Theater LeBelle

Theater LeBelle is een theaterwerkplaats voor mensen met een verstandelijke beperking. Onze groep bestaat uit 25 tot 30 spelers. Op maandag tot en met vrijdag werken wij aan voorstellingen, locatie theater, inclusie projecten, workshops en bedenken we ook nieuwe theater- en dansconcepten.

Theater LeBelle

Theater LeBelle is een theaterwerkplaats voor mensen met een verstandelijke beperking. Onze groep bestaat uit 25 tot 30 spelers. Op maandag tot & met vrijdag werken wij aan voorstellingen, locatie theater, inclusie projecten, workshops en bedenken we ook nieuwe theater- en dansconcepten.

De spelers krijgen zowel dans- als theaterlessen van kunstdocenten. Wij hebben een inclusie visie op de samenleving en daarom vinden wij het belangrijk om zoveel mogelijk aan te sluiten bij zowel amateur als professionele podiumkunstenaars.

Contactgegevens

Kijkduinstraat 17
1055 LX Amsterdam

Extra locatie (dinsdag en donderdag)
De Buren
Saskia van Uijlenburgkade 170
1058 GA Amsterdam

ekosevollmuller@cordaan.nl
mvanriel@cordaan.nl
06 150 25 056
06 115 08 813

Spelers LeBelle

Klik op de foto voor inspiratie.

Producties en Projecten

Dansfilm 'Green Noise'

In het voorjaar van 2019 hebben de Lebellers in samenwerking met filmmaker Yorinde Yulan een korte dansfilm gemaakt. We hebben de skatebaan en de graffiti als inspiratie gebruikt om tot persoonlijk en stoer dansmateriaal te komen. De groepschoreografie, de duo's en de solo's hebben we gezamenlijk gecreëerd en zijn na de opnamen door Yorinde op speelse wijze gemonteerd tot de korte dansfilm 'Green Noise'.

Theater LeBelle met DEGASTEN op Oerol...

BREKEN 4 is het vierde en laatste deel in een reeks samenwerkingen tussen Theater LeBelle en jongerengezelschap DEGASTEN. Het avontuur van het onderzoek BREKEN begon op Over het IJ festival waar BREKEN 1 lovend werd ontvangen. Dat najaar speelden Theater LeBelle en DEGASTEN BREKEN 2. Opnieuw in een zwembad. Afgelopen jaar bouwden ze door aan een langere (en drogere) theaterversie BREKEN 3. Die zorgde voor uitverkochte zalen tijdens het tournee.

... met BREKEN 4: het vierde en laatste deel

Na liters water, glibberige tegels, vlakke vloeren en black boxes, belandden de spelers van Theater LeBelle en DEGASTEN nu in het donkere bos in Formerum, om af te sluiten met BREKEN 4. Hierin onderzocht de groep wat de aanraking van de ander voor jou als persoon betekent.

DEGASTEN: "In BREKEN 4 zullen we weer hunkeren, aantrekken, afstoten en toeslaan. Verliezen we onszelf in de ander of blijven we op ons eigen eilandje staan?"

Voorstelling 'Tuin der Lasten' bij Buurtboerderij 'Ons Genoegen'

Begin juni 2019 waren spelers van Theatergroep LeBelle te zien in de afstudeervoorstelling 'Tuin der Lasten' van Femke Heskes. De voorstelling vond plaats bij Buurtboerderij 'Ons Genoegen' achter het Westerpark.

De 'Tuin der Lasten' was een onderzoek naar lijden en verlies, en hoe de kleinste poging de mens gelukkig kan maken en genot kan verschaffen.

Ons lichaam is een tuin, waarvan onze wil de tuinman is.
We kunnen er brandnetels planten of sla zaaien,
hysop telen of onkruid wieden;
we kunnen er één soort gewas in zetten of verschillende over hem verdelen;
we kunnen hem door onze luiheid onvruchtbaar maken of met onze werklust cultiveren -
het vermogen daartoe, de macht om in te grijpen, of niet, liggen in de wil.

- William Shakespeare -

De wilde taferelen van de goddeloze types in het schilderij ‘Tuin der Lusten’ van Jeroen Bosch werden ingeruild voor blaren op de handen en zweetdruppels op het voorhoofd.

Zeven spelers probeerden deze tuin met hun werklust te cultiveren, onkruid te telgen en een appelboom te planten. Hoewel het gewenste nabij is, zal het altijd onbereikbaar blijven. Ze kunnen niet terug naar het verloren paradijs, maar met hun Sisyphusachtig werk doen ze alsnog een poging.

BREKEN - voorstelling met DEGASTEN

DEGASTEN en Theater LeBelle spelen BREKEN 3

Hoe kom je dichtbij een ander? We hunkeren naar intimiteit maar het beangstigt ons ook. We verliezen onszelf in versmelting of blijven uit angst op een eilandje zitten.

Theater LeBelle en Theatergezelschap DEGASTEN lieten tijdens de fysieke voorstelling BREKEN 3 de onopgeruimdheid van de mens zien. De jonge spelers onderzochten hoe je iemand écht toe kan laten en hoe je afstand dicteert. Waar tijdens BREKEN 1 nog voorzichtig werd afgetast en in BREKEN 2 al meer toenadering werd gezocht, draaide het in BREKEN 3 om het verkennen van de verwoestende verlangens naar de ander.

