Outsider Art Galerie / Ateliers / Artotheek

Outsider Art Galerie / Ateliers / Artotheek

  • Neerlandiaplein 7, Amsterdam
  • (020) 530 87 18

Outsiderkunst in een museale omgeving

In de Outsider Art Galerie in de Hermitage Amsterdam kunnen outsider art kunstenaars hun werk exposeren en verkopen. Dat zijn niet alleen kunstenaars uit Amsterdam, maar uit heel Nederland. Ook vinden uitwisselingen plaats met galeries in binnen- en buitenland. Hierdoor beschikt de galerie altijd over een divers en kwalitatief hoogwaardig aanbod. De galerie werd in maart 2016 officieel geopend door Koningin Maxima.

Kleurrijke kunstenaars

De kunstenaars van de Outsider Art Galerie zijn vaak een beetje ‘anders’. Soms hebben ze een verstandelijke of psychische beperking. Ze zijn niet bezig met commerciële doelstellingen en reflecteren niet op bestaande kunststromingen.

De kunst komt rechtstreeks naar boven borrelen, zit in hun hoofd en móet eruit. Hun werk is boeiend, veelzijdig en heel puur. In reguliere kunstgaleries is outsider art meestal niet welkom.

De Outsider Art Galerie biedt een volwaardig kunstpodium voor deze kleurrijke kunstenaars. En nu eens niet binnen de muren van een zorgorganisatie, maar in een inspirerende museale omgeving.

Praktische informatie

​De Outsider Art Galerie en Outsider Art Artotheek zijn kosteloos en vrij toegankelijk en zijn dagelijks open van 10.00 tot 17.00 uur, met uitzondering van 27 april 2017 en 25 december 2017. De Outsider Art Ateliers zijn op afspraak te bezoeken.

Bezoekadres: Neerlandiaplein 7, Amsterdam
Postadres: Nieuwe Keizersgracht 1, 1018 DR Amsterdam
telefoon (020) 530 87 18
email outsiderart@cordaan.nl

Outsider Art Artotheek

In de Outsider Art Artotheek kunt u outsider art kunstwerken lenen. U zoekt een schilderij of ander kunstwerk uit, dat u kunt lenen vanaf € 25,- per half jaar (€ 50,- per jaar). Er geldt een maximale huurtermijn van één jaar en u bouwt dan een kooptegoed op waarmee u het werk kunt kopen. U betaalt geen inschrijfgeld.

Outsider Art Ateliers

​Een deel van kunstenaars werkt dagelijk aan hun kunstwerken in de boven de galeries gelegen Outsider Art Ateliers. In deze ateliers kunnen bedrijven of groepen particulieren kunstworkshops volgen, geleid door één van de outsider art kunstenaars.

Workshops

Kunstenaars in de Outsider Art Ateliers kunnen op aanvraag een teken- of schilderworkshop verzorgen. Deze vinden bij voorkeur plaats van maandag t/m vrijdag 10 -17 uur. Maximaal aantal personen is 8. Neem contact op voor info over tarieven of combinatiemogelijkheden: outsiderart@cordaan.nl

Rondleidingen

Een rondleiding door het Outsider Art Museum met aansluitend een bezoek aan de Outsider Art Galerie / Ateliers / Artotheek is mogelijk. Ook kunt u een combinatierondleiding door museum en schilderworkshop in het atelier boeken (maximaal 8 personen). Voor info over prijzen en tijden mail naar outsiderart@cordaan.nl

Oog voor anders woensdag 26 september 2018

Outsider Art Galerie / Ateliers / Artotheek

Oog voor anders

Voor een onderzoek van de Universiteit voor Humanistiek (Utrecht) fotografeerden mensen met een beperking leuke en minder leuke momenten uit hun dagelijkse leven. Doel daarvan was te achterhalen wanneer mensen met een beperking zich afhankelijk voelen van anderen, of wanneer dat juist niet het geval is. In ‘Oog voor anders’ zijn deze foto’s – en deverhalen die erbij horen – te zien naast werk van fotograaf Aad van Vliet, die ook deel was van het onderzoeksteam. Zijn portretten en beelden van ‘helpende handen’ in de zorg trachten de menselijkheid in de gehandicaptenzorg zichtbaar te maken. Samen vormen ze een drieluik en zo is ‘Oog voor anders’ een intiem portret van de (belevings)wereld van mensen met een beperking. De tentoonstelling wordt op woensdag 26 september om 15:00 uur geopend door de heer Job Cohen Adres: Outsider Art Galerie in de Hermitage, Nieuwe Keizersgracht 1, 1018 DR Amsterdam

Lees verder

Contact

  • Bel (020) 530 87 18

    maandag t/m zondag van 10:00 uur tot 17:00 uur

  • Bezoekadres

    Neerlandiaplein 7 | 1018 DR | Amsterdam

Bereikbaarheid

De Outsider Art Galerie is goed bereikbaar met tram 9 en tram 14 (halte Waterlooplein). Komt u met de auto? Houdt dan rekening met betaald parkeren.