Zorgmedewerkers krijgen alsnog als eerste AstraZeneca-vaccin

vrijdag 5 februari 2021

Zorgmedewerkers in de thuiszorg komen toch in aanmerking voor een vaccinatie met het vaccin van AstraZeneca. Dat heeft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vrijdag bekendgemaakt, nadat verschillende zorgorganisaties waaronder Cordaan en branchevereniging ActiZ daarop hadden aangedrongen.

Zorgmedewerkers in de thuiszorg komen toch in aanmerking voor een vaccinatie met het vaccin van AstraZeneca. Dat heeft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vrijdag bekendgemaakt, nadat verschillende zorgorganisaties waaronder Cordaan en branchevereniging ActiZ daarop hadden aangedrongen.

Nadat commotie ontstond over een eventuele vertraging voor medewerkers in de wijkverpleging is er nu alsnog zicht op de voortgang en de keuzes in de vaccinatiestrategie. Minister De Jonge heeft vanmiddag na overleg met verschillende zorgorganisaties en brancheverenigingen toegezegd de afspraken met de medewerkers in de langdurige zorg alsnog na te komen. Het advies van de Gezondheidsraad om 60- tot 65-jarigen te gaan vaccineren wordt daaraan toegevoegd.

De planning is nu dat na de medewerkers in de intramurale VVT en de intramurale gehandicaptenzorg de wijkverpleging als eerste aan de beurt komt. Aansluitend worden de overige medewerkers (Wmo, PGB e.d.) gevaccineerd zodat alle medewerkers in de langdurige zorg alsnog eind maart/ begin april gevaccineerd kunnen zijn.

Ronald Schmidt van de Raad van Bestuur van Cordaan riep minister Hugo de Jonge gisteren op om vast te houden aan de bestaande planning: "Wijkverpleging is onmisbaar voor ruim een kwart miljoen ouderen en chronisch zieken. Deze groep zorghelden verdient snelle vaccinatie tegen Covid-19. Wij hebben daarom net als onze branchevereniging ActiZ met klem gevraagd om deze groep snel te vaccineren. We zijn blij dat de minister dit nu heeft toegezegd."

Deel deze pagina