Twee handen van verschillende personen ondersteunen een roze hart

Palliatieve zorg

Wanneer je te horen krijgt dat je een ernstige ziekte hebt en genezing niet meer mogelijk is, komt er veel af op jou en je naasten. Wanneer het nodig is kun je een speciale afdeling terecht voor intensieve zorg. Daarbij staat kwaliteit van leven voorop.

Heb je een levensbedreigende ziekte waar je niet meer van kunt genezen, dan kan deze fase gelukkig nog jaren duren. De zorg richt zich op een zo goed mogelijke kwaliteit van leven.

Wanneer je korter dan 3 maanden te leven hebt, begint een periode van intensieve zorg en afscheid nemen. Je kunt dan terecht op onze palliatieve afdeling waar we de zorg op ons nemen. We bespreken samen hoe je zo comfortabel mogelijk kunt zijn, wie je om je heen wilt en welke mentale of spirituele ondersteuning je nodig hebt.

Een madeliefje in het zonlicht

Aanvragen

 1. 1 Aanmelden

  Je kunt palliatieve zorg aanvragen via je huisarts. Wil je zelf contact over de mogelijkheden? Bel dan ons Cliënten Servicebureau 088 267 32 26 of mail naar zorgbemiddeling@cordaan.nl

 2. 2 Wachten

  We zoeken naar een geschikte plek op een van onze afdelingen. Het kan zijn dat je even moet wachten.

 3. 3 Er is plek

  Zodra we een plek hebben die past bij jouw situatie, nemen we contact op.

Veelgestelde vragen

 • Onze zorg stemmen we volledig af op jouw persoonlijke wensen en behoeften. Je wordt begeleid door een team van verzorgenden, verpleegkundigen, artsen, een fysiotherapeut, ergotherapeut, activiteitenbegeleider, logopedist, geestelijk verzorger en een psycholoog.

  Vrijwilligers van Markant kunnen één of enkele dagdelen per week komen. Zou ondersteunen jou en je naasten overdag, ’s avonds en in het weekend. In principe houd je dezelfde vrijwilliger(s). 

  Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ) van Markant
 • Je familie en vrienden zijn 24 uur per dag welkom en kunnen eventueel blijven logeren.

  Huisdieren kunnen meekomen, mits de volledige verzorging door jou of jouw familie wordt gedaan en zij geen overlast veroorzaken voor medebewoners en medewerkers. 

 • Je kunt mogelijkheden voor euthanasie bespreken met je behandelend arts. 

 • In De Die in Noord en in Hof van Sloten in Nieuw West hebben we een palliatieve unit met een huiskamer en keuken. Je eigen kamer is voorzien van een verstelbaar bed, een nachtkastje, televisie en een linnenkast. Persoonlijke spullen kun je meenemen om de kamer verder in te richten.

  Tijdens je verblijf op onze palliatieve afdeling kun je gebruik maken van alle faciliteiten: de keuken, de tuin, het restaurant en de activiteiten die we organiseren in het huis.

 • Na het overlijden kunnen vrienden en familie afscheid nemen. We proberen de wensen van de overledene en familie zoveel mogelijk te respecteren. In overleg kan de overledene worden opgebaard op de eigen kamer. 

  Een aantal keer per jaar nodigen we naasten uit voor een herdenkingsbijeenkomst. Je kunt als familie of vriend zelf een bijdrage leveren aan deze bijeenkomst met een persoonlijk woord of een gedicht. Na afloop is er de mogelijkheid elkaar te ontmoeten. 

 • Voor verblijf op een palliatieve afdeling heb je een indicatie van het CIZ nodig. Het ziekenhuis vraagt deze indicatie voor je aan na je opname. Meldt jouw huisarts je aan? Dan regelen wij de indicatie.  

  Het verblijf op een palliatieve afdeling wordt vergoed via de Wet langdurige zorg (Wlz). Iedere bewoner betaalt hiervoor een inkomensafhankelijke bijdrage. 

Meer ondersteuning

 • Een man kijkt vriendelijk naar de vrouw terwijl hij haar kous aantrekt. Ze zitten in een gezellige woonkamer met meubels met bloemenprints en een plantje op tafel.

  Palliatieve zorg thuis

  Blijf je liever in je vertrouwde omgeving? Je kunt ook palliatieve zorg thuis ontvangen.

  Palliatieve zorg thuis
 • Mantelzorgondersteuning

  Zorg je zelf voor je partner, ouder of kind in de palliatieve fase, dan wil je graag sterk zijn en er 100% zijn voor de ander. Mantelzorgondersteuners van Markant helpen je daarbij en letten ook op jouw gezondheid.

  Ondersteuning voor mantelzorgers(externe link)

Kunnen wij je helpen?

Heb je een vraag over wat wij voor je kunnen doen? Of wil je meteen zorg aanvragen?

Je kunt ons op werkdagen tussen 9 en 16 uur bellen. Je kunt ook een e-mail sturen.

Cliënten Servicebureau

T: 088 267 32 26
E: zorgbemiddeling@cordaan.nl