Week van autisme: het verhaal van Vanity

dinsdag 4 april 2017

In de Autismeweek vraagt de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) een week lang extra aandacht voor autisme. Het thema dit jaar is Jong & AUT, ‘…gekozen om het belang van vroegherkenning en –erkenning van autisme onder de aandacht te brengen. Omdat het belangrijk is om al vanaf jonge leeftijd de ontwikkeling van kinderen met (een vermoeden van) autisme te stimuleren. Zodat zij niet onnodig uitvallen op school’, aldus de NVA. Bij Cordaan kennen we veel jonge kinderen met autisme. Vanity bijvoorbeeld. Dit waargebeurde verhaal dat haar moeder ons vertelde, willen we graag met u delen.

Vanity is zeven jaar oud en heeft autisme. Haar cognitieve ontwikkeling is te vergelijken met die van een tweejarig. Vanity is gek op dieren. Ze zou bijvoorbeeld best een huisdier willen.

Op een mooie lentedag gaat Vanity met haar moeder en nichtje van twee naar de geitenboerderij. Moeder en de meiden hebben het gezellig samen en mogen de babygeitjes de fles geven. Vanity vindt het geweldig en is helemaal in haar element: ze lacht en maakt tevreden geluiden.

Dan is het tijd om naar huis te gaan. Altijd een moeilijk moment voor Vanity: zij houdt van activiteiten met een duidelijk begin en eind, en vindt het lastig wanneer leuke dingen opeens zijn afgelopen. Tot grote verbazing van haar moeder loopt Vanity vandaag echter zonder problemen mee naar huis. Omdat bij haar autistische dochter ieder gedrag dat afwijkt van het gewone een signaal kan zijn dat er iets aan de hand is, houdt Vanity’s moeder haar op de terugweg nauwlettend in de gaten. Wat is hier toch aan de hand? Ze vindt het zo raar…

Plotseling ziet moeder de rugtas van Vanity wild heen en weer bewegen. Ze opent de rugtas, en ziet tot haar grote verbazing… een babygeitje in de rugtas van haar dochter! Meteen is voor haar zonneklaar waarom Vanity zo goed meewerkte toen de boerderijactiviteit afgelopen was.

Deel deze pagina