Leefstijlmonitoring

U wilt waarschijnlijk zo lang mogelijk thuis blijven wonen in uw eigen vertrouwde omgeving. Toch kunnen er situaties zijn waarbij het prettig is dat uw familie, mantelzorgers of professionele zorgverleners een oogje in het zeil houden. Leefstijlmonitoring biedt uitkomst. Cordaan biedt op basis van slimme technologie met cAlarm Sense - ontwikkeld door FocusCura - een nieuwe vorm van zorg en toezicht aan alleenwonende ouderen.

Wat is leefstijlmonitoring?

cAlarm Sense registreert uw aanwezigheid en verplaatsing in uw huis met bewegings- en open/dicht sensoren. De sensoren registreren bijvoorbeeld dat u ‘s ochtends van uw slaapkamer naar uw keuken loopt, dat u uw koelkast opent of wanneer u uw huis verlaat. cAlarm Sense maakt géén gebruik van camera’s, er worden dus geen beelden van u gemaakt.

De gegevens die de sensoren registreren, worden verwerkt tot een aantal activiteiten. Denk aan: eten/drinken, slapen, naar buiten/binnen. Via een persoonlijke website wordt deze informatie inzichtelijk gemaakt voor de zorgmedewerker, casemanager en mantelzorger.

Als er afwijkingen van het gebruikelijke leefpatroon zijn, bijvoorbeeld als u opeens meerdere keren per nacht naar het toilet gaat of als het ongewoon lang duurt voordat u ‘s ochtends opstaat, dan kan dat erop wijzen dat er iets niet klopt of dat uw gezondheid achteruit gaat. Doordat de zorgmedewerker en/of casemanager hierin inzicht heeft, kan dit tijdig worden gesignaleerd en kan de zorg beter worden afgestemd op uw behoeften. U kunt zelf aangeven of uw mantelzorger ook inzicht krijgt in uw activiteitenpatroon via cAlarm Sense.

Voor wie is het?

Leefstijlmonitoring is voor iedereen die graag zelfstandig wil blijven wonen, maar waarbij twijfel is of dit wel veilig en verantwoord is. cAlarm Sense is bedoeld voor alleenwonende personen met cognitieve en/of fysieke beperkingen.

Het systeem kan alleen zinvolle informatie leveren over uw leefstijlpatroon als u, afgezien van incidenteel bezoek, het grootste deel van de dag alleen aanwezig bent in uw woning.

Leefstijlmonitoring geeft u een gerust gevoel, ook aan uw familie of mantelzorger. Uw privacy blijft behouden, maar er is wel 24 uur per dag, 7 dagen per week, toezicht op afstand.

 

Video

In deze video ziet u de werking van cAlarm Sense van FocusCura en hoe deze technologie zorgverleners en mantelzorgers ondersteunt in een nieuwe vorm van zorg en toezicht aan alleenwonende ouderen.

Nu nog pilot, na de zomer 2017 van start

Momenteel voeren we een pilot uit bij een beperkt aantal cliënten van Cordaan, waarbij we in samenwerking met FocusCura bekijken hoe onze zorgmedewerkers de informatie uit het cAlarm Sense systeem zo goed mogelijk kunnen gebruiken om de zorgverlening te optimaliseren. Na de zomer zullen we uitbreiden tot 150 alleenwonende mensen met dementie in Amsterdam.

Cordaan is de eerste zorgorganisatie in Nederland die cAlarm Sense op deze manier en schaal in gebruik heeft genomen. Onze zorgverleners, maar ook zeker mantelzorgers zijn zeer tevreden over het hebben van meer inzicht in het leefpatroon en de nieuwe manier van zorg verlenen.

Hoe werkt het in de praktijk?

Een installateur van FocusCura maakt met u een afspraak om langs te komen en brengt onopvallende sensoren aan op strategische plekken in uw huis. Een centrale unit in uw huis verzamelt de gegevens van de sensoren via een draadloze verbinding. Daarna worden de gegevens via een beveiligde internetverbinding naar de FocusCura server gestuurd. De gegevens worden verwerkt tot informatie over uw dagelijkse leefpatroon.

Contact
Heeft u vragen over leefstijlmonitoring? Dan kunt u een e-mail sturen naar Elie Rusthoven, erusthoven@cordaan.nl, projectleider e-health.