Twee mensen staan met hun gezicht naar elkaar toe in een sportzaal. De één draagt een polo shirt en de ander een blauw net pak.

Psychomotorische therapie

Psychomotorische therapie kan je helpen als je last hebt van sombere gedachten. Als je vaak angstig bent of gespannen. Of als je onzeker bent bij andere mensen.

Psychomotorische therapie (PMT) is een speciale behandeling voor mensen met een verstandelijke beperking en een psychische kwetsbaarheid. PMT helpt na een trauma, seksueel misbruik en als je heel er vermoeid bent zoals bij een burn-out.  

De psychomotorische therapeut helpt je om de dingen anders te doen. Je leert grenzen aangeven, omgaan met agressie en positiever over jezelf te denken. Zo kunnen je klachten minder worden of zelfs verdwijnen.  

PMT is bijvoorbeeld bewegen (voetbal, hardlopen, gymen, zwemmen) of het zijn oefeningen voor het lichaam: ademhalen, oefenen met ontspannen, trainen van aandacht. Al deze nieuwe ervaringen en vaardigheden helpen je om problemen te verkleinen. 

 

Een man in sportkleding en een man in een net pak gooien een grote rode bal over in een sportzaal.
Een man in sportkleding ondersteunt een man in pak in een sportzaal. De man in pak loopt over een gym bank.
Een man in pak zit op een gym bank in een sportzaal. Hij doet de beweging na van de persoon die vóór hem staat.

Opstarten van je behandeling

 1. 1 Onderzoek

  De psychomotorisch therapeut doet eerst onderzoek. Zij gebruikt de brief van de arts of gedragsdeskundige, en kan langskomen op de plek waar de problemen ontstaan. De therapeut praat met je familie en begeleiders en doet soms testen.

 2. 2 Behandelplan

  Met alle informatie uit het onderzoek maakt de therapeut een behandelplan met duidelijke en haalbare doelen.

 3. 3 Start behandeling

  De behandeling start! Bijvoorbeeld bewegen, sporten, oefenen met ademhalen en ontspannen. De therapeut overlegt met jou, je familie en als het nodig is met arts of andere therapeuten

Veelgestelde vragen

 • Aanmelden kan met een verwijzing van gedragsdeskundige, AVG of huisarts via ons Cliënten Servicebureau:

  T: 088 267 32 26
  E: zorgbemiddelingvgzenggz@cordaan.nl

 • De PMT-er kan jou helpen bij vragen over:  

  • depressie 

  • agressie 

  • weerbaarheid 

  • traumaverwerking 

  • seksueel misbruik (dader/slachtoffer) 

  • problemen met emotieregulatie 

  • spanningsklachten  

 • De behandeling vindt meestal plaats in een oefenzaal of gymzaal, en soms in het zwembad. De behandeling kan ook buiten of in uw werk- of woonomgeving worden gedaan. 

 • Voor psychomotorische therapie heb je een geldige CIZ-indicatie nodig voor de functie 'behandeling', of een aanvullende zorgverzekering. 

In een oranje vlak staan twee tekstballonnen. In een van de ballonnen staat een helpende hand.

Heb je een vraag?

Heb je een vraag over wat wij voor je kunnen doen? Of wil je meteen zorg aanvragen? Dan kun je ons op werkdagen tussen 9 en 16 uur bellen. Je kunt ons ook een e-mail sturen.

Cliënten Servicebureau

T: 088 267 32 26
E: zorgbemiddelingvgzenggz@cordaan.nl