Jobcoaches die meewerken: dat werkt!

dinsdag 17 mei 2016

In 2013 spraken overheid en bedrijfsleven af 125.000 bijzondere banen te creëren: speciale werkplekken voor 'mensen met afstand tot de arbeidsmarkt'. Dit werd geregeld in de Participatiewet van 2015. Het Noord-Hollands Dagblad schreef zaterdag jl over hoe het Leerwerkbedrijf van Cordaan de principes van de Participatiewet uitvoert: met begeleiding van jobcoaches op de werkplek bijvoorbeeld.

Voor 2026 moet het zijn geregeld met de banen voor arbeidsgehandicapten, maar het gaat nog mondjesmaat. Bedrijven met meer dan 25 werknemers krijgen een quotum. Staatssecretaris Jetta Klijnsma dreigt zelfs met boetes: 5.000 euro per ontbrekende gehandicapte, als werkplekken niet worden gerealiseerd. Bij zorginstelling Cordaan in Amsterdam hebben ze ruime ervaring met ondersteunen van mensen die moeilijk aan het werk komen: ’Mensen met grote afstand tot de arbeidsmarkt’. Ze kunnen er zelfs de vraag naar deze mensen niet aan.

,,Iedere handicap heeft een voordeel. Die moet je zien te benutten en het nut van de mensen moet je duidelijk maken aan het bedrijfsleven.’’ Het is alsof we Johan Cruijff horen praten, maar het is een wijsheid van Jos Peeters van leerwerkbedrijf Cordaan. Een mooi praktijkvoorbeeld: ,,Bij Ikea in Amsterdam-Zuidoost hebben we een stel mensen met een autistische stoornis werken. Die zien perfect dat spullen door jou en mij niet op de juiste plek zijn teruggelegd. Iedere winkel heeft daar last van. Zij lopen door de winkel en leggen alles keurig op zijn plaats.’’

Lees het volledige artikel deel 1 en deel 2

Deel deze pagina