In deze energieke voorstelling werkte Theater LeBelle samen met DEGASTEN. De jonge spelers namen de bezoeker backstage mee in hun binnenwereld waar wij succesvol en perfect moeten zijn. In de ratrace zijn we elkaars concurrenten. Er is geen ruimte en tijd om te twijfelen. Hoe rijm je dit met echt contact krijgen met de ander ? Hoe dik is jouw huid of durf jij jezelf nog bloot te geven?

De meeslepende montagevoorstelling liet zich vooral inspireren door de jongeren zelf die mede-maker zijn. Andere bronnen zijn Plato’s Symposium ‘The Myth of the Missing Half’ van Aristophanes, de schilderkunst van Egon Schiele, de muziek van Brigitte Bardot en de psychologie Paul Verhagen die het onlangs verschenen boek ‘Intimiteit’ schreef.

BREKEN 3 met DEGASTEN vond plaats op 28 februari en 1 maart in Podium Mozaïek.

Voorstelling 'HuiskamerPost in de Buitenhof'

Op 19 en 21 oktober 2018 heeft Theater LeBelle de voorstelling 'HuiskamerPost in de Buitenhof' gespeeld. Een locatievoorstelling in samenwerking met bewoners van woon- en zorgcentrum De Buitenhof. We zijn tijdens het maakproces op zoek gegaan naar de verschillen en de overeenkomsten tussen de spelers en de bewoners.

We deelden ervaringen, leerden elkaar kennen en creëerden door middel van spel, muziek en dans nieuwe verhalen. Muzikant Robin Engelhard heeft ons gedurende het maakproces en tijdens de voorstellingen op bijzondere wijze muzikaal begeleidt. Een spannende, eerlijke en kwetsbare voorstelling. 

Theatervoorstelling Grijs Gebied in Theater De Boomsspijker.

Afgelopen 16,18 en 24 november 2018 stonden we met onze voorstelling 'Grijs Gebied' op de planken in Theater De Boomsspijker. Met volle overgave en passie stonden de LeBellers te schitteren op het podium. Tijdens de voorstelling werd er live gespeeld met licht en projectie. Het was een groot succes en alle avonden waren uitverkocht. Hiernaast ziet u een mooi filmpje met beelden van de voorstelling

Filmpje

Filmpje Huiskamerpost

De voorstelling Huiskamerpost bestond uit theatrale ontmoetingen in gesprek en in beweging. Uit deze ontmoetingen ontstonden een aantal performances die gespeeld werden op diverse locaties in d’Oude Raai. Als inspiratie gebruikten we alle verzamelde verhalen. We werkten vanuit het thema ‘Binnenkijken’. Over binnen en buiten. En wat zie je achter de voordeur? Bekijk het filmpje om dat te ontdekken.

'LeBelle in Beweging'

Van oktober 2016 tot en met januari 2017 heeft de theatergroep gewerkt aan de productie: ‘LeBelle in Beweging’

Naast de theaterlessen biedt LeBelle vanaf dit seizoen ook danslessen aan. De spelers zijn dus letterlijk en figuurlijk in beweging gezet en dat gaat ze erg goed af! De productie is gemaakt op de enorme zolder van de Limmikhof, een ruimte die vraagt om veel beweging, ook voor het publiek! Een dansante voorstelling waarin ontmoetingen centraal staan, ontmoetingen in beweging!

Huiskamerpost

In November 2017 hebben we vier avonden de locatie voorstelling HuiskamerPost gespeeld in woonzorcentrum d’Oude Raai. En met groot succes. Alle avonden uitverkocht en we hebben ontzettende mooie reacties ontvangen!

Soap 'Leven en Liefde'

Theatergroep LeBelle heeft een 4-delige internetsoap Liefde & Leven gemaakt.De spelers acteerden voor de camera en leefden zich in, in verschillende soaprollen en hun eigen personage.

In juli 2016 is de soapvoorstelling ‘Leven en Liefde’ uitgevoerd voor publiek. Met live en filmbeelden, het was een groot succes! De soap is geschreven door Hetty Kleinloog en is door haar samen met Els Vollmuller geregisseerd. Dit soapproject is tot stand gekomen in samenwerking met Kijkduin Media. Zij hebben de soap gefilmd en gemonteerd.

Volg de Soap online

 

Project 'Cardiac Output'

Cardiac Output is een dansproductie over hartenzaken waarin vier dansers van LeBelle in duet gaan met professionals in de dans.

Cardiac Output is ontstaan uit een samenwerking van zorgorganisatie Cordaan, de Theaterschool/AHK en Introdans. Choreograaf Adriaan Luteijn creëerde een dansproductie naar het model van De Ontmoeting, het tweejaarlijkse choreografie- project van Introdans waarin professionele dansers op de dansvloer samenwerken met bijzondere partners.

In maart 2016 heeft LeBelle opgetreden in de Meervaart en daarna getoerd door diverse theaters en speciale openingen door heel Nederland.

 

Team LeBelle

Wij werken samen met: