Persoon wijst persoon, beide zittend aan tafel, iets aan op papier, waar die lachend naar kijkt

Logopedie

Heb je moeite met praten, horen of slikken? Dan kan een logopedist je helpen. De logopedist geeft ook advies over hoe praten gemakkelijker voor je kan worden.

Logopedie is een speciale behandeling voor mensen met een verstandelijke beperking, hun familie en begeleiders. Onze logopedisten geven advies bij slikproblemen, of als je moeite hebt met horen en spreken.  
 
De logopedist kan hulpmiddelen regelen die het gemakkelijker maken om te praten, verstaan en eten. Bijvoorbeeld een planbord, of middelen die zorgen dat eten en drinken of horen beter lukt. Als je slecht hoort, onderzoek je met een logopedist wat jou het beste helpt. Bijvoorbeeld gebarentaal en een hoorapparaat. De logopedist werkt samen met artsen, gedragsdeskundigen en andere therapeuten.  

2 personen zitten achter de computer en en de ene persoon wijst iets aan op het scherm
Persoon zit aan tafel en praat met gebaren met de andere persoon
Twee personen zijn met elkaar in gesprek

Opstarten van deze behandeling

 1. 1 Onderzoek

  De logopedist onderzoekt wat het probleem is. Hoe het praten, horen en slikken bij je gaat, en wat beter kan.

 2. 2 Behandelplan

  Is je hulpvraag duidelijk? Dan schrijft de therapeut voor jou een behandelplan. Hierin staan de doelen waaraan je samen gaat werken, en afspraken die je hebt gemaakt.

 3. 3 Start behandeling

  Je behandeling begint! Je gaat oefenen met de logopedist. En jouw familie en begeleiders krijgen tips en adviezen om je te ondersteunen.

Veelgestelde vragen

 • Bel of mail naar ons Cliënten Servicebureau:

  T: 088 267 32 26
  E: zorgbemiddelingvgzenggz@cordaan.nl 

 • De logopedist komt bij dagbesteding en in woningen van Cordaan. Er zijn logopedisten in alle stadsdelen van Amsterdam. 

 • Woon je bij Cordaan en heb je een geldige indicatie van het CIZ voor ‘individuele behandeling’? Dan kan een gedragsdeskundige of je arts logopedie voor je aanvragen. Je hoeft dan niet extra te betalen. 
   
  Heb je geen indicatie van het CIZ? Dan is een brief van je huisarts nodig. De logopedie wordt dan betaald door de zorgverzekering. Het kan zijn dat je een deel moet betalen uit je eigen risico. 

 • Ook als je niet bij Cordaan woont, kun je bij ons terecht. Dan is wel overleg nodig met je begeleider, en een verwijsbrief van je huisarts. 

In een oranje vlak staan twee tekstballonnen. In een van de ballonnen staat een helpende hand.

Heb je een vraag?

Heb je een vraag over wat wij voor je kunnen doen? Of wil je meteen zorg aanvragen? Dan kun je ons op werkdagen tussen 9 en 16 uur bellen. Je kunt ons ook een e-mail sturen.

Cliënten Servicebureau

T: 088 267 32 26
E: zorgbemiddelingvgzenggz@cordaan.nl