Robby werkt als tuinman bij Cordaan

Ik ben Robby. Hoe ik aan een betaalde baan ben gekomen, is een lang verhaal. Ik had schulden en zocht een manier om geld te verdienen. Dit was voor foute vrienden. Ik werd helaas al snel opgepakt en zat in crisis. Ik moest wat doen overdag. Via Cordaan kwam ik toen in het groen, in het tuin onderhoud. Dit had ik nog nooit gedaan, maar het leek mij wel leuk. Ik ben graag buiten. Ik heb het hier erg getroffen. Ik had een fijne begeleider, Bert. Hij begreep mij en had veel verstand van tuin onderhoud. Ik merkte dat ik het werk best leuk vond en kreeg ook vaak te horen dat ik het goed deed. Maar dit was dagbesteding en ik wilde een betaald baan. Cordaan heeft mij toen geholpen om betaald werk te krijgen. Ik kreeg toen een betaalde baan bij een tuinbedrijf. Maar dat viel toch tegen. Het werk was minder leuk daar en ik kon het ook niet zo goed vinden met mijn baas daar. Ik kreeg wel een mooi salaris, maar geld zag ik niet, omdat ik nog steeds schulden had. Toen ging het steeds slechter met mij. Zo slecht dat ik ook een tijdje ben opgenomen in een ziekenhuis. Gelukkig kon ik weer terecht bij Bert, bij zijn groenproject van Cordaan. Daar ben ik weer bij de wal opgeklauterd. Dit ging zelfs zo goed, dat ik nu een betaalde baan heb bij Cordaan. Ik werk hier nu als tuinman en doe het tuinonderhoud. Ik ben nu zelfs een collega van Bert. Wie had dat ooit kunnen denken.

Werken in het Leerwerkbedrijf van Cordaan

Een ander manier om door te stromen naar betaald werk is via het leerwerkbedrijf van Cordaan. Cordaan heeft verschillende kleine bedrijven. Dit zijn bedrijven in verschillende branches zoals Horeca en Catering, Facilitair, Logistiek, Techniek, Groen, Dierverzorging, Retail en Detailhandel en Zorg. In deze bedrijven doe je werkervaring op.

Vakvaardigheden

Je leert vakvaardigheden. Deze heb je nodig om je werk goed uit te voeren. Zo wordt je in de horeca opgeleid tot keuken assistent en in de detailhandel tot assistent winkelmedewerker. Stapsgewijs leer je hoe je het werk in deze branche zo goed mogelijk kan doen. Vakvaardigheden zijn de vaardigheden die je nodig hebt om het werk goed uit te voeren.

Er is ook veel aandacht voor je werknemersvaardigheden. Dit zijn persoonlijke vaardigheden die je voor elke soort werk nodig hebt. Het gaat om vaardigheden als samenwerken, zelfstandig kunnen werken, betrouwbaar zijn, flexibel kunnen zijn of goed om kunnen gaan met kritiek.

Tot slot leer je ook veilig werken. De ARBO wet verplicht een werkgever om medewerkers op hun niveau te scholen rond veiligheidsaspecten op de werkvloer. Dit betekent dat de veiligheidseisen per branche verschillend zijn. Je wordt geschoold in de veiligheidseisen die van belang zijn voor de branche waar wil werken.

Dit leren werken bij Cordaan noemen we een leerlijn. Je leert een vak in een bepaalde richting. Als je het vak beheerst, kan je doorstromen naar een betaalde baan. Veel deelnemers vinden het echter ook fijn werken bij de werkbedrijven van Cordaan en blijven voor langere tijd.

Wil je meer weten over het leerwerkbedrijf of de mogelijkheid tot doorstroom, neem contact op met de afdeling Instroom via (020) 229 00 88 of werk-dagbesteding@cordaan.nl