Groot tekort aan gappies, buddy’s en maatjes in Amsterdam Noord

maandag 2 september 2019

In Amsterdam Noord leeft 1 op de 10 mensen in sociaal isolement. Dit zorgt voor eenzaamheid, schulden, verslaving, uitval op school en armoede. Daarom werkt Cordaan van harte mee met het initiatief van Vrijwilligers Centrale Amsterdam. Samen met andere maatschappelijke organisaties zoeken we gappies, buddy’s en maatjes voor mensen die dit nodig hebben. Op 5 september is de kick-off, een muzikale speeddate met Massih Hutak op het dek van de pont tussen Amsterdam Centraal en NDSM-werf.

Maatjes zijn voor veel mensen onmisbaar. Tien procent van de mensen in Amsterdam Noord leeft in sociaal isolement, zoals eenzame ouderen, nieuwkomers, kinderen met ernstig overgewicht, alleenstaande moeders of mensen met een licht verstandelijke beperking. De vrijwilliger, het ‘maatje’, vormt voor hen de brug naar de samenleving. Ze komen weer onder de mensen of oefenen de Nederlandse taal. Dit is van groot belang: maatjes zijn een must voor een leefbare stad. Onderzoek heeft uitgewezen dat het hebben van een maatje ertoe kan bijdragen dat de maatschappelijke positie van iemand verbetert. Ook leidt het tot meer zelfvertrouwen, een positievere blik op de toekomst en een verruimde leefwereld.

Alle beetjes helpen
“Waar háál je de tijd vandaan?” Dit is vaak het eerste wat Nelleke hoort als ze vertelt dat ze maatje is, al sinds 2015. “Logische vraag, want naast moeder van drie jonge kinderen heb ik ook een drukke baan als mediator. Het kost tijd inderdaad, maar het mooie van maatje zijn is dat je die tijd zelf kunt indelen. Hoe druk ik het ook heb, op bezoek gaan bij mijn maatje geeft me rust."
Hoe mooi zou het zijn als Noorderlingen die het goed hebben een paar uurtjes vrij maken om zich in te zetten voor buurtgenoten die financieel of sociaal minder bedeeld zijn? Je hoeft niet alles voor iemand op te lossen. Het is vooral belangrijk dat je er voor iemand bent of net dat beetje extra ondersteuning biedt. Dat kan op veel verschillende manieren. Alle beetjes helpen. Wat iemand ook kiest: warmte, humor, aandacht, tijd, respect en begrip staan altijd centraal. Er is altijd iemand die jouw hulp goed kan gebruiken. Want alleen samen zijn we Noord.

Vind een maatjesproject dat bij jou past: www.vca.nu/gappie

Deel deze pagina