Jong & oud bij Cordaan: een mooi voorbeeld

vrijdag 25 november 2016

'De wereld van de ouderen is een verborgen wereld, zeker voor jongeren'. Zo begint de mini-documentaire Voor jong & oud, gemaakt door de 16-jarige Joanne van Gool. Joanne - zelf jonge vrijwilliger in de ouderenzorg bij Cordaan - onderzoekt in deze video wat de aannames van jongeren over de ouderenzorg zijn. Haar film is een prachtig voorbeeld van zorg voor mensen met dementie en wat jongeren daarin kunnen betekenen.

Ouderen met dementie geven in de video 'Voor jong & oud' aan dat ze het leuk vinden als jonge mensen vrijwilliger zijn. ‘Dan blijf je geestelijk een beetje bij. Je wordt bij de tijd gehouden.’ ‘Het feit dat je er bent’ betekent veel voor de ouderen. ‘Jonge vrijwilligers brengen jeugd en stralen.’

De scholieren zelf hebben een eigen beeld van het leven van ouderen met dementie. ‘Eigenlijk neem je mensen gewoon gevangen', zegt Titus (18)’. En Tess (16) denkt ‘... dat ze niet veel activiteiten kunnen doen, alleen maar een beetje koffie drinken’. De scholieren geven aan dat ouderenzorg niet populair is onder jongeren en zich daarom niet opgeven als vrijwilliger. ‘Mensen hebben over het algemeen een zetje nodig, ze zoeken het uit zichzelf niet op.’ Volgens Joanne kunnen jonge vrijwilligers een verschil maken in de ouderenzorg. Zorginstellingen zouden zich daarom meer kunnen richten op het werven en begeleiden van jonge vrijwilligers. En dat doet Cordaan dan ook.

Bekijk hier het filmpje 'Voor jong & oud'.

Ook vrijwilliger worden? Kijk op de vrijwilligerspagina van Cordaan, of zoek een mooie vacature op de vacaturebank van de Vrijwilligers Centrale Amsterdam.

 

Gerelateerde pagina's

Deel deze pagina