Kunst maakt de mens

‘Kunst maakt de mens’ is een bijzonder programma waarbij een kunstenaar die verbonden is aan het Van Gogh Museum workshops geeft aan ouderen. Deze ouderen wonen bij Cordaan of ontvangen bijvoorbeeld thuiszorg van Cordaan. De ouderen worden uitgenodigd om actief deel te nemen aan workshops waar de beleving van kunst centraal staat, geïnspireerd op het leven en werk van Vincent van Gogh. Ook het bezoek aan een museum met werk van Van Gogh kan onderdeel zijn van het programma.

Geïnspireerd door Van Gogh

Kunst raakt ons allemaal, ongeacht onze leeftijd of mogelijkheden. In de workshops - geïnspireerd door het leven en werk van Van Gogh - ontdekken deelnemers zich met kunst uit te drukken, zoals Van Gogh dat ook deed. Zo ontdekken zij de kunstenaar in zichzelf.

Kunst maakt de Mens heeft als doel om in drie jaar minimaal 1600 kwetsbare ouderen te bereiken. Het programma maakt het werk en leven van Van Gogh toegankelijk voor een nieuw publiek en draagt bij aan het welzijn van ouderen.

Partners

Het Van Gogh Museum is initiatiefnemer van dit programma. Cordaan, Vereniging de Zonnebloem, vrijwilligersorganisatie Vier het Leven en Viatore zijn de partners. Het programma wordt gesteund door de ouderenfondsen RCOAK en Sluyterman van Loo binnen het programma 'Lang Leve Kunst'. Na Amsterdam zijn ook VanGogh regio Nuenen en het Kroller Muller museum aangehaakt in het programma. Vanaf augustus 2016 doen ook het Vincent Van GoghHuis in Zundert en het Drents Museum mee.

Kijk voor meer informatie op de website van Kunst maakt de mens.

Ouderen ontmoeten Van Gogh

Wat betekent Van Gogh voor ouderen? En hoe is het voor hen om actief deel te nemen aan kunst? Regisseur Kelly-Joanne Jenkins en productiebedrijf Mals Media maakten in opdracht van het Van Gogh Museum deze korte film van 'Kunst Maakt de Mens'.