Theater LeBelle

Theater LeBelle is een theaterwerkplaats voor mensen met een verstandelijke beperking. Onze groep bestaat uit veertien spelers. Op maandag tot en met vrijdag werken wij aan voorstellingen, locatie theater, inclusie projecten, workshops en bedenken we ook nieuwe theater- en dansconcepten.

Theater LeBelle

Theater LeBelle is een theaterwerkplaats voor mensen met een verstandelijke beperking. Onze groep bestaat uit 14 spelers. Op maandag tot & met vrijdag werken wij aan voorstellingen, locatie theater, inclusie projecten, workshops en bedenken we ook nieuwe theater- en dansconcepten.

De spelers krijgen zowel dans- als theaterlessen van kunstdocenten. Wij hebben een inclusie visie op de samenleving en daarom vinden wij het belangrijk om zoveel mogelijk aan te sluiten bij zowel amateur als professionele podiumkunstenaars.

Contactgegevens

Kijkduinstraat 17
1055 LX Amsterdam

Extra locatie (dinsdag en donderdag)
De Buren
Saskia van Uijlenburgkade 170
1058 GA Amsterdam

ekosevollmuller@cordaan.nl
mvanriel@cordaan.nl
06 150 25 056
06 115 08 813

Agenda

Geen agenda items gevonden.

DEGASTEN speelt op Oerol vrijdag 14 juni 2019

Landlust

DEGASTEN speelt op Oerol

Van vrijdag 14 t/m zondag 23 juni, dagelijks om 14.15 uur en 16.45 uur in het Bostheater naast Camping Formerum

Lees verder

Breken - voorstelling met DEGASTEN

DEGASTEN en Theater LeBelle spelen BREKEN 3

Hoe kom je dichtbij een ander? We hunkeren naar intimiteit maar het beangstigt ons ook. We verliezen onszelf in versmelting of blijven uit angst op een eilandje zitten.

Theatergezelschap DEGASTEN laat tijdens de fysieke voorstelling BREKEN 3 de onopgeruimdheid van de mens zien. De jonge spelers onderzoeken hoe je iemand écht toe kan laten en hoe je afstand dicteert. Waar tijdens BREKEN 1 nog voorzichtig werd afgetast en in BREKEN 2 al meer toenadering werd gezocht, draait het in BREKEN 3 om het verkennen van de verwoestende verlangens naar de ander.

In deze energieke voorstelling werkt DEGASTEN samen met jongeren met een verstandelijke beperking van theater LeBelle onderdeel van het Leerwerkbedrijf van zorginstelling Cordaan. De jonge spelers nemen je backstage mee in hun binnenwereld waar wij succesvol en perfect moeten zijn. In de ratrace zijn we elkaars concurrenten. Er is geen ruimte en tijd om te twijfelen. Hoe rijm je dit met echt contact krijgen met de ander ? Hoe dik is jouw huid of durf jij jezelf nog bloot te geven?

De meeslepende montagevoorstelling laat zich vooral inspireren door de jongeren zelf die mede-maker zijn. Andere bronnen zijn Plato’s Symposium ‘The Myth of the Missing Half’ van Aristophanes, de schilderkunst van Egon Schiele, de muziek van Brigitte Bardot en de psychologie Paul Verhagen die het onlangs verschenen boek ‘Intimiteit’ schreef.

BREKEN 3 met DEGASTEN vindt plaats op 28 februari en 1 maart in Podium Mozaïek.
Aanvang: 20.30 uur
Kaartverkoop: www.podiummozaiek.nl

Voorstelling 'HuiskamerPost in de Buitenhof'

Op 19 en 21 oktober 2018 heeft Theater LeBelle de voorstelling 'HuiskamerPost in de Buitenhof' gespeeld. Een locatievoorstelling in samenwerking met bewoners van woon- en zorgcentrum De Buitenhof. We zijn tijdens het maakproces op zoek gegaan naar de verschillen en de overeenkomsten tussen de spelers en de bewoners.

