cordaan doet mee met pilot 'Nieuwe eiwitten'

woensdag 6 april 2016

maandag 21 maart 2016 Op 18 maart heeft wethouder Choho van de gemeente Amsterdam het startsein gegeven voor het project 'Nieuwe eiwitten op de menukaart'. Dit project is onderdeel van de Green Deal. Vijftien bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties hebben deze ‘deal’ met elkaar gesloten omdat ze duurzaamheid van voedselconsumptie willen verbeteren. Dat doen ze onder de naam ‘Dutch Cuisine’.

Huize Buitenveldert van Cordaan doet mee met de pilot, samen met twee restaurants en de kantines van Deloitte en de gemeente Amsterdam. Twee maanden lang serveert Huize Buitenveldert eiwitten die duurzamer en diervriendelijker zijn dan de traditionele eiwitten. De 5 geselecteerde ‘nieuwe’ eiwitbronnen zijn boekweit, zeewier, Nederlandse bonen, Noord-Amerikaanse rivierkreeft en de Hollandse leghaan.

Dit zijn eiwitbronnen die goed scoren op duurzaamheid, diervriendelijkheid én gezondheid. Bonen, zeewier en boekweit bevatten veel goede plantaardige eiwitten en worden duurzaam geteeld. De Noord-Amerikaanse rivierkreeft en het Hollandse leghaantje zijn dierlijke eiwitten, maar dan minder milieubelastend. De rivierkreeft is een schadelijke exoot in de Nederlandse wateren. Door consumptie kunnen we verdere opmars van het dier voorkomen. De keuze voor het leghaantje heeft nog een extra voordeel. Per dag worden 100.000 pasgeboren haantjes gedood als overschot van de legpluimveesector. De haantjes hebben een goed leven en worden gevoerd met lokale granen.

Bewoners en bezoekers van Huize Buitenveldert krijgen uitgebreide informatie over het project ‘Nieuwe eiwitten op de menukaart’. Doelstelling van de pilot is dat consumenten zich meer bewust worden van de herkomst van hun eiwitten. Om het resultaat te meten wordt bewoners en bezoekers naar hun mening gevraagd over het gerecht. De informatie helpt Dutch Cuisine om de consumptie van de 5 duurzame eiwitten op te schalen en deze eiwitten makkelijker overal verkrijgbaar te maken.

Deel deze pagina