themabijeenkomst 'Hoop en zorg' in reeks 'Hartzaken'

woensdag 13 april 2016

Op 23 maart a.s. vond de tweede bijeenkomst plaats in het kader van de themareeks “Hartzaken”. De bijeenkomst vond plaats van 15.00 tot en met 17.00 uur in zalencentrum Van Limmikhof, Nieuwe Keizersgracht 1A te Amsterdam.

Hoop is een onderwerp dat in de langdurige zorg niet veel aan de orde komt. En dat is vreemd. Want zorg en hoop liggen in elkaars verlengde. Behandeling, herstel en genezing gaan gepaard met gevoelens van hoop. Het bericht dat er geen kans op genezing of herstel is roept tegenovergestelde gevoelens op: het ontbreken van hoop of zelfs wanhoop. En in heel veel gevallen wisselen hoop en wanhoop elkaar af. In de tweede bijeenkomst van Hartzaken staat het thema “Hoop” centraal. Wat betekent (het verlies van) hoop voor cliënten? Hoe gaan wij in de zorg om met hoop? Wat betekent dit voor de ervaren zorg?

Dr. Patrick Brown, drs. Sabine de Graaf en Bart Niek van de Zedde zorgden voor een aftrap voor een gezamenlijke gedachtenwisseling. Patrick Brown is als onderzoeker verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Hij heeft veel onderzoek gedaan waarin de relatie tussen hoop en zorg. Ook Sabine de Graaf is als onderzoeker werkzaam bij de Universiteit van Amsterdam. Zij deed als medisch antropologe onderzoek naar de verwachtingen bij patiënten met een vergevorderde vorm van kanker. Bart Niek van de Zedde heeft als geestelijke verzorger in de ouderenzorg brede praktische ervaring met thema’s als hoop en vertrouwen.

Deel deze pagina