Janie: “Door Clubhuis Noord zie ik de fut weer in mijn leven”

woensdag 7 april 2021

Al vanaf de eerste dag dat Clubhuis Noord 3,5 jaar geleden haar deuren opende, is Janie er meerdere keren per week te vinden. Ze werkt achter de balie waar ze mensen ontvangt, de telefoon aanneemt en de bezoekers voorziet van een lekkere bak koffie. Ook helpt ze in de keuken. Het Clubhuis is een plek waar mensen met een psychiatrische achtergrond of sociale problemen, terecht kunnen om sociale contacten, steun en zingeving te vinden. Betekenisvol bezig zijn staat op één. Voor Janie is Clubhuis Noord als een thuishaven waar ze leuke mensen ontmoet en ze zichzelf kan ontplooien.

Janie: “Ik kom al 15 jaar bij Cordaan. Eerst bij activiteitencentrum de Wingerdweg maar toen dat sloot ging ik naar Clubhuis Noord. Ik heb hier fijn contact met de mensen. Dat is voor mij een hoofddoel in mijn leven. Zelf heb ik maar weinig sociale contacten, hier heb ik leuke mensen opgedaan. We hebben zelfs een appgroep. De sfeer is helemaal top, we hebben een top staf en de mensen zijn superblij.”

Het Clubhuis zorgt dat Janie, zoals ze zelf vertelt, de fut van haar leven weer inziet. Janie heeft veel meegemaakt, net als de meeste andere deelnemers van het Clubhuis. De drempel om 15 jaar geleden naar de Wingerdweg te gaan was hoog.  Ze woonde ertegenover, maar durfde haar huis niet uit. De staf kwam haar iedere dag halen, tot het haar op een gegeven moment lukte om zelf te gaan. Maar toen sloot de Wingerdweg en werd Clubhuis Noord opgestart. Voor Janie betekende dat opnieuw een drempel. Ze moest fietsen om bij het Clubhuis te komen, weer stak haar angst de kop op. Iedere dag haalde de begeleiding haar op en fietsten ze samen heen en terug. Na een tijdje overwon Janie opnieuw haar angst en kreeg ze het voor elkaar om zelfstandig te gaan. “Nu vind ik het heel normaal!”, vertelt ze. De staf helpt de deelnemers om grenzen te verleggen, op ieders eigen tempo. Niks moet, alles is vrijblijvend. Per dag wordt er gekeken wie welke taken kan en wilt doen. De deelnemers houden het Clubhuis zelf draaiende. Er zijn allerlei activiteiten, van koken en tuinieren tot een potje voetballen of schaken. Op donderdag worden er voorbereidingen gedaan voor de high tea op vrijdag, 1 keer per maand is er een bingo en ook alle feestdagen worden gevierd voor degenen die thuis niks hebben.

Janie: “Normaal kun je in- en uitlopen wanneer je wilt. Sommigen mensen komen alleen even een bakkie doen voor de gezelligheid, anderen doen werktaken en blijven de hele dag. Nu met corona is het even anders. De dagen zijn opgedeeld in dagdelen. Het is nog steeds super fijn hier, maar ik hoop dat het gauw weer normaal wordt.”

Meer weten over het Clubhuis? Kijk dan op https://www.cordaan.nl/locatie/clubhuis-noord
Of kom gewoon een keer langs om te kijken hoe het is. Bel van te voren wel even voor een afspraak.

 

Deel deze pagina