Theater LeBelle

Theater LeBelle is een theaterwerkplaats voor mensen met een verstandelijke beperking. Onze groep bestaat uit 25 tot 30 spelers. Op maandag tot en met vrijdag werken wij aan voorstellingen, locatie theater, inclusie projecten, workshops en bedenken we ook nieuwe theater- en dansconcepten.

Theater LeBelle

Theater LeBelle is een theaterwerkplaats voor mensen met een verstandelijke beperking. Onze groep bestaat uit 25 tot 30 spelers. Op maandag tot & met vrijdag werken wij aan voorstellingen, locatie theater, inclusie projecten, workshops en bedenken we ook nieuwe theater- en dansconcepten.

De spelers krijgen zowel dans- als theaterlessen van kunstdocenten. Wij hebben een inclusie visie op de samenleving en daarom vinden wij het belangrijk om zoveel mogelijk aan te sluiten bij zowel amateur als professionele podiumkunstenaars.

Contactgegevens

Kijkduinstraat 17 | 1055 LX | Amsterdam
Cliffordstraat 38 | 1051 GV | Amsterdam

Madelon van Riel
Emvanriel@cordaan.nl
T: 0611508813

Jaloe Tielens
E: jtielens@cordaan.nl
T: 06 386 90 837

Ontmoet onze spelers

Klik op de foto voor inspiratie.

Producties en Projecten

Vier muren en ik (2021-2022)

Wat blijft er over als dagelijkse afleiding verdwijnt en de wereld lijkt te krimpen?

Ik zit hier, binnen. Ik verblijf tussen vier muren. Ik heb een raam waardoor ik naar buiten kan kijken maar ook daar is het stil. Tik. Tik. De tijd kruipt langzaam voorbij. Ik ga iets doen om iets gedaan te hebben. Ik maak rommel om het weer op te kunnen ruimen. Dagen worden nachten, schaduwen worden monsters en ik zit hier maar, binnen.

Afgelopen maanden werkte Theater LeBelle aan het project Vier muren, een raam en ik. Een project waarbij de spelers een eerlijke inkijk bieden in hun (binnen)kamer en hun ervaringen van de lockdown tijdens de corona-pandemie delen, alszijnde gezamenlijk verwerkingsproces. Dit is samenwerking met filmmaker Yorinde Yulan en theatermakers Femke Heskes en Jaloe Tielens.

Theater LeBelle wilde haar spelers perspectief bieden. Er was, meer dan ooit, behoefte aan samen zijn, verhalen delen en actief bezig zijn. Door samen een creatief onderzoek aan te gaan werd er ontdekt dat er wel degelijk perspectief is in deze ongrijpbare tijd. Alleen gaat alles net even anders dan anders. Dit proces heeft geresulteerd in een video-installatie waarbij op intieme wijze verslag wordt gedaan van een dagelijkse routine in huiselijke sfeer.

Untitled - met De Toneelmakerij en Outsider Wear (2021)

Anno 2021 maakt de Nipt het mogelijk Down in een vroeg stadium van de zwangerschap te ontdekken. In veel gevallen leidt dit tot een beëindiging van de zwangerschap, er worden steeds minder mensen met Down geboren. Wat vinden de acteurs met Down van deze ontwikkeling? En hun familieleden? Acteurs Anne Gehring, Els Volmuller en Moos Kwist - moeders en broer van kinderen met Down - deelden in deze productie hoe mooi en moeilijk het voor hen was om een gezinslid met Down te krijgen. De acteurs met Down reageren en adviseren.

Untitled was een voorstelling en video-installatie ineen. Een tentoonstelling van de laatste mensen met het syndroom van Down in Beautiful Distress House.

Met deze voorstelling onderzochten we hoe we nu en door de tijd heen kijken naar mensen met een verstandelijke beperking. Van halfgod tot duivelskind, clown, knuffelbeer of creatief genie. Woorden bepalen hoe we kijken én wat we zien. Kan je naar iemand met Down kijken zonder het woord ‘Down’ in je hoofd?

De Toneelkrant schreef een mooie recensie over 'Untitled'.

Zoals alles (2019 - 2020)

'ZOALS ALLES' was een locatievoorstelling gebaseerd en geinspireerd op de verhalen van Toon Tellegen. De LeBelle-spelers namen hun publiek mee en gaven hen een kijkje vanuit hun perspectief door middel van drie verschillende performances ondersteund door een live muzikant.

Tussendoor werden de bezoekers getrakteerd op een driegangenmenu, bereidt door de keukenbrigade van Kijkduin. 'ZOALS ALLES' was een LeBelle-productie in samenwerking met Kijkduin Media, Centrum Kijkduin, Outsider Art en de Breitner Academie.
Foto's: Tim Hillege.

