Individueel Begeleid Werken

Individueel Begeleid Werken (IBW) houd in dat je zelfstandig in een bedrijf of bij een organisatie gaat werken. De begeleiding is op afstand en je dagelijkse aanspreekpunt zijn je collega's in het bedrijf. IBW is een op maat gemaakte werkaanbod en geen plek waar je op in kan schrijven. Het is werk zonder loon en het heeft geen gevolgen voor je huidige inkomen. 

 

Damien op een IBW-plek bij Fun Forest

Damien werkte eerst bij de Internationale School in de groepsdetachering van Cordaan. Daar had hij het naar zijn zin, maar hij wilde er nog iets bij. Er is met hem gesproken over wat hij zou willen doen. Iets met sport leek hem wel leuk. De Jobfinder van Cordaan ging op zoek en kwam uit bij Fun Forest. Met Fun Forest is gekeken of Damien daar kon werken en of zij de begeleiding konden bieden die nodig is. Na een succesvolle proefperiode is Damien een vast onderdeel van het team.

 

Bekijk het filmpje van Informatiepunt Wajong over Damien die bij Fun Forest werkt >>

De begeleiding

Op een IBW-plek krijg je begeleiding van een IBW-begeleider. Gemiddeld bezoek de IBW-begeleider één keer per week jouw werklocatie. Het kan meer zijn of minder. Dat hangt af van jouw behoefte. De begeleider coacht en stimuleert jou in je werk. Soms laat de coach zien hoe je een taak uitvoert en soms wordt de werkgever gecoacht in hoe zij jou een taak kunnen aanleren.

De begeleider ondersteund ook de werkgever. De werkgever krijgt coaching voor de begeleiding. Er worden afspraken gemaakt over welke werkzaamheden jij wel of niet kan oppakken. De IBW -begeleider is er ook om ervoor te zorgen dat je niet overvraagd wordt door de werkgever.

Past dit bij jou?

Werken op individuele basis bij een bedrijf past bij jou als je al enige ervaring hebt in het werken voor een bedrijf. IBW zou dan een volgende stap kunnen zijn in je ontwikkeling. Of als tussenstap wanneer een betaalde baan net niet haalbaar is en je kan nog wat oefentijd gebruiken.

Wat vooral belangrijk is, is dat je zelfstandig werken leuk vindt. Je wilt graag voor een bedrijf werken en van meerwaarde zijn voor het bedrijf. Je krijgt graag je dagelijkse ondersteuning van het bedrijf en je hebt geen begeleider nodig die in de buurt is.  

Voorwaarden

Er zijn een paar voorwaardes waar je aan moet voldoen om bij ons in een traject te kunnen komen voor een IBW-plek.

  • Je beschikt over de volgende werknemersvaardigheden zoals: kunnen samenwerken, aanpassingsvermogen, op tijd komen en instructies kunnen ontvangen.
  • Je hebt ervaring in het werken voor een bedrijf zoals bij een groepsdetachering.
  • Je bent nog niet toe aan een traject richting betaald werk.
  • Je komt niet in aanmerking voor een traject richting betaald werk.

Waar kom je te werken

Er zijn geen standaart IBW plekken. Als jij interesse hebt om individueel bij een bedrijf te werken, dan wordt er uit gegaan van jouw wens. Werk wat vaak op een IBW-plek wordt gedaan zijn:

  • Horeca gerichte werkzaamheden
  • Facilitaire dienstverlening
  • Schoonmaak werkzaamheden
  • Werken in een magazijn

Wat je bij een bedrijf gaat doen hangt af van de mogelijkheden die er zijn binnen dat bedrijf.

IBW uitproberen?

Soms is de stap naar volledig werken bij een bedrijf een brug te ver. De begeleiding kan dan voorstellen om als tussenstap een combinatie te doen van werken in een groep en IBW. Met deze combinatie werk je een paar dagen individueel en een paar dagen op je groep. Deze combinatie zorgt er ook voor dat wij jou beter kunnen helpen met je vaardigheden die nodig zijn op je IBW-plek. Ook helpt het jou om te wennen aan zelfstandig werken.  Bij IBW krijg je een vrijwilligersvergoeding.

Richting betaald werk

Gaat zelfstandig werken bij een bedrijf heel goed? Dan gaan we met jou in gesprek om te kijken of een betaalde baan mogelijk is. Bij voorkeur in het bedrijf waar je al voor werkt.

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor een betaalde baan? Lees hier meer over op onze webpagina over betaald werken