1 persoon in rolstoel doet lachend handoefeningen met een ander persoon die tegenover die zit

Ergotherapie en sensomotorische informatieverwerking

Vind je het moeilijk om jezelf aan te kleden of te wassen? Of lukt het maar niet om een gezonde maaltijd klaar te maken? Dan kan een ergotherapeut jou helpen deze activiteiten onder de knie te krijgen. We helpen je om steeds zelfstandiger te kunnen leven.

De ergotherapeut helpt je om oplossingen te vinden voor terugkerende en alledaagse problemen. Wanneer het snijden of bestek vasthouden voor jou moeilijk is. Of als je niet onder de douche kunt staan. Of als je moeilijk kunt opstaan of rechtop zitten in je stoel.  

De therapeut geeft advies hoe je dingen kan doen. En hoe je kunt oefenen. De ergotherapeut kan ook hulpmiddelen regelen. Aangepast bestek, een tillift, douchesteunen, een aangepast stoel, enzovoort. Oplossingen die je helpen om zo zelfstandig mogelijk te wonen, te werken en hobby's uit te oefenen. Met de ergotherapeut oefen je net zo lang tot je het zelf kunt, of met een beetje begeleiding. 

Ergotherapeuten van Cordaan hebben speciale kennis van Sensorische informatieverwerking (SI). SI heeft te maken met je zintuigen: horen, voelen, ruiken, zien, proeven. Heb je last van harde geluiden, van aanrakingen of sterke geuren, dan kan een ergotherapeut helpen om je klachten te verminderen.    

Persoon in rolstoel blaast bellen door een bellenblazer die een ander persoon voor de mond houdt
Persoon in rolstoel doet oefening met vingers met behulp van een groene slangachtige rol samen met een ander persoon
1 persoon staat met iemand in een rolstoel te praten in de gang

Opstarten van behandeling

 1. 1 Onderzoek

  Na je aanmelding komt de ergotherapeut bij je thuis of op je werkplek. Samen onderzoek je wat er nodig is. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar zorgbemiddelingvgzenggz@cordaan.nl

 2. 2 Behandelplan

  De therapeut of behandelaar schrijft een behandelplan met doelen waar je samen aan gaat werken.

 3. 3 Start behandeling

  Nu start de behandeling! Na een tijd bespreekt de ergotherapeut hoe het gaat met de doelen uit je behandelplan. Samen met jou en met belangrijke mensen om je heen. Bijvoorbeeld je ouders, arts en begeleiders.

Veelgestelde vragen

 • Bel of mail naar ons Cliënten Servicebureau:
  T: 088 267 32 26
  E: zorgbemiddelingvgzenggz@cordaan.nl 

 • Ergotherapie is voor volwassenen in Amsterdam en Diemen die door een beperking moeite hebben met het doen van dagelijkse dingen.  

 • Woon je bij Cordaan en heb je een indicatie voor behandeling? Dan heb je voor ergotherapie een verwijzing nodig van een gedragsdeskundige of arts.  

  Heb je geen behandelindicatie? Dan is een verwijsbrief van je huisarts nodig. Ook als je niet bij Cordaan woont heb je een brief nodig van je huisarts. Je zorgverzekering betaalt dan 10 uur ergotherapie per jaar. Je betaalt dan wel mee vanuit je eigen risico.  

 • Ergotherapie is in veel woningen en plekken met dagbesteding aanwezig.  
  Kun je niet makkelijk de deur uit? dan kan de ergotherapeut ook bij jou thuis langskomen voor de behandeling. 

Iemand schept met een aangepaste lepel yoghurt uit een bakje
In een oranje vlak staan twee tekstballonnen. In een van de ballonnen staat een helpende hand.

Heb je een vraag?

Heb je een vraag over wat wij voor je kunnen doen? Of wil je meteen zorg aanvragen? Dan kun je ons op werkdagen tussen 9 en 16 uur bellen. Je kunt ons ook een e-mail sturen.

Cliënten Servicebureau

T: 088 267 32 26
E: zorgbemiddelingvgzenggz@cordaan.nl