Woonzorgcentrum De Buitenhof van Cordaan sluit uiterlijk 1 september

woensdag 29 maart 2023

Cordaan gaat woonzorgcentrum De Buitenhof in Amsterdam Buitenveldert na de zomer sluiten. Onze grootste locatie is sterk verouderd en moet hoognodig vernieuwd worden. Omdat een ingrijpende verbouwing op dit moment financieel niet haalbaar is, gaan we over tot sluiten.

Onvermijdelijk 
Het sluiten van De Buitenhof is een noodzakelijk en onvermijdelijk besluit. Na meer dan 50 jaar intensief gebruik moet het woonzorgcomplex ingrijpend gerenoveerd worden. Daarnaast zijn ook de technische installaties hoognodig aan vervanging toe. Na 1 september wordt de kans op uitval en storingen groter. Vanaf dat moment kan Cordaan de goede werking van o.a. riolering, verwarming en liften niet meer garanderen. De kwaliteit en continuïteit van zorg komt dan steeds verder onder druk te staan. In een omgeving waar mensen met een kwetsbare gezondheid wonen is dat niet wenselijk. 

Gefaseerd uithuizen 
Omdat De Buitenhof voor een toekomstige verbouwing eerst helemaal leeg moet zijn, moeten de huidige bewoners naar een andere plek verhuizen. Voor medewerkers gaan we op zoek naar een andere, passende werkplek binnen Cordaan. Van januari tot en met juni wordt iedereen daarom gefaseerd verhuisd naar een andere woon- en werkomgeving. Het gaat in totaal om meer dan 200 bewoners en meer dan 250 medewerkers.  

Verbouwen 
Het oorspronkelijke plan om direct na sluiting met een ingrijpende renovatie te starten, is vanwege de fors gestegen bouwkosten niet haalbaar. Daarom nemen wij het renovatieplan en de financiering opnieuw onder de loep. Ons doel blijft onveranderd: De Buitenhof op een duurzame en financieel verantwoorde manier verbouwen. Wanneer de verbouwing wel kan starten, wordt naar verwachting later dit jaar duidelijk. Omwonenden van De Buitenhof worden tegen die tijd over de bouwplannen en bijbehorende planning geïnformeerd. 

Tijdelijke functie en beheer 
Het is ons streven om De Buitenhof uiterlijk 1 september 2023 a.s. leeg op te leveren. Aangezien het dan nog niet kan worden overgedragen aan een bouwbedrijf, moet het gebouw beheerd worden of een andere, tijdelijke bestemming krijgen. Daarom gaan wij samen met de gemeente Amsterdam op zoek naar een tijdelijke oplossing. Zeker is dat hier geen mensen met een zorgvraag kunnen wonen. De kans is groot dat ook leegstandsbeheer hierbij wordt betrokken om daarmee kraken van het gebouw tegen te gaan. 

Cordaan-bestuurder Ronald Schmidt over het lastige besluit om De Buitenhof te sluiten: 
“Voor bewoners en medewerkers van De Buitenhof is deze sluiting natuurlijk ontzettend ingrijpend. Zij moeten namelijk verhuizen. Maar we doen het uiteindelijk wel in hun belang. Wij willen namelijk niet dat zij straks in de kou of stank zitten omdat onze verwarming of riolering het niet doet. Wij staan voor kwaliteit en continuïteit van zorg, maar kunnen dat in De Buitenhof binnenkort niet meer garanderen.  Helaas valt onze woonzorgcapaciteit hierdoor tijdelijk terug. Wij willen dan ook zo snel mogelijk een renovatieplan uitwerken, zodat wij ook in de toekomst een bijdrage blijven leveren aan voldoende woon- en zorgplekken in de stad Amsterdam.” 

Deel deze pagina