We deelden ervaringen, leerden elkaar kennen en creëerden door middel van spel, muziek en dans nieuwe verhalen. Muzikant Robin Engelhard heeft ons gedurende het maakproces en tijdens de voorstellingen op bijzondere wijze muzikaal begeleidt. Een spannende, eerlijke en kwetsbare voorstelling. 

Spelers LeBelle

Klik op de foto voor inspiratie.

Sabrina: 'Mijn naam is Sabrina en ik ben 18 jaar. Ik hou van dansen en acteren. Ook luister ik graag naar stoere muziek.'

Sheila: 'Ik ben Sheila. Mijn hobby's zijn stijldansen en naar muziek luisteren. Ik heb zin om veel te leren over theater en dans.'

Esrah: Ik vind theater LeBelle heel erg leuk. Ik houd van dans, theater en rap!

Fran: 'Ik hou ervan om dingen met power te doen. Stoere rollen, rock-'n'-roll muziek en met kracht dansen.'

Daisy: Ik hou van toneelspelen en nieuwe dingen leren.'

Lois: 'TheaterLeBelle vind ik leuk omdat je jezelf kan zijn en elkaar kan helpen. Ik wil graag nog in een film spelen en ik denk dat ik dit bij Theater LeBelle kan leren.

Joran: 'Ik ben een acteur en ik speel het liefst een clown.'

Soumaya: 'Ik ben een actrice, ik voel me hier thuis.'

Nikki: 'Ik houd van dansen en muziek, dat maakt me blij. Ik zit nog op school, maar ik vind het erg leuk dat ik nu met de collega's van LeBelle mag werken.'

Stefania: Ja! Maak kennis met Stefania, nieuwe speler bij Theater LeBelle. Stefania houdt van acteren, zingen, lol maken en van hard werken. Welkom!

Givenny: ‘Ik hou van dansen, zingen en grappen maken’. 

Esther: 'Ik kan goed dansen en zingen.'

Ouiam: 'Ik hou van muziek, dansen en ook van tekenen. Als ik muziek hoor, ga ik gelijk bewegen! Dansen geeft mij veel energie'.

Aeymad: 'Ik ben een acteur en kan goed soap spelen. Belangrijk is concentratie en focus.'

Joshi: 'Ik ben echt een theaterdier en ik vind het fantastisch om theater te spelen.'

Jelle: 'Ik geniet als ik kan dansen en bewegen en op die manier mijn verhaal kan vertellen'

Tyrone: 'Ik ben 16 jaar en werk ook bij Theater LeBelle. Ik vind dit een leuke plek omdat ik hier mensen leer kennen die ik nog nooit eerder heb gezien. Ik hou super veel van mensen laten lachen en ook hou ik van muziek.'

Casper: 'Ik speel vaak gemeen, daar ben ik goed in.'

Producties en Projecten

Theatervoorstelling Grijs Gebied in Theater De Boomsspijker.

Afgelopen 16,18 en 24 november 2018 stonden we met onze voorstelling 'Grijs Gebied' op de planken in Theater De Boomsspijker. Met volle overgave en passie stonden de LeBellers te schitteren op het podium. Tijdens de voorstelling werd er live gespeeld met licht en projectie. Het was een groot succes en alle avonden waren uitverkocht. Hiernaast ziet u een mooi filmpje met beelden van de voorstelling

Filmpje

Project 'Cardiac Output'

Cardiac Output is een dansproductie over hartenzaken waarin vier dansers van LeBelle in duet gaan met professionals in de dans.

Cardiac Output is ontstaan uit een samenwerking van zorgorganisatie Cordaan, de Theaterschool/AHK en Introdans. Choreograaf Adriaan Luteijn creëerde een dansproductie naar het model van De Ontmoeting, het tweejaarlijkse choreografie- project van Introdans waarin professionele dansers op de dansvloer samenwerken met bijzondere partners.