Dansfilm 'Green Noise'

In het voorjaar van 2019 hebben de Lebellers in samenwerking met filmmaker Yorinde Yulan een korte dansfilm gemaakt. We hebben de skatebaan en de graffiti als inspiratie gebruikt om tot persoonlijk en stoer dansmateriaal te komen. De groepschoreografie, de duo's en de solo's hebben we gezamenlijk gecreëerd en zijn na de opnamen door Yorinde op speelse wijze gemonteerd tot de korte dansfilm 'Green Noise'.

Breken 4: Op OEROL met DEGASTEN (2019)

BREKEN 4 is het vierde en laatste deel in een reeks samenwerkingen tussen Theater LeBelle en jongerengezelschap DEGASTEN. Het avontuur van het onderzoek BREKEN begon op Over het IJ festival waar BREKEN 1 lovend werd ontvangen. Dat najaar speelden Theater LeBelle en DEGASTEN BREKEN 2. Opnieuw in een zwembad. Afgelopen jaar bouwden ze door aan een langere (en drogere) theaterversie BREKEN 3. Die zorgde voor uitverkochte zalen tijdens het tournee.

Na liters water, glibberige tegels, vlakke vloeren en black boxes, belandden de spelers van Theater LeBelle en DEGASTEN nu in het donkere bos in Formerum, om af te sluiten met BREKEN 4. Hierin onderzocht de groep wat de aanraking van de ander voor jou als persoon betekent.

DEGASTEN: "In BREKEN 4 zullen we weer hunkeren, aantrekken, afstoten en toeslaan. Verliezen we onszelf in de ander of blijven we op ons eigen eilandje staan?"

Tuin der Lasten (2019)

TUIN DER LASTEN is een locatievoorstelling gemaakt door Femke Heskes (afstudeervoorstelling opleiding Theaterdocent ATD) in samenwerking met spelers van Theatergroep LeBelle onder begeleiding van Jaloe Tielens. Deze voorstelling speelde zich af in de voortuin van Buurtboerderij ‘Ons Genoegen’ en is geïnspireerd op het schilderij Tuin der Lusten van Jheronimus Bosch. Maar het paradijs in deze tuin is ver te zoeken. Zeven spelers probeerden de tuin met hun werklust te cultiveren, onkruid te telgen en een appelboom te planten. Maar hoewel het gewenste nabij is, zal het altijd onbereikbaar blijven.

Deze voorstelling was een onderzoek naar lijden en verlies, en hoe de kleinste pogingen de mens gelukkig kan maken en genot kan verschaffen. We maakte gebruik van teksten van o.a. Shakespeare en Jon Fosse, we creëerde geluidslandschappen met een loopstation, zongen het Kyrië Eleison en bedachten rituelen om te kunnen ontsnappen aan het aardse lijden. Een troostende voorstelling vol humor! Voorafgaand aan de voorstelling vond er een 2-gangen maaltijd plaats in het restaurant van Buurtboerderij ‘Ons Genoegen’ en na de voorstelling zaten we rond het kampvuur met marshmallows.

Grand opening - IT's a party (2019)

Het ITS Festival (International Theatre School Festival) is zes dagen lang een ontmoetingsplek voor theaterstudenten, professionals én voor het theaterpubliek, dat kennismaakt met de generatie theatermakers die afstuderen aan verschillende Theaterscholen in Nederland. De lichting van de opleiding Theaterdocent aan de Academie voor Theater en Dans in Amsterdam presenteerde dit jaar hun werk in de vorm van een feest waarbij verschillende theatrale interventies plaats vonden.

Zaal 3 van Frascati was omgetoverd tot club, waar het publiek ’s avond via een omweg naar binnen werd geleidt. De opening van deze 2,5 uur durende voorstelling, is gemaakt door Femke Heskes in samenwerking met 2 spelers van Theatergroep LeBelle, Desmond en Stefania. 3 monniken kwamen de dansvloer op lopen en voerde het openings-ritueel uit, waarbij de discobal, met veel toewijding, werd geëerd en de lucht in werd gehesen. Hierna was de dansvloer voor het feestende festival publiek geopend.

BREKEN met DEGASTEN (2018/ 2019)

We hunkeren, stoten elkaar af en slaan weer toe. Verliezen we onszelf in de ander of blijven we ieder op ons eigen eilandje staan? Wat doet de blik of de aanraking van de ander met jou? DEGASTEN X Cordaan laat tijdens de fysieke voorstelling BREKEN de onopgeruimdheid van de mens zien.

DEGASTEN Theatermakers Elike Roovers en Rutger Esajas en theater LeBelle Cordaan artistiek leider Madelon van Riel hebben in hun onderzoek BREKEN met een groep van 20 jonge spelers het thema intimiteit onderzocht.

