Maak Nelis wereldberoemd! @Nelisfamous

woensdag 25 november 2020

Een bijzonder verhaal over een bijzondere man. Het verhaal van Nelis uit de Jordaan. Help mee zijn boodschap te verspreiden op Instagram. En maak hem wereldberoemd!

Nelis woonde bij Cordaan en was een goede vriend van Peter van der Meer, fotograaf en Jordanees. Ooit waren zij buurtgenoten. Tot Nelis genoodzaakt was te verhuizen naar Noord, en later Amsterdam Oost. Waar hij de Jordaan verschrikkelijk miste. En dus kwam Nelis iedere dag met tram of bus naar de Jordaan. De plek waar hij zich thuis voelde en iedereen hem kende. Peter maakte iedere dag een foto van Nelis. In zijn eigen, unieke outfits, elke keer op dezelfde plek: voor het huis van Peter.

Op een dag vroeg Nelis aan Peter: kun jij me beroemd maken? En zo ontstond het idee om bekende Nederlanders te vragen op de foto te gaan met Nelis - beroemd in de Jordaan. En ze kwamen! Ruud Gullit, Frits Bolkestein, Harry Mulisch, André Kuipers, Theo van Gogh, Bridget Maasland, Job Cohen, André van Duin: iedereen wilde met Nelis op de foto. Van deze foto's werd een boek gemaakt. En zo werd Nelis van bekende Jordanees nu ook bekende Amsterdammer en bekende, boek-signerende Nederlander. 

Zes jaar geleden overleed Nelis, 73 jaar oud. De Jordaan nam groots en waardig afscheid van hem met een ereronde, applaus, honderden kinderen langs de kant. Burgemeester Van der Laan onthulde zijn grafsteen: de drie Amsterdamse Andreaskruizen - Heldhaftig, Barmhartig, Vastberaden - kregen er een vierde kruis bij voor Saamhorigheid, een woord dat Nelis paste als een warme jas.

Nelis wordt gemist. En niet alleen in de Jordaan. Twee weken geleden begon Peter daarom een Instagram account: @Nelisfamous. Doel: Nelis wereldberoemd maken op Instagram, en de volgers iedere dag een glimlach bezorgen. Daarom deelt Peter tot aan kerst iedere dag op Instagram een foto van Nelis.

Peter: 'Nelis was warm, empatisch, een oervriendelijke vriend. Hij was heel eenvoudig. Iedereen was welkom bij hem. Nelis straalde positieve energie uit. Met dit Instagramaccount wil ik deze mooie energie de wereld inhelpen. Die warmte kunnen we goed gebruiken! Nelis als een soort spiegelbeeld van Trump. Tot kerst zet ik elke dag een foto van Nelis op Instagram. En met kerst hoor je er een kerstverhaal over Nelis.'

Help je mee Nelis wereldberoemd te maken? En de wereld daarmee een beetje mooier? Volg, like en deel dan op Instagram @Nelisfamous

Meer weten? Lees hier het verhaal van Nelis.

Foto's: Speer fotografie

 

Deel deze pagina