In maart 2016 heeft LeBelle opgetreden in de Meervaart en daarna getoerd door diverse theaters en speciale openingen door heel Nederland.

 

Filmpje Huiskamerpost

De voorstelling Huiskamerpost bestond uit theatrale ontmoetingen in gesprek en in beweging. Uit deze ontmoetingen ontstonden een aantal performances die gespeeld werden op diverse locaties in d’Oude Raai. Als inspiratie gebruikten we alle verzamelde verhalen. We werkten vanuit het thema ‘Binnenkijken’. Over binnen en buiten. En wat zie je achter de voordeur? Bekijk het filmpje om dat te ontdekken.

'LeBelle in Beweging'

Van oktober 2016 tot en met januari 2017 heeft de theatergroep gewerkt aan de productie: ‘LeBelle in Beweging’

Naast de theaterlessen biedt LeBelle vanaf dit seizoen ook danslessen aan. De spelers zijn dus letterlijk en figuurlijk in beweging gezet en dat gaat ze erg goed af! De productie is gemaakt op de enorme zolder van de Limmikhof, een ruimte die vraagt om veel beweging, ook voor het publiek! Een dansante voorstelling waarin ontmoetingen centraal staan, ontmoetingen in beweging!

Huiskamerpost

In November 2017 hebben we vier avonden de locatie voorstelling HuiskamerPost gespeeld in woonzorcentrum d’Oude Raai. En met groot succes. Alle avonden uitverkocht en we hebben ontzettende mooie reacties ontvangen!

Soap 'Leven en Liefde'

Theatergroep LeBelle heeft een 4-delige internetsoap Liefde & Leven gemaakt.De spelers acteerden voor de camera en leefden zich in, in verschillende soaprollen en hun eigen personage.

In juli 2016 is de soapvoorstelling ‘Leven en Liefde’ uitgevoerd voor publiek. Met live en filmbeelden, het was een groot succes! De soap is geschreven door Hetty Kleinloog en is door haar samen met Els Vollmuller geregisseerd. Dit soapproject is tot stand gekomen in samenwerking met Kijkduin Media. Zij hebben de soap gefilmd en gemonteerd.

Volg de Soap online

 

Team LeBelle

Els: 'Mijn naam is Els Vollmuller en sinds 2015 werkzaam bij LeBelle. Ik geef op de dinsdagen en woensdagen theaterles. Naast het lesgeven organiseer en coördineer ik samen met Madelon voorstellingen, projecten en diverse producties met LeBelle. Ik hou van community art projecten. Ik zoek altijd de verbinding op met andere mensen en doelgroepen. Je kunt dan zoveel van elkaar leren, ontdekken en samen beleven. LeBelle voelt voor mij als een warm bad. Zoveel mooie talenten, diversiteit aan spelers en onze spelers staan altijd open om weer nieuwe dingen te leren en samen te ontdekken.'

Madelon: 'Als dansmaker verzorg ik bijzondere projecten voor en met diverse doelgroepen, waarin bewegingstheater centraal staat. Met veel aandacht voor iedere deelnemer, enthousiasme, vindingrijkheid en spontaniteit krijgt ieder project een swingende draai. Ik geef les op de maandag en dinsdag. Met de artistieke producties en plannen van LeBelle houd ik mij ook bezig'.

Myrthe: 'Hoi! Mijn naam is Myrthe Roest. Ik ben 22 jaar en ik zit in het tweede jaar van de opleiding creatieve dramatherapie in Amersfoort. Ik loop dit jaar stage bij LeBelle op de maandag en de donderdag. Ik hoop hier meer te leren over toneelspelen en de spelers. Naast dat ik studeer hou ik van koken, afspreken met vriendinnen en toneel spelen.'

