#Ikben6van6: meer begrip voor mensen met een lichte verstandelijke beperking

dinsdag 20 februari 2018

Aan mensen die een lichte verstandelijke beperking hebben, zie je dat vaak niet. Daardoor reageren veel mensen ongeduldig als bijvoorbeeld afrekenen bij de kassa te lang duurt. In opdracht van de Gemeente Amsterdam maakte Lege Fles Producties twee korte filmpjes die vragen om meer geduld en begrip voor deze kwetsbare groep. Ervaringsdeskundigen van Cordaan werkten aan de filmpjes mee.

Onder de hashtag #ikben6van6 vertellen Amsterdammers met een lichte verstandelijke beperking hoe het is om met deze beperking te leven. Tegen welke problemen lopen zij aan en wat doet dat met ze?

  • Ik krijg rode vlekken in mijn nek
  • Ik klap dicht
  • Ze gebruiken allemaal moeilijke woorden
  • Soms zijn er te veel prikkels
  • Ik heb moeite met pinnen en durf niet naar de winkel voor boodschappen.

Het filmpje geeft extra informatie, zoals: 1 op de 6 mensen heeft een lichte verstandelijke beperking. Dat betekent dus dat 5 op de 6 mensen wel wat meer begrip kunnen tonen. Door eenvoudigere woorden te gebruiken bijvoorbeeld, of minder ongeduldig te zijn.

In een tweede filmpje laten de geïnterviewden zien wat ze allemaal wél kunnen met hun beperking en waar ze nog van dromen. Op welke momenten hebben ze het minst ‘last’ van hun beperking? Ook nu is de boodschap aan de kijker: oordeel niet meteen en heb geduld.

Bekijk de filmpjes op de website van Lege Fles Producties.

Deel deze pagina