Podcast Studio LVB over het effect van stress op iemand met een LVB

donderdag 13 januari 2022

Wat is het effect van stress op iemand met een licht verstandelijke beperking (LVB)? En wat kan LifeWise betekenen in het verminderen van deze stress? In de nieuwe podcast van Studio LVB vertellen Hans Willemsen (Cordaan) en Lisa Veldkamp (Middin) over LVB en stress. Ook deelt een cliënt van Middin zijn verhaal over de stress die hij ervaart in zijn leven.

Veel mensen met een LVB hebben vaak last van stress. Het is moeilijk om te voldoen aan de eisen die aan hen gesteld worden, in een maatschappij die steeds ingewikkelder wordt. Dit zorgt voor een gevoel van falen en onbegrip. En dat levert stress op. Hans Willemsen  en Lisa Veldkamp lichten in deze podcast toe hoe het methodisch kader LifeWise, ontwikkeld door Cordaan en Middin, begeleiders helpt om de stress bij cliënten te verminderen.

“Als je stresslevel hoger is, is het moeilijk om met je verstand goed na te blijven denken. ‘Stress maakt je dom’ en als je al een LVB hebt, wordt het nog moeilijker om bewust na te denken over je keuzes. Dus dat is voor deze doelgroep enorm lastig en heeft een enorme impact.” – Lisa Veldkamp, Begeleider LVB Middin.

“Iemand met een LVB loopt constant op zijn tenen: je bent vaak degene die verliest met spelletjes, je bent het vervelende kind in de klas, je moet altijd extra je best doen om de dingen te realiseren die andere kinderen ogenschijnlijk vrij makkelijk afgaan. Je loopt je hele leven op je tenen. Als je die analogie doortrekt: als je altijd op je tenen loopt dan gaat dat best zeer doen. Dat is niet de makkelijkste houding en eigenlijk is dat de druk/stress waar onze cliënten altijd onder staan: ik moet me een beetje anders voordoen dan ik ben.” – Hans Willemsen, beleidsadviseur LVB Cordaan.

Luister naar podcast #13 LVB en Stress

U kunt de podcasts luisteren via Middin.nl, of Spotify, of Apple Podcasts

Meer afleveringen van Studio LVB
In Studio LVB draait het om de vraag: hoe bieden we mensen met LVB de juiste zorg en begeleiding zodat ze zich staande kunnen houden in onze maatschappij?

 

Gerelateerde pagina's

Deel deze pagina