Nieuw bij Cordaan: Roze dagbesteding

woensdag 1 juni 2022

Cordaan gaat iets nieuws doen! Speciaal voor ouderen (55+-ers) met een LHBTI+-achtergrond gaan we creatieve dagbestedingsactiviteiten aanbieden in Atelier De Buren in Het Spaarnhout. Dinsdag 25 mei was de feestelijke opening op Revaleiland 4 en daar werden veel rake uitspraken gedaan. “Dit plan lag er al veel langer, maar wat zijn we trots dat Roze Dagbesteding nu echt uit de kast is!”

Belangrijke stap
Met liefst 24 Roze Lopers is Cordaan op dit moment koploper in Nederland als het gaat om de sociale acceptatie en inclusie van LHBTI-ers in woonzorglocaties. En daar komt nu dus Roze Dagbesteding bij, te beginnen in Atelier de Buren, Het Spaarnhout. “Een belangrijke stap voor roze ouderen”, aldus participatiecoach Huub Kloppenburg, samen met Carla Vrenegoor (Manager Dagbesteding) en Frits Ariëns (Beleidsadviseur Zorgontwikkeling) de initiatiefnemer van dit bijzondere project. Huub: “Het idee voor Roze Dagbesteding is ontstaan toen ik ging nadenken over mijn eigen, oude dag. Ik ben zelf homoseksueel en heb altijd een rijk, sociaal leven gehad. Veel uitgaan, stappen en gezelligheid. Maar hoe gaat dat straks als ik ouder ben? Ik wil dan niet vereenzamen en terug de kast in. Nee, ik wil ook dan gelijkgestemde mensen blijven ontmoeten. Mensen met dezelfde achtergrond, die ongeveer hetzelfde leven als ik hebben gehad en die mij begrijpen. Met Roze Dagbesteding zorgen we ervoor dat ouderen met een LHBTI-achtergrond elkaar kunnen ontmoeten en samen aan de slag kunnen met gezellige en creatieve activiteiten. Dat is toch geweldig?!”

Acceptatie
Annick woont op de derde etage van Het Spaarnhout. Ook zij onderschrijft het belang van elkaar ontmoeten en geaccepteerd worden. Annick: “Ik ben zelf lesbisch en woon hierboven samen met mijn vrouw. In het verleden kreeg ik daar regelmatig rare vragen over. Mensen begrepen het niet en dachten: Wat moet dat gekke mens. Maar nu ik hier samen met mijn vrouw woon, word ik volledig geaccepteerd om wie ik ben. Dat is zo fijn.”
Theo, een andere bewoner van Het Spaarnhout, valt haar bij. “Je ziet dat er steeds meer begrip en acceptatie is voor mensen met een andere seksuele voorkeur. Ik weet nog goed dat de Gay Pride vorig jaar niet door kon gaan vanwege de corona-maatregelen. Wij hebben dat toen met een groep hier in de binnentuin van Het Spaarnhout gevierd. Natuurlijk wel veilig en op afstand van elkaar, maar dat was echt geweldig!”

Uniek
Manon, projectleider van De Roze Loper en Stichting Roze 50+ verwoordt het zo. “De komst van Roze Dagbesteding is een belangrijke stap op de weg naar volledige acceptatie van seksuele diversiteit. Want je moet één ding niet vergeten: Uit de kast komen; dat doe je je hele leven, soms zelfs tot na je dood. Des te belangrijker is het om op een laagdrempelige manier met gelijkgestelde mensen in contact te kunnen komen. Deze nieuwe dagbesteding is uniek in Nederland en misschien wel in de wereld!” Na deze mooie woorden werd de Roze dagbesteding offiieel geopend: een regenboogvlag wordt weggetrokken en onthult een bord waarop twee roze mannetjes en vrouwtjes elkaar een zoen geven. Daarna wordt er een toast uitgebracht op de Roze Dagbesteding van Cordaan. Dat het maar een groot succes mag worden!

Waar?
Atelier De Buren in Cordaanlocatie Het Spaarnhout,
Revaleiland 4, 1014 ZG, Amsterdam

Wanneer?
Elke dinsdag van 11.00 uur tot 18.30 uur

Deelnemen?
WIlt u meedoen? Neem dan contact op via T (020) 2048425. Om deel te kunnen nemen aan ons dagbestedingsprogramma moet u beschikken over een WMO of een WLZ-indicatie - particulier tarief. Wij helpen u graag bij de aanvraag van deze indicatie.

Meer informatie
Klik op de brochure hieronder voor meer informatie.

 

Deel deze pagina