Vaccinatiebeleid verpleeghuizen aangepast

maandag 1 februari 2021

Cordaan heeft als een van twaalf zorginstellingen in Nederland meegedaan met het vervroegd vaccineren van bewoners van instellingen in de ouderenzorg en verstandelijk gehandicaptenzorg. In vier dagen tijd zijn ongeveer 1600 bewoners bij Cordaan gevaccineerd. Bewoners met een eigen huisarts zijn niet gevaccineerd, omdat het ministerie en RiVM daarvoor een apart project hadden voorzien. Inmiddels is dit overheidsbeleid aangepast.

Naar aanleiding van de ervaringen van onder meer Cordaan heeft het RiVM inmiddels besloten dat verpleeghuizen vanaf nu al hun bewoners in één keer gaan vaccineren. Daarmee moet verdere onduidelijkheid bij bewoners, familieleden en personeel worden voorkomen.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) had eerder als voorwaarde voor de vervroegde vaccinaties bepaald dat de vaccins alleen naar cliënten mochten gaan 'die onder behandeling staan van een specialist ouderengeneeskunde of arts verstandelijk gehandicapten (dus geen huisarts)'. In het door het RiVM aangeboden convenant aan de twaalf zorgorganisaties waaronder Cordaan, werd dit dientengevolge afgesproken.

Het is belangrijk dat kwetsbare groepen, zoals ouderen en mensen met een beperking, snel worden gevaccineerd. Daarom heeft Cordaan alles in het werk gesteld om als een van de eersten mee te doen met de vervroegde vaccinatiestart. Het was helaas niet mogelijk om bewoners met een eigen huisarts tegelijkertijd te vaccineren. Daarvoor konden immers conform de voorwaarden van het ministerie van VWS geen vaccins worden aangevraagd.

Bij Cordaan wonen meer dan 500 mensen die onder behandeling van een eigen huisarts vallen. Cordaan is op dit moment in gesprek met de huisartsenposten Amsterdam, om zodra vaccins beschikbaar komen deze groep zo snel mogelijk te vaccineren.

Kijk voor meer informatie over het vaccinatieprogramma op onze Coronavirus-pagina

 

 

 

Deel deze pagina