Snellere plaatsing ouderen in tijdelijke zorg door samenwerking zorgorganisaties en Huisartsenposten Amsterdam

donderdag 19 september 2019

Oudere kwetsbare mensen in Amsterdam krijgen vanaf september 2019 sneller de juiste plaats voor tijdelijke zorg toegewezen. Vijf zorgorganisaties werken samen als Aanmeldportaal Tijdelijke Zorg in Amsterdam om de best mogelijke tijdelijke opvang te bieden die beschikbaar is. Nieuw is dat buiten kantoortijden de werkplek van het Aanmeldportaal in het callcenter van Huisartsenposten Amsterdam (HAP) is gevestigd. De vijf zorgorganisaties zijn Amsta, Amstelring, Cordaan, Evean en Zorggroep Amsterdam Oost.

In 2018 zetten deze organisaties al een belangrijke stap door zich te verenigen in een Aanmeldportaal Tijdelijke Zorg voor verwijzers. Via één telefoonnummer komen verwijzers overdag bij één van de vijf Cliëntenservice bureaus terecht. Buiten kantoortijden, zeven dagen per week tot 23.00 uur, is het Aanmeldportaal nu gevestigd in het callcenter van de HAP Amsterdam. Daar kan intensief kennis worden gedeeld en vindt laagdrempelig collegiaal inhoudelijk overleg plaats.
 
Het Aanmeldportaal Tijdelijke Zorg
Ook als een kwetsbare oudere zonder een medisch specialistische indicatie op een spoedeisende hulp (SEH) is en niet naar huis kan, belt de SEH het aanmeldportaal. Bij het callcenter van de HAP werken triagisten en -nu ook ‘s avonds en in het weekend- een medewerker van het Aanmeldportaal. Deze samenwerking leidt tot casuïstiek bespreking, waardoor een cliënt op de beste plaats komt en de zorg krijgt die hij of zij nodig heeft.
 
Maximaal benutten van capaciteit tijdelijke zorg

De twee doelen van de samenwerking zijn, door ‘real time’ inzicht in de beschikbaarheid van plaatsen, de capaciteit voor tijdelijke intramurale ouderenzorg maximaal te benutten en betere bereikbaarheid te bieden voor huisartsen en SEH’s.
Het belang van de cliënt die zorg nodig heeft, staat centraal. Wie die zorg biedt is ondergeschikt. De samenwerking met de HAP betekent ook minder belasting voor huisartsen en SEH’s, omdat ze minder hoeven rond te bellen voor hun cliënt. Het vermindert de druk op de SEH’s, zorgt dat mensen niet onnodig in een ziekenhuisbed belanden en verlaagt daarmee de zorgkosten.
 
Het aanmeldportaal is onderdeel van één van de vier programmalijnen van het onderzoeksprogramma Acute Ouderenzorg in Amsterdam.
 
Het Aanmeldportaal Tijdelijke Zorg is alleen voor huisartsen en voor de SEH.
Het telefoonnummer is: (020) 262 81 12

Deel deze pagina