WijkKliniek biedt acute zorg en herstel voor kwetsbare ouderen in de eigen wijk

maandag 28 mei 2018

In juni 2018 opent in Amsterdam Zuidoost de WijkKliniek. De WijkKliniek is een nieuw zorgconcept voor ouderen die normaal gesproken in het ziekenhuis worden opgenomen vanwege acute medische problemen. In de WijkKliniek is er zowel acute medische zorg als goede ondersteuning en begeleiding om verdere achteruitgang te voorkomen en zo fit mogelijk weer naar huis te kunnen. Dat voorkomt nieuwe acute gezondheidsproblemen en haalt de druk af van de dichtslibbende spoedeisende hulpen. De WijkKliniek is een unieke samenwerking tussen het AMC, Zilveren Kruis en Cordaan.

De WijkKliniek neemt kwetsbare ouderen op die nu nog in het AMC terecht komen. In 2017 meldden bijna 2.000 ouderen uit Amsterdam Zuidoost zich op de spoedeisende hulp en bijna de helft daarvan werd aansluitend meerdere dagen opgenomen. Een groot deel van deze patiënten kan straks worden doorverwezen naar de WijkKliniek.

De zorg in de WijkKliniek richt zich niet alleen op het behandelen van de acute ziekte bij ouderen, maar ook op het behouden van de conditie en een goede terugkeer naar huis. Onder toezicht van een geriater en in nauwe samenwerking met de specialist ouderengeneeskunde, verpleegkundig specialisten, fysiotherapeuten en zorgmedewerkers wordt hier samen met de patiënt en zijn directe omgeving - zoals huisarts, wijkverpleegkundige en mantelzorgers - aan gewerkt.

De verblijfsduur in de WijkKliniek is maximaal 14 dagen. De voorziening is geen oplossing voor verpleeghuispatiënten die wachten op een plek in het verpleeghuis.

Locatie Eben Haëzer
De WijkKliniek opent haar deuren in Cordaan-locatie Eben Haëzer in Amsterdam Zuidoost. Eben Haëzer is verbouwd tot een integraal zorgcentrum waar allerlei vormen van zorg en ondersteuning voor ouderen geleverd worden. De WijkKliniek zal bestaan uit 24 bedden. Alle patiënten krijgen een eigen kamer waarbij het mogelijk is dat naasten blijven overnachten. Er wordt nauw samengewerkt met de huisarts en de wijkverpleegkundige, zodat een soepele terugkeer naar huis mogelijk wordt.

Ambities
Omdat de WijkKliniek een volledig nieuw concept is, valt deze zorg nog niet binnen het normale systeem van vergoedingen. Daarom hebben Cordaan, het AMC en Zilveren Kruis de krachten gebundeld, en zijn met Zilveren Kruis afspraken gemaakt over de financiering. Ook is een beleidsregel innovatie bij de Nederlandse Zorgautoriteit aangevraagd. De komende jaren wordt daarom de effectiviteit van de WijkKliniek gemeten. Er wordt gekeken naar de meerwaarde voor de ouderen en naar de kosten die gemoeid zijn met de zorg. Bij goede resultaten is het de bedoeling dat dit nieuwe zorgconcept binnen de reguliere financiering gaat vallen, zodat ook andere zorgaanbieders die zorgconcept kunnen bieden.

De WijkKliniek is resultaat van een samenwerking tussen Cordaan, het Academisch Medisch Centrum (AMC) en Zilveren Kruis. Bianca Buurman, hoogleraar Acute Ouderenzorg bij het AMC, is de grondlegger van het concept.

Deel deze pagina