Leestekens, levenskunst van mensen met dementie

Cordaan zet zich in voor een dementievriendelijke samenleving. Met projecten dragen wij bij aan een andere kijk op mensen met dementie. Eén van de projecten is "Leestekens, levenskunst van mensen met dementie".

Dit project bestaat uit een expositie, een aantal videofilms en een boek.

Project Leestekens

Cordaan zet zich in voor een dementievriendelijke samenleving. Met projecten dragen wij bij aan een andere kijk op mensen met dementie. Eén van de projecten is "Leestekens, levenskunst van mensen met dementie". Dit project bestaat uit een expositie, een aantal videofilms en een boek. De expositie bestaat uit foto’s, kunstwerken, verhalen en uitspraken van mensen met dementie. De expositie wordt op verschillende locaties, zowel binnen als buiten Cordaan, getoond.

Meer informatie

Bent u geïnteresseerd in de expositie en wilt u deze in uw eigen omgeving organiseren? Neem dan contact op met Irene Kruijssen (ikruijssen@cordaan.nl). In overleg kunnen de mogelijkheden en voorwaarden worden besproken.

Uitleg levenskunst van mensen met dementie

Voor het project 'Leestekens' filmden we medewerkers van Cordaan die werken en leven met mensen met een vorm van dementie. In deze video vertellen zij wat hen motiveert voor hun werk en wat zij beleven aan mensen met dementie. Wat we kunnen leren van hun levenskunst. En hoe waardevol zij zijn.
Wie wil nagaan wat mensen met dementie nodig hebben, moet verbinding met hen zoeken. Deze film laat zien hoe we verbinding maken en dat levert hartverwarmende en bijzondere momenten op.

Belevingsconcerten

Mensen ver in hun dementie zijn soms moeilijk te bereiken. Toch is er nog steeds contact mogelijk. In de verpleeghuizen Beth Shalom, Anton de Komplein en Berkenstede worden daarom Belevingsconcerten georganiseerd. Bij een belevingsconcert worden mensen ’s avonds in hun bed naar de grote zaal gebracht. Op verschillende manieren wordt contact gemaakt; we prikkelen de zintuigen door geurende olie te branden, zachte aanrakingen, mooi gekleurde doeken, kaarslicht en muziek.

De muziek wordt live gemaakt en is afwisselend; bekende melodieën worden gevolgd door improvisaties op instrumenten en door oude wiegeliedjes uit verschillende culturen. Gedurende het concert zien we verschillende reacties; een kleine glimlach, ontspanning, iemand neuriet mee of begint een eigen lied. Soms ook een dankbaar woord. Al deze kleine leestekens laten ons zien hoeveel er nog steeds leeft bij mensen die diep in hun dementie verzonken zijn.

Levenskunst in de zorg voor mensen met dementie

Deze video toont beelden van mensen met dementie tijdens activiteiten. De levenskunst straalt er vanaf bij mensen die vertellen over vroeger, zingen wat zij in hun jeugd al zongen, op ambachtelijke wijze iets maken of de dagelijkse oefeningen doen om hun spieren zo soepel mogelijk te houden.
Bij dementie wordt vaak gekeken naar wat allemaal mist, naar alles wat niet meer zo gaat als we zouden willen. ‘Leestekens’ wil laten zien dat de diagnose dementie een komma is, geen punt. Want mensen zijn oneindig veel meer dan hun zwaar te dragen en gecompliceerde ziekte en hebben tot hun laatste ademtocht veel te geven. Aan een ieder om de tekens te lezen die mensen met dementie dagelijks laten zien: waardigheid, moed, warmte, liefde, humor, strijdlust, vindingrijkheid, intuïtie, gevoel voor echtheid en zingeving, kortom: levenskunst!