Door de deelname van Theater LeBelle aan Breken hebben de spelers letterlijk een podium gekregen in prestigieuze theaters en festivals. 

Breken 1

In BREKEN 1 te zien tijdens het Over het IJ festival, tasten de spelers nog voorzichtig af (juli 2018)

Breken 2

In BREKEN 2 zoeken ze meer toenadering (oktober 2018, reprise Breken 1). DEGASTEN X CORDAAN slaan de handen in één en zetten een duurzame samenwerking in gang.

Breken 3

In BREKEN 3 draait het om het verwoestende verlangen naar de ander. On tour in februari, maart, april 2019 Rotterdam, Utrecht en diverse theaters in Amsterdam.

DEGASTEN is een jongerengezelschap (12-25 jaar) uit Amsterdam en maakt interdisciplinaire voorstellingen die gebaseerd zijn op ervaringen en de belevingswereld van haar spelers. DEGASTEN onderzoekt voortdurend de zeggingskracht van theater in deze tijd en schuwt de confrontatie niet. De voorstellingen zijn een optelsom van de input van alle spelers en toont uiteindelijk een mozaïek van interpretaties.

DEGASTEN maakt fysieke en muzikale voorstellingen. Dicht op de huid van het publiek maken de spelers montagetheater dat sterk associatief en visueel is. Dit is precies de reden waarom Theater LeBelle de samenwerking is aangegaan. Eigenheid van de spelers staat bij beide gezelschappen bovenaan.

Theater LeBelle is een theatergezelschap voor jongeren met een verstandelijke beperking. Via dans en theater opdrachten die vaak resulteren in voorstellingen en producties wordt er gewerkt aan persoonlijke doelen. Podiumkunst als middel om de persoonlijke (talent) ontwikkeling te vergroten. Vanuit de inclusieve gedachten worden nieuwe ontmoetingen aangegaan en de belevingswereld van de deelnemers vergroot. De regisseurs van DEGASTEN zien de jongeren/spelers in alle openheid en met al hun mogelijkheden. Dat voelen de Lebelle spelers ook, zij willen niet als ‘anders’ gezien of apart behandeld worden. De gehele, inclusieve cast, doet dezelfde opdrachten. Samen maken ze de voorstelling, de liefde voor theater is de verbindende factor. Ze worden serieus genomen, hun mening telt evengoed mee.
 

BREKEN 3

'BREKEN 3 is voortdurend spannend. Een tafereel kan zomaar omslaan van verdriet en onbegrip naar woede en gevaar naar intimiteit'

'Er ontvouwt zich een muzikale, associatieve opeenvolging van beelden'

Bron: Theaterkrant

'BREKEN is een confronterende en ontroerende voorstelling over opgroeien en je staande houden in een soms harde wereld. Het is een kwetsbare, stoere en bovenal oprechte voorstelling. De samenwerking met de jongeren met een verstandelijke beperking van theater LeBelle van Cordaan is organisch en gelijkwaardig.’

Artistiek directeur Simone Hogendijk Over het IJ festival

Voorstelling 'HuiskamerPost in de Buitenhof'

Op 19 en 21 oktober 2018 heeft Theater LeBelle de voorstelling 'HuiskamerPost in de Buitenhof' gespeeld. Een locatievoorstelling in samenwerking met bewoners van woon- en zorgcentrum De Buitenhof. We zijn tijdens het maakproces op zoek gegaan naar de verschillen en de overeenkomsten tussen de spelers en de bewoners.

We deelden ervaringen, leerden elkaar kennen en creëerden door middel van spel, muziek en dans nieuwe verhalen. Muzikant Robin Engelhard heeft ons gedurende het maakproces en tijdens de voorstellingen op bijzondere wijze muzikaal begeleidt. Een spannende, eerlijke en kwetsbare voorstelling. 

Theatervoorstelling Grijs Gebied in Theater De Boomsspijker.

Afgelopen 16,18 en 24 november 2018 stonden we met onze voorstelling 'Grijs Gebied' op de planken in Theater De Boomsspijker. Met volle overgave en passie stonden de LeBellers te schitteren op het podium. Tijdens de voorstelling werd er live gespeeld met licht en projectie. Het was een groot succes en alle avonden waren uitverkocht. Hiernaast ziet u een mooi filmpje met beelden van de voorstelling

Filmpje

Filmpje Huiskamerpost

De voorstelling Huiskamerpost bestond uit theatrale ontmoetingen in gesprek en in beweging. Uit deze ontmoetingen ontstonden een aantal performances die gespeeld werden op diverse locaties in d’Oude Raai. Als inspiratie gebruikten we alle verzamelde verhalen. We werkten vanuit het thema ‘Binnenkijken’. Over binnen en buiten. En wat zie je achter de voordeur? Bekijk het filmpje om dat te ontdekken.

Team LeBelle

Wij werken samen met: