Mindspaces: geluidskunst vergroot leefwereld van mensen met dementie

donderdag 26 mei 2016

Op donderdag 26 mei werd het kunstwerk Mindspaces feestelijk geopend tijdens een bijeenkomst in de Cordaan locatie Ottho Heldringstraat. Mindspaces is één van de initiatieven die voortkomen uit het project ‘Art & science of dementia care’, de samenwerking tussen het stimuleringsfonds Creatieve Industrie en Cordaan.

Tijdens het project onderzochten zes interdisciplinaire teams van ontwerpers, wetenschappers, producenten en zorgprofessionals op drie zorglocaties de verbetering van de leefomgeving van mensen met dementie, met als resultaat ruimtelijke oplossingen of prototypes voor objecten.

Mindspaces is een kunstwerk ontwikkeld door geluidskunstenaar en ontwerper Ricky van Broekhoven, in samenwerking met bewoners van de kleinschalige woonlocatie Ottho Heldringstraat. Ricky: “Onze oren dragen enorm bij aan hoe we de omgeving ervaren. Zoals je ogen diepte zien kunnen je oren dat juist horen. Samen maken ze herinneringen. In de leefomgeving van mensen met dementie wordt erg weinig nagedacht over hoe we geluid beleven.”

De meeste bewoners van Staalmanpark zijn Amsterdammer of wonen al een groot deel van hun leven in de stad. Het kunstwerk bestaat uit vier koptelefoons met ieder een opname van een markante plek in Amsterdam en omgeving. Met een speciale techniek zijn de opnames zo gemaakt dat de luisteraar het gevoel heeft zich echt op de plek te bevinden. Dit bijzondere effect heet 'Binaural Stereo'. Door ernaar te luisteren ontstaat als het ware een nieuwe werkelijkheid over de bestaande ruimte heen, hierdoor wordt het mogelijk als luisteraar in gedachte even op pad te gaan.

Ricky: “De opnames zijn er om de bewoners te helpen in een aangename gemoedstoestand te komen, of om te helpen een plek in gedachte te bezoeken. De koptelefoons zijn draadloos zodat er mee rond kan worden gewandeld, of om er op een fijne plek naar te luisteren. Een vijfde koptelefoon is bedoeld voor familie en vrienden om zelf opgenomen geluid mee af te spelen en te experimenteren.”

Op donderdag 26 mei wordt om 13.30 uur in de Ottho Heldringstraat Mindspaces feestelijk ‘geopend’ door locatiemanager Annemiek van Dullemen en kunstenaar Rick van Broekhoven.

Lees meer over Mindspaces of kunstenaar Rick van Broekhoven.

Gerelateerde pagina's

Deel deze pagina