Plein genoemd naar geliefde collega Saïd

woensdag 29 juli 2020

Dinsdag werd bij verpleeghuis De Die het ‘Saïd-plein’ geopend. Het plein is genoemd naar Saïd Zankoua, medewerker van De Die, die 17 mei op 30-jarige leeftijd overleed.

Saïd betekent ‘Brenger van geluk’. En volgens zijn collega’s van De Die was dit ook precies wat Said was. Hij was goedlachs, open, enthousiast. Saïd bracht vreugde op De Die, voelde zich er als vis in het water. Hij was geliefd bij collega’s, vrijwilligers en bewoners. Alle reden dus om een klein monumentje voor hem op te richten: het Saïd-plein.

Maar het leven van Saïd bestond niet alleen uit geluk. Dat zien we in de documentaire ‘Mans Genoeg’. In dit portret vertellen vrienden en collega’s van Saïd over zijn verlangen om als gay man geaccepteerd te worden in de Marokkaans-Nederlandse gemeenschap. Dat ging niet vanzelf. In de buurt waar hij opgroeide werd hij tientallen keren mishandeld. De ‘brenger van geluk’ werd door buurtgenoten niet als zodanig herkend.

Ook daarom is het Saïd-plein belangrijk. Als hart onder de riem voor iedereen die worstelt om geaccepteerd en gewaardeerd te worden om wie hij is. En als oproep om ons hart open te blijven stellen voor de ander. Want ook al is die anders dan jij: het zou zomaar eens een geluksbrenger kunnen zijn.

De documentaire ‘Mans genoeg’ van Jan Kooijman is terug te zien op NPO Start: https://www.npostart.nl/mans-genoeg/27-07-2020/KN_1715825

Beeld: Armando Branco

 

 

 

Deel deze pagina