Twee vrouwen en een man zwemmen in een zwembad en houden elkaars handen vast.

Fysiotherapie, oefentherapie, hydrotherapie

Heb je een verstandelijke beperking, dan werkt je lijf niet altijd mee. Misschien is je ene arm sterker dan de ander. Of je verliest snel je evenwicht. Fysiotherapeuten en oefentherapeuten kunnen je helpen om sterker en stabieler te worden. En om met plezier te blijven bewegen.

Fysiotherapie en oefentherapie betekent dat je samen werkt aan sterker worden en soepeler bewegen. De therapeut helpt je daarbij, en je doet zelf oefeningen. De fysiotherapeut en oefentherapeut kunnen ook advies geven over speciale schoenen, rolstoelen en hulpmiddelen voor het lopen.  

Hydrotherapie is fysiotherapie in het water. Het water is warm, je lichaam wordt licht en ontspannen. Dat is fijn als je last hebt van je spieren en gewrichten. In het water zijn oefeningen gemakkelijker of juist zwaarder. De therapeut helpt je om deze oefeningen op de goede manier te doen. Belangrijk: je hoeft niet te kunnen zwemmen voor hydrotherapie.

1 persoon is met behulp van een ander oefeningen aan het doen op een mat in de fysiotherapieruimte
1 persoon oefent samen met een ander overgooien van een bal op 1 been staand
2 personen doen een ligoefening op de mat waarbij de heupen omhoog gebracht worden

Opstarten behandeling

 1. 1 Onderzoek

  De therapeut komt langs bij je werk of thuis. Samen kijken jullie wat je nodig hebt om prettig te kunnen bewegen.

 2. 2 Behandelplan

  Na het onderzoek schrijft de therapeut de doelen in je behandelplan.

 3. 3 Behandeling

  Nu begint de behandeling! Je werkt samen met de fysiotherapeut aan je doelen. De therapeut overlegt met je artsen en andere therapeuten als dat nodig is.

Veelgestelde vragen

 • Bel of mail naar ons Cliënten Servicebureau:
  T: 088 267 32 26
  E: zorgbemiddelingvgzenggz@cordaan.nl 

  Let op! Voor fysiotherapie, oefentherapie en hydrotherapie heb je een verwijsbrief nodig van je huisarts of een andere arts. 

 • Fysiotherapie en oefentherapie zijn mogelijk in woningen van Cordaan en plekken voor dagbesteding bij Cordaan. 
  Hydrotherapie is in het zwembad van De Werf in Noord of het AGO-bad in Diemen. 

 • Woon je bij Cordaan en heb je een indicatie voor behandeling? Dan heb je voor fysiotherapie een verwijzing nodig van een gedragsdeskundige of arts.  

  Heb je geen behandelindicatie? Dan is een verwijsbrief van je huisarts nodig. Ook als je niet bij Cordaan woont heb je een brief nodig van je huisarts. Je zorgverzekering betaalt dan een deel van de uren per jaar. Let op: Je betaalt dan wel mee vanuit je eigen risico.  

 • Natuurlijk mag dat!

 • Dat ligt eraan hoeveel klachten of problemen je hebt. Hoe vervelender je klachten, hoe vaker je zult moeten oefenen. Vaak moet je in het begin wat meer oefenen en wordt dat daarna iets minder omdat je dan ook minder klachten hebt.

 • Een gemiddelde behandeling duurt ongeveer drie kwartier.

 • Wij adviseren om sportkleding te dragen die je makkelijk aan en uit kan trekken. En voor hydrotherapie heb je natuurlijk zwemkleding nodig omdat je het water in gaat.

In een oranje vlak staan twee tekstballonnen. In een van de ballonnen staat een helpende hand.

Heb je een vraag?

Heb je een vraag over wat wij voor je kunnen doen? Of wil je meteen zorg aanvragen? Dan kun je ons op werkdagen tussen 9 en 16 uur bellen. Je kunt ons ook een e-mail sturen.

Cliënten Servicebureau

T: 088 267 32 26
E: zorgbemiddelingvgzenggz@cordaan.nl