Wie neemt de regie bij dementie?

woensdag 13 april 2016

Op donderdag 14 januari ging de film ‘Ger, Mijn Hoofd In Eigen Hand‘ in première. Dit gebeurde tijdens het congres ‘Wie neemt de regie bij dementie?’ in Eye. Na een inleiding van de filmmaker Pim Giel werd de film bekeken. In de film staat hoofdpersoon Ger, ex-docent verpleegkunde, als kritische Alzheimerpatiënt centraal.

De film volgt Ger gedurende anderhalf jaar en de toeschouwer krijgt daardoor een goed beeld van de uitdagingen waar Ger mee te maken krijgt. Hij wil nuttig zijn voor de maatschappij. Maar ook de omgang met zijn omgeving, seksualiteit en de regie over zijn financiële situatie en persoonlijke wensen rond de ziekte spelen een belangrijke rol. Wat regel je bij de notaris, met je familie, met je zorgverlener en vooral met jezelf? Het leverde een indrukwekkend document op. Na afloop van de première werden Ger, zijn dochter en filmmaker Pim Giel geïnterviewd door omroep Max boegbeeld Jan Slagter.

Sociale benadering van dementie
Tijdens het congres hield bestuursvoorzitter Eelco Damen van Cordaan een pleidooi voor de ‘sociale benadering’ van mensen met dementie. Wat is dat precies? Vanuit de medische benadering kijken we vooral naar wat een cliënt met Alzheimer niet meer kan. De aandacht gaat dan uit naar de beperkingen. Maar vanuit een sociale benadering proberen we aan te sluiten bij zijn geschiedenis en leefgewoonten. Dan proberen we écht te kijken, écht te luisteren, om erachter te komen wat iemand nodig heeft. Waar ontleent iemand nog energie, plezier en kracht aan? Dáár gaat de aandacht naartoe, én naar de versterking van het netwerk van de cliënt.

Eelco benadrukte het belang van de coördinerende rol van de wijkverpleegkundige en de huisarts, van vaste aanspreekpunten (met name voor de mantelzorgers). Hij sloot zijn verhaal af met een voorspelling. Technologie gaat een grote rol spelen bij het vergroten van zelfredzaamheid van mensen met dementie. Maar technologie kan nooit de menselijke aandacht vervangen.

Meer over het congres en alle presentaties en workshops.

Deel deze pagina