Mark: “Clubhuis Noord is mijn tweede thuis”

woensdag 4 augustus 2021

Mark (47) is de man achter de nieuwsbrieven van Clubhuis Noord. Elke maand staat deze vol handige en leuke informatie over het Clubhuis, de leden, stadspastips, een quiz (met prijs, zoals een heerlijk broodje van het Clubhuis), een door Mark geschreven sportverhaal, en nog veel meer. Alle leden van het Clubhuis krijgen deze nieuwsbrief, maar het krantje is ook zeer geliefd bij familie en kennissen.

Al zo’n 20 jaar komt Mark bij het Clubhuis. Eerder was dat op de Wingerdweg in Amsterdam Noord, maar een aantal jaar geleden verhuisde het Clubhuis naar de Crabschuystraat. Voor Mark is Clubhuis Noord zijn tweede thuis. Mark: “Ik werk vier dagdelen in de week. Het is om de hoek van waar ik woon. Ik word wakker, ga douchen, neem een kopje koffie, haal een pakje sigaretten en zo kan ik er weer tegenaan, op naar het Clubhuis. Ik vind het geweldig hier. Ik maak de menukaarten, verjaardags- en beterschapskaarten. Die sturen we op als er iemand jarig of ziek is. Op donderdag help ik in de keuken en doe ik de afwas. Maar het maken van de maandelijkse nieuwsbrief vind ik het leukste wat er is.”

De nieuwsbrieven maakt Mark samen met staflid Aafke. Mark: “Van Aafke heb ik geleerd om geduldig te zijn. Ik was een druktemakertje vroeger. Normaal gesproken kwam ik binnen en sprong ik meteen achter de computer om me op de nieuwsbrief te storten. Aafke wees me erop om eerst  rustig te kijken wat er allemaal gedaan moest worden en waar ik zin in had. Bijvoorbeeld: ‘Loop eerst naar de keuken om te kijken wat er gegeten wordt, maak dan de menukaart zodat deze op tijd op de tafels staat. Kijk of er jarigen of zieken zijn. Begin daarna pas aan de nieuwsbrief.’ Eerst had ik zoiets van ‘het zal wel’. Maar op een gegeven moment dacht ik: ‘misschien heeft ze wel gelijk?’ En een halfjaar later ‘had ik maar eerder geluisterd’. Het is fijn om een planning te maken en gestructureerd te werken.”

Betekenisvol bezig zijn, het ontwikkelen van talenten, invullen van vrije tijd, het opdoen van sociale contacten en werken aan je gezondheid zijn belangrijke doelen van Clubhuis Noord. De staf kijkt samen met de deelnemers naar persoonlijke interesses, behoeften en wensen.

Mark: “Nu we weer kunnen gaan sporten wil ik een beetje de coronakilo’s kwijtraken. Soms voetballen we buiten en boven het Clubhuis is een sportcentrum. Dat is eigenlijk voor de ouderen die daar wonen, maar wij mogen er ook gebruik van maken. Er staan fitnessapparaten en er is ook tafelvoetbal. Dat kun je doen wanneer je wilt. Soms kies ik ervoor om gezellig een potje te  voetballen, dan maak ik de nieuwsbrief thuis verder af. Thuis heb ik de rust om me heen, ben ik helemaal zen, met de radio zachtjes aan schrijf ik een leuk sportverhaal over voetbal of wielrennen. Ik vind het heerlijk om te doen.”

Meer weten over het Clubhuis? Kijk dan op https://www.cordaan.nl/locatie/clubhuis-noord
Of kom gewoon een keer langs om te kijken hoe het is. Bel van te voren wel even voor een afspraak.

Lees ook het verhaal van Janie

 

Deel deze pagina