Hof van Sloten opent nieuwe revalidatie-afdeling

maandag 28 oktober 2019

“Wij zijn dé schakel tussen ziekenhuis en thuis”. Op donderdag 24 oktober jl. werd in Amsterdam Nieuw-West de gerenoveerde F-Vleugel van Hof van Sloten feestelijk geopend. Daarmee komen er op deze locatie liefst 25 extra bedden voor Geriatrische Revalidatiezorg bij. Op de nieuwe afdeling gaat Hof van Sloten GRZ Orthopedie aanbieden. Daarnaast ontstaat er door het verschuiven van plekken ook extra capaciteit voor overige Geriatrische Revalidatiezorg (GRZ) en Eerstelijns Verblijf (ELV). Kortom, een interessante ontwikkeling om eens uitgebreid bij stil te staan…

Drukte van belang
Het is donderdagmiddag 24 oktober. In het restaurant van Hof van Sloten is het een drukte van belang. Nu is het dat hier wel vaker, maar vandaag staat er iets speciaals te gebeuren. Vandaag is de dag waarop de gerenoveerde F-Vleugel wordt geopend. Aan Mark Smelik, projectleider Expertisecentra GRZ, de eer om alle genodigden welkom te heten. Van ziekenhuis-vertegenwoordigers tot zorgmedewerkers en van bouwvakkers tot de voltallige Raad van Bestuur van Cordaan. Iedereen is er.

Schakel tussen ziekenhuis en thuis
Eerste spreker is lid van de Raad van Bestuur, Ronald Schmidt. Hij is blij met de uitbreiding en wijst op de roerige geschiedenis van Hof van Sloten. Het had immers weinig gescheeld of men had deze locatie afgestoten. Maar zie hier. Vandaag wordt er een nieuwe revalidatie-afdeling geopend waarmee men nog jaren vooruit kan. “Maar 25 extra bedden; is dat al die slingers en ballonnen waard?” De vraag stellen, is hem beantwoorden, meent Schmidt. “Ja, dat is het! Menig ziekenhuisbed in Amsterdam blijft te lang bezet doordat ouderen nergens heen kunnen. Tijdelijk verblijf is daarmee dé onmisbare schakel in de keten van ouderenzorg. Wij zijn de connectie tussen ziekenhuis en thuis. Zo voegen wij met deze vernieuwde F-Vleugel écht iets toe aan de stad Amsterdam. Het is niet alleen een uitbreiding, maar ook een verbetering van de capaciteit!”

Een écht revalidatieklimaat
Cordaan biedt momenteel op vier plekken in Amsterdam Geriatrische Revalidatiezorg, waarvan Hof van Sloten met 85 plekken de grootste is. Ook de volgende spreker Monique Slee-Valentijn (directeur specialistische zorg voor ouderen) is in haar sas met de uitbreiding. Over de toegevoegde waarde van Hof van Sloten voor de stad Amsterdam: “Wij bieden hier een écht revalidatieklimaat. Dat betekent dat wij hier voornamelijk met de handen op de rug werken en cliënten zoveel mogelijk zélf laten doen. Niet voor niets zit het restaurant hier zover bij de kamers vandaan. In Hof van Sloten draait alles om uitdagen en werken aan je herstel. Heel anders dan in een ziekenhuis, waar je veel op bed ligt.”

Revalidatietuin
Het resultaat van de verbouwing mag er zijn. Brede gangen, strak gelegde vloeren, eenpersoonskamers met eigen sanitair, moderne oefenruimtes en kantoren. Buiten is zelfs een revalidatietuin aangelegd, waar met verschillende ondergronden de buitenwereld wordt nagebootst. Alles om de terugkeer naar huis te bespoedigen. Dat verloopt naar behoren: 94% van de cliënten die het afgelopen kwartaal in Hof van Sloten revalideerden, kon direct weer naar huis. Daarvan maakt 75% gebruik van ambulante ondersteuning zoals fysiotherapie. Slee-Valentijn: “In de toekomst willen wij nog meer gebruik gaan maken van innovatieve tools voor de preventie van ongelukken. Denk bijvoorbeeld aan bewegingssensoren in huis, heupairbags of specifieke beweegprogramma’s. Daarom zetten wij ook stevig in op onderzoek en innovatie.”
 
Dubbele vergrijzing

Een nog grotere uitdaging vormt het aantrekken en opleiden van goed personeel. Er moet immers een antwoord gevonden worden op de dubbele vergrijzing en de krapte op arbeidsmarkt. Een complexe kwestie. “Dat is ook de reden dat wij samen met het ROC een ruimte hebben gereserveerd voor ons Fieldlab”, legt Slee-Valentijn uit. “Op deze plek komen praktijk en opleiding samen. Het is geen traditioneel klaslokaal, maar een proeftuin of dummy-ruimte.”
 
Voldoening en passie
En dan is het de beurt aan de laatste spreker van de openingsceremonie: Anneke Haringa, als projectmanager Huisvesting namens Cordaan betrokken bij de realisatie van de nieuwe F-Vleugel. Ze kijkt met veel voldoening terug op de grootscheepse renovatie. “Als je hard moet werken voor iets waar je niets om geeft, dan heb je stress. Maar als je hard werkt voor iets waar je écht om geeft, dan heb je passie! Het was keihard werken, elke dag hands-on, maar wat een geweldig resultaat en wat een fijne samenwerking!”
 
Dressed for the occation

Hét moment is dan eindelijk daar. Aan ex-revalidant Pieter Heidbuurt de eer om de officiële openingshandeling te verrichten. Heidbuurt is zoals ze dat zeggen dressed for the occation. In een glimmend, goud jasje bestijgt hij het podium. Op de beamer verschijnt een aftelklok. 10-9-8-7-6-5-4-3-2-1-0! Pieter drukt op de rode knop. Confetti-kanonnen en slingers vliegen in het rond. Een luid applaus stijgt op. Er wordt geproost. De F-Vleugel is geopend!

Deel deze pagina