Onderzoek naar verspreiding Corona in verpleeghuizen

vrijdag 1 mei 2020

Het Coronavirus houdt Nederland in zijn greep. Ook bij Cordaan zijn bewoners en medewerkers hierdoor getroffen. Om verspreiding zo veel mogelijk terug te dringen, is beter inzicht nodig in hoe het virus zich verspreidt. Daarom starten Cordaan, Tante Louise en Argos Zorggroep een onderzoek.

Uit onderzoek in de Verenigde Staten, komt naar voren dat mensen mogelijk al besmettelijk kunnen zijn voordat ze ziekteverschijnselen krijgen. Om medewerkers en bewoners zo goed mogelijk te kunnen beschermen, is het van groot belang om te onderzoeken of dit werkelijk zo is.

In het kader van het onderzoek wordt het testbeleid in zorgcentrum Eben Haëzer van Cordaan tijdelijk aangepast.Vanaf volgende week worden alle bewoners en medewerkers van Eben Haëzer systematisch getest op besmetting met het corona-virus. Het testen verloopt in samenwerking met de GGD. Bewoners en medewerkers vullen een korte vragenlijst in over klachten die mogelijk kunnen wijzen op een infectie. In de week van 11 mei wordt de vragenlijst opnieuw afgenomen. En worden bewoners en medewerkers die eerder niet besmet waren opnieuw getest. Deze personen worden een week later (week van 18 mei) opnieuw gevraagd de vragenlijst in te vullen. Alle testuitslagen die wijzen op de aanwezigheid van virus, worden vervolgens nader geanalyseerd.

Aan de hand van de testgegevens en vragenlijsten gaan onderzoekers van het Amsterdam UMC na hoe het virus zich verspreid. Dit gebeurt onder leiding van prof. Cees Hertogh en prof. Bianca Buurman. Op basis van de resultaten brengen zij een advies uit m.b.t. maatregelen die nodig zijn om verspreiding van het virus doeltreffend te bestrijden.

Naar verwachting zullen de resultaten van deze aanpak ten goede komen van medewerkers, bewoners en het landelijke corona-beleid in verpleeghuizen.

 

 

Deel deze pagina