Nu beschikbaar: Herziene publicaties over Emotionele Ontwikkeling & Gehechtheid, basisveiligheid en basisvertrouwen

maandag 25 april 2022

Binnen Cordaan werken we al jaren met de boekjes over emotionele ontwikkeling en gehechtheid. Deze publicaties geven theoretische inzichten en praktische handvatten voor de begeleiding van onze cliënten. Om een cliënt aan te spreken op het niveau dat aansluit is het heel belangrijk om een goed beeld te hebben van de emotionele ontwikkeling en onderliggende behoeften. ‘Emotionele ontwikkeling’ biedt informatie over de fasen en begeleidingsstijl. ‘Gehechtheid, basisveiligheid en basisvertrouwen’ gaat verder in op de gehechtheidsrelatie: het fundament van een gezonde emotionele ontwikkeling.

In 2008 en 2009 zijn de eerste versies van deze boekjes gepubliceerd door gedragsdeskundige en seksuoloog Sandra Zaal en video interactiebegeleider Margriet Boerhave. De herziene versies zijn aangepast aan de laatste ontwikkelingen en inzichten. Ze worden niet alleen binnen Cordaan gebruikt, maar ook door andere professionals in Nederland en in België. De boekjes zijn compact, hebben een toegankelijke leesbaarheid en sluiten aan op de begeleiding van mensen met een verstandelijke beperking. Ze zijn ook bruikbaar binnen andere werkvelden, zoals bijvoorbeeld (speciaal) onderwijs, psychiatrie en ggz.

Op donderdag 14 april werden de boekjes officieel gepresenteerd in de Van Limmikhof in Amsterdam. Een feestelijk moment na 2 jaar hard gewerkt te hebben aan de herziening!

Download (gratis) de herziene versies 2022:
De publicaties van de boekjes zijn te downloaden via onze webpagina VGZ en webpagina Jeugd:
- Emotionele ontwikkeling (2022)
- Gehechtheid, Basisveiligheid, Basisvertrouwen (2022)
Binnenkort komen de herziene versies ook beschikbaar op de website van het Kennisplein Gehandicaptensector.

De boekjes zijn niet alleen relevant voor medewerkers uit de gehandicaptenzorg, maar ook voor medewerkers uit andere zorgsectoren. Voor ieder mens, met of zonder verstandelijke beperking, gelden tenslotte dezelfde menselijke behoeften.

 

 

Deel deze pagina