Oprichting Kenniscentrum Kunst en Zorg verbinding tussen kunst, zorg en gezondheid

woensdag 1 maart 2023

Haarlem/Amsterdam, 1 maart 2023 - Kunst en cultuur hebben een positieve invloed op onze gezondheid. Het is echter niet altijd voor iedereen toegankelijk, terwijl dat wel nodig is. Juist in een periode dat je in je leven ook zorg behoeft. Museum van de Geest en zorgorganisatie Cordaan bundelen hun krachten en leggen daarmee een directe verbinding tussen kunst en zorg.

De intentieverklaring is getekend door prof. dr. Maarten IJzerman (Erasmus Universiteit Rotterdam), Jessica Belles (adjunct-directeur Het Dolhuys & Outsider Art Museum) en Godfried Barnasconi, (voorzitter Raad van Bestuur Cordaan).

Met het opzetten van het Kenniscentrum voor Kunst en Zorg’ banen zij met uiteenlopende activiteiten een weg naar een samenleving waar beide sectoren elkaar versterken en structureel verbonden zijn. Het ultieme doel is om zowel de samenwerking te verbeteren als de toegankelijkheid te vergroten. De eerste activiteit van het kenniscentrum is het initiëren van een bijzondere leerstoel Kunst en Zorg, samen met de faculteit Erasmus School of Health Policy & Management (ESHPM) van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Waarde toevoegen aan gezondheid, zorg en welzijn
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) concludeerde in 2019 officieel dat het beleven van kunst de gezondheid bevordert. Museum van de Geest en Cordaan delen hierop een visie en missie: "Kunst en cultuur heeft vele betekenissen in het leven van mensen. Het draagt bij aan de kwaliteit van leven, zingeving en sociale participatie. Hiermee voegt het waarde toe aan gezondheid, zorg en welzijn. Met onze activiteiten streven we naar een inclusieve maatschappij waarin mensen met elkaar verbonden zijn in plaats van buitengesloten te worden, hoe anders zij ook zijn of ondanks de mate van hun zorgbehoefte", aldus Luciën Bianchi (programmamanager Kunst en Cultuur van Cordaan). Vanuit deze missie werken zij al enige tijd samen aan het leggen van een verbinding van de sectoren kunst en zorg.

Cordaan
Cordaan biedt aan zo’n 20.000 mensen zorg vanuit 120 locaties in Amsterdam, Diemen, Huizen en Nieuw-Vennep. Dat wordt gedaan met bijna 6.000 medewerkers en ruim 2.500 vrijwilligers. Maar ook in samenwerking met mantelzorgers en andere zorgprofessionals, onderzoeksinstellingen en vele maatschappelijke organisaties. Als één van de grootste zorgorganisaties van Amsterdam wil Cordaan verantwoordelijkheid nemen voor de ontwikkeling van de langdurige zorg in de stad. 

Museum van de Geest
Museum van de Geest biedt met kunst- en cultuurprogramma’s een podium voor de kracht en kwetsbaarheid van de menselijke geest.  Het is eén museum met twee locaties: In Haarlem ontdek je het kunstwerk tussen je oren door middel van persoonlijke verhalen, wetenschap en levensvragen, in combinatie met hedendaagse kunst, historische objecten en een uitgebreid publieksprogramma. Op de locatie Museum van de geest | Amsterdam in het Hermitagegebouw staat de verbeelding van de geest centraal in wisselende kunsttentoonstellingen. Al onze cultuurprogramma’s hebben als doel bij te dragen aan een wereld waar mensen gehoord en gezien worden en mee mogen doen. Een wereld waar mentale gezondheid bespreekbaar is: ook voor alle mensen die zich normaal wanen. Het museum ontving in het voorjaar van 2022 de prestigieuze European Museum of the Year award voor het structureel innovatieve mensgerichte cultuuraanbod.

 

 

Deel deze pagina