Stephanie: 'Mijn naam is Stephanie Bonnet en ik ben nu vierdejaars ‘Docent Dans’ studente aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Dit jaar zal ik op de dinsdag mijn stage uitvoeren bij Lebelle. Als beginnend dansdocent- en maker sta ik voor het verbinden van diversiteit. Wat mij aanspreekt aan Theatergroep Lebelle is de puurheid. De spelers kunnen mij enorm aan het lachen maken, maar ook net zo goed ontroeren met hun passie. Ik kijk ernaar uit meer te leren op zowel didactisch-, sociaal- als maak gebied.'

Jaloe: 'Mijn naam is Jaloe Tielens en ik zal op de woensdagen en vrijdagen werkzaam zijn bij Theatergroep LeBelle. Tijdens mijn stage bij LeBelle is mijn liefde voor het creatief werken met deze bijzondere spelers enorm gegroeid. Ik ben een passievolle dansdocent en dansmaker en hou van energieke, speelse en muzikale werkdagen. Ik besteed aandacht aan vertrouwen en socialiteit binnen de groep en ik heb een holistische werkwijze. Ik ben bij deze theaterwerkplaats helemaal op mijn plek en ik geniet van onze talentvolle spelers!'

Hetty: 'Ik ben dramadocent en schrijver van onder anderen de soap ‘Goede Tijden Slechte Tijden’. Met de spelers van LeBelle heb ik samen met Els Vollmuller en Kijkduin Media de soap ‘Leven en Liefde’ gemaakt. Gegrepen door de intensiteit en het spelplezier van de spelers, wil ik eigenlijk niet meer weg bij LeBelle, en ben ik dan ook blij dat ik vanaf nu vaste invaller mag zijn.'

Rebecca: 'Mijn naam is Rebecca Wijnruit, ik ben voor de zomer, lichting 2018, afgestudeerd aan de Dansacademie, opleiding Docent Dans. Ik heb voorheen stage gelopen bij Theatergroep Lebelle en ben nu werkzaam bij Theatergroep Lebelle, op de maandagen en als invalkracht. Ik ben erg blij dat ik werkzaam kan zijn bij Theatergroep Lebelle, een werkdag is bruisend en enerverend. Ik houd van de spelers hun onbevangenheid, hun passie en hun drive om dans en theater te maken. Bij Lebelle, leer en groei ik elke dag door de spelers niet alleen als dansmaker, maar ook als mens.'

Lucien: 'Mijn naam is Lucien. Ik ben 18 februari 2017 gestart als manager van het Leerwerkbedrijf. In deze functie ben ik verantwoordelijk voor een aantal prachtige leerwerkbedrijven, waaronder theatergroep Lebelle. Het is mij dan ook een eer om met zulke talentvolle spelers als jullie de aankomende periode samen te mogen werken.'

Noa: 'Mijn naam is Noa Tielens, vierdejaars student aan de opleiding Docent Dans en een gepassioneerd dansdocent. Ik werk als stagiaire aan ‘Huiskamerpost in de Buitenhof’ waar ik op de vrijdag met een bijzondere groep naar de voorstelling toewerk. Ik geniet iedere week van het talent, de eerlijkheid en de humor van alle spelers. Ik ben een speelse, toegankelijke en eerlijke docent en ga graag op zoek naar de grens tussen theater en dans. De samenwerking tussen de spelers van LeBelle en de bewoners van de Buitenhof geeft me als docent veel energie en nieuwe inspiratie!'

Robin: 'Ik ben Robin Rier en ik zal op de vrijdagen stage lopen bij theatergroep LeBelle. Ik studeer dramatherapie en heb LeBelle als stageplek gekozen, omdat ik de doelgroep leuk vind om mee te werken en mezelf goed kan vinden in de manier waarop er invulling gegeven wordt aan de lessen. LeBelle is voor mij een fijne omgeving om ervaring op te doen, plezier te beleven en geïnspireerd te worden door de spelers die mij elke keer ontroeren met hun eerlijkheid. Ik kijk uit naar alle mooie, bijzondere en grappige momenten die gaan komen!'