Knuffelen met dieren in De Buitenhof

donderdag 23 maart 2023

Onlangs was het vitaliteitsmaand in De Buitenhof. Op deze locatie werd in die periode aandacht gevraagd voor meer (zorg)dieren in de zorg. Het levert voor ouderen heel veel extra's op als er (meer) dieren in de zorg komen, op welke wijze dan ook. Dit kan zijn door jouw eigen dier bij je te mogen houden tot en met het ophalen van oude herinneringen als je met een dier knuffelt.

Eén van deze activiteiten was heel bijzonder: een fotoshoot met deelnemers en dieren. Eerst werden de 20 ouderen heerlijk in de watten gelegd door een professionele styliste en make-up artiest. Zo liep ook mevrouw Rijssen eind januari met haar rollator de ruimte binnen waar de fotosessie aan de gang was. Na de styling en de visagie, mocht ze naar de set komen. Stichting Swiffershoeve had de meest fantastische dieren meegenomen voor deze shoot. Het waren dit keer geen katten en honden, zoals wel vaker worden ingezet. Swiffershoeve bracht diverse dieren mee waaronder kippen, een varken, konijnen en zelfs een alpaca! 'Buurman' de kip was aan de beurt. Nog voordat de begeleider van de Swiffershoeve iets kon uitleggen over de kip in kwestie, pakte mevrouw Rijssen de kip kundig alvast. Het was overduidelijk dat ze dit vaker had gedaan. "Oh ja, ik heb vroeger in Suriname heel veel kippen gehad" zei mevrouw Rijssen glunderend. Vervolgens ging ze ontzettend trots op de foto met 'Buurman' de kip. En dat is te zien!

Eén andere dame die eigenlijk nooit haar bed uitkomt, is zelfs voor deze gelegenheid naar beneden gekomen om met de dieren te knuffelen. Het effect van de aanwezigheid van dieren op ouderen is deze dag ook wederom bewezen. De bewoners hadden het vele dagen na de shoot, nog steeds over deze bijzondere ervaring! Ook is het duidelijk terug te zien op de mooie foto's.

Nieuwsgierig geworden? Neem een kijkje op https://www.cordaan.nl/expositie-mens-en-dier. Alle foto's zijn vanaf nu ook voor iedereen te bewonderen in het Grand Café van De Buitenhof, op Nieuw Herlaer 2.

Positieve effecten van dieren op ouderen
Er is veel onderzoek gedaan naar de effecten van dieren op oudere mensen. Deze onderzoeken laten zien dat huisdieren meerdere positieve effecten hebben op ouderen, denk aan:

  • Verminderen eenzaamheid
  • Verlagen van stress
  • Positieve effecten bij dementie
  • Therapie met dieren

Dit initiatief is tot stand gekomen met speciale dank aan:
Creative producer: Nina van Rheenen
Set assistent: Joke Buitendam en Pricilla van der velden
Fotograaf: Kami Dubel
Make-up & hair artist: Rania Seoudi
Zorgdieren: Stichting Swiffershoeve

 

Deel